Pitcairn, un stat liliputan pierdut in ocean

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 11:24
4367 citiri
Pitcairn, un stat liliputan pierdut in ocean
Foto: adventuretravelww.com

Uitat de lume, neglijat de harti, ocolit de mijloacele de transport, in mijlocul Pacificului, se afla cel mai mic stat din lume, format din patru insulite, una singura fiind locuita: insula Pitcairn.

Suprafata insulei este 3,2 kmp, populatia este estimata astazi la 45 locuitori si are regim de stat aflat sub jurisdictie britanica. Cei 45 locuitori constituie patru familii si, ca urmare, poarta patru nume de familie: Christian, Warren, Young, si Brown.

45 locuitori, din care 41 cu drept de vot

Acesti locuitori sunt descendenti ai revoltatilor de pe faimosul vas Bounty si ai tahitienilor care i-au insotit. Dupa ce au incendiat vasul, in anul 1970, ei s-au stabilit pe insula, horarati sa duca o viata independenta.

Departe de lume, nevizitati de nimeni, urmasii s-au perpetuat bazandu-se pe o agricultura rudimentara, pe pescuit si luptand cu molimele.

Din putinele evidente existente, rezulta ca populatia a crescut pana in anul 1927, ajungand la 233 locuitori. Ulterior numarul acesora a inceput sa scada treptat, fie prin emigrarea unora, fie printr-un raport nefavorabil intre nasteri si decese.

Regimul politic al statului este cel parlamentar, iar primarul localitatii cumuleaza functia cu sefia guvernului, reprezinta puterea executiva si este numit de parlament, care la randul sau este ales de cei 41 locuitori cu drept de vot.

Dependenta statului de Marea Britanie are in vedere, in principal, aspectul militar, intrucat insula, neavand mijloace proprii de aparare, se afla sub tutela militara a Londrei.

Un mic El Dorado

Daca aceasta populatie mica a supravietuit de-a lungul veacurilor, faptul se explica in mare masura prin generozitatea naturii: insula dispune de un sol fertil, propice pentru o agricultura neobisnuit de variata.

Micutul stat produce banane, ananas, mango, pepeni, cocos, avogado, portocale, lamai, mandarine grapefruit, cartofi, morcovi, porumb, rosii, mazare, fasole si trestie de zahar.

Insula este inconjurata de ape putin adanci, foarte bogate in peste de multe soiuri, usor de pescuit. Fara prea mult efort localniciii isi asigura intreg necesarul, ba reusesc sa mai si vanda, in rarele ocazii cand se aciueste langa insula vreun un vas temerar.

Pana recent, locuitorii n-au stiut ca legile internationale atribuie insulei un vast areal maritim, unde companiile straine au si descoperit zacaminte importante de mangan, fier, cupru, aur, argint si zinc.

Vestile bune curg insa garla. O sursa neasteptata de venituri pentru insula o constituie filatelia. Putinii locuitori folosesc tot atat de putine timbre, iar seriile stampilate sunt o comoara pentru filatelisti, datorita raritatii lor.

Constatand ca insula este un adevarat El Dorado ecologic, guvernul Britanic a reglementat in anul 1998 finantarea unui program exceptional de de apicultura, datorita caruia, in prezent, Pitcairn este recunoscuta pe plan mondial ca exportatorul unei varietati valoroase de miere.

Odata cu prosperitatea, apare si natalitatea

Locuitorii au aflat cu mandrie din ziare ca, in prezent, mierea preferata de Regina Marii Britanii si de printul Charles este cea provenita din Pitcairn. Aproape intreaga comunitate a invatat delicata profesie de apicultor.

Totusi, viata ramane montona, iar evenimentul cel mai de seama pe insula ramane, ca si in trecut, momentul cand soseste in zona o nava sau un iaht temerar.

Atunci are loc adevarata sarbatoare nationala a micutului stat si intreaga comunitate se aduna in piata centrala pentru o cina comuna, constand din peste, carne de pasare multe legume si fructe. Fireste, prezideaza premierul, care este si guvernator si primar.

Prosperitatea se simte in toate. In septembrie 2003, s-a nascut pe insula primul copil, dupa ce timp de 17 ani nu au avut loc nasteri. La 3 martie 2007, s-a nascut al doilea, iar recent al treilea.

Consecvent principiilor democratiei, "executivul" sustinut de Marea Britanie a si prevazut prin lege invatamantul gratuit si obligatoriu, pentru copiii intre 5 si 16 ani.

Nu e usor. In acest scop, trebuie angajati profesori tocmai din Noua Zeelanda, teritoriul ce mai apropiat de coastele insulei.

Marele salt spre civilizatie

Alte detalii: insula are telefonie internationala, folosind prefixul Noii Zeelande, nu are un post de radio propriu, dar poate receptiona doua canale de televiziune, captate prin satelit.

Deasemeni, guvernul a sponsorizat intercontectarea la reteaua internationala de Internet.

Asa cum era de steptat, insula nu dispune de aeroport, si nu are un port maritim, intrucat apele sunt putin adanci. Transporul calatorilor sau al marfurilor de la insula pana la un eventual vas sosit in larg se face cu barcile.

Un singur drum pavat, lung de 6,4 km, tine loc si de austrada, si de cale ferata, dar este parcurs mai mult de biciclisti si pietoni.

Agentiile de turism straine au prospectat si ele insula, cu plajele ei atragatoare si cu peisajul inedit. Nu este exclus sa apucam ziua cand in micutul stat va misuna o populatie de cateva zeci de mii de persoane, din care o suta localnici, iar restul turisti.

Numai ca, daca vin turistii - adio ecologie si viata patriarhala.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#destinatii exotice vacanta, #Insulele Pitcairn , #destinatii