Pe urmele lui Don Quijote: calatorie in La Mancha (Galerie foto)

Sambata, 25 Mai 2013, ora 22:25
9433 citiri
Pe urmele lui Don Quijote: calatorie in La Mancha (Galerie foto)

O calatoria in La Mancha, Spania, pe traseul care apare in cartea "Don Quijote", a lui Miguel de Cervantes Saavedra, reprezinta o calatorie in timp in care se combina traditia, arta, natura si gastronomia. Una dintre cele mai importante carti ale literaturii universale, "Don Quijote" dateaza din secolul al XVII-lea.

Acest traseu, declarat Itinerar Cultural European in 2007, permite atat vizitarea regiunii La Mancha, cat si o incursiune in aventurile "Cavalerului tristei figuri" si ale scutierului sau fidel Sancho Panza. National Geographic recomanda orasul Consuegra ca punct de plecare in aceasta calatorie.

In localitatea de origine romana vei avea surpriza sa intalnesti multe obiective interesante. Unul dintre acestea este dealul Calderico, unde se gasesc cateva mori de vant care s-au transformat intr-un simbol al acestei regiuni.

Langa aceste mori de vant poti vedea castelul La Muela (secolul XII), o constructie maiestuoasa unde a murit, in 1097, Don Diego, fiul lui El Cid Campeador (1040-1099).

Pe drumul de noua kilometri pana in Madridejos vei fi inconjurat de maslini si alte culturi. In Madridejos vei intalni case ce se aseamana cu palatele, manastiri si un muzeu dedicat sofranului aromat din La Mancha. Acest muzeu a fost inaugurat in 2008, fiind gazduit de o fosta manastire franciscana ce dateaza din 1612.

Aici vei afla o serie de informatii despre tot ceea ce presupune cultivarea sofranului, inclusiv pregatirea terenului, plantarea si recoltarea. Poti vedea cum este apoi tratat sofranul in vederea comercializarii lui. Exista si camere dedicate proprietatilor culinare si medicale ale acestui condiment.

Daca mergi catre orasul Tomelloso, pe drumul CM-42 catre sud, vei vedea Posada de los Portales, urmarindu-l astfel pe Don Quijote. In secolul XVII, Posada de los Portales gazduia persoanele care aveau grija de catari. Astazi, Posada de los Portales este un centru cultural.

Originalitatea acestui oras consta in cele aproape patru mii de pesteri care se folosesc, in cele mai multe cazuri, ca beciuri.

Foarte aproape de Tomelloso se gaseste Argamasilla de Alba, pentru multi "locul de al carui nume nu vreau sa imi aduc aminte", unde se pot vedea numeroase spatii ce au legatura cu Cervantes. Iese in evidenta pestera Medrano, unde scriitorul a fost tinut captiv si unde se spune ca a inceput sa scrie "Don Quijote".

Merita sa mergi apoi la castelul Penarroya, aflat la 12 kilometri. Datand din secolul XIII si incorporand si o manastire unde se pot face pelerinaje, Penarroya constituie locul perfect de unde poti vedea lagunele din Ruidera.

Daca te intorci apoi pe CM-42 si te indrepti catre Campo de Criptana, poti sa te opresti pentru a manca sau a inchiria o camera in Alcazar de San Juan. Aici te vei bucura de mancarurile mentionate in cunoscutul roman al lui Cervantes.

Orasul Alcazar de San Juan a inceput sa se dezvolte in perioada Imperiului Roman, fiind situat aproape de soseaua care facea legatura intre Merida si Zaragoza, astfel ca o plimbare pe strazile acestuia este echivalenta cu o calatorie in timp.

In timpul acestei vizite vei putea admira turnul Gran Prior, vestigiu al castelului din secolul XIII si astazi sediu al Muzeului Caballeros Hospitalarios, bisericile Santa Maria (secolul XII) si Santa Quiteria, ca si muzeul de mozaicuri romane din secolul VI si cel de ceramica.

Vei ajunge apoi la Campo de Criptana, oras evocat datorita morilor de vant cu care s-a luptat Don Quijote. Cea mai cunoscuta dintre acestea se numeste Burleta, insa si Culebro este foarte vizitata datorita faptului ca gazduieste un muzeu dedicat actritei Sara Montiel, care s-a nascut in aceste locuri.

Orasul unde locuia Dulcinea

Urmatorul oras de pe traseu este El Toboso, unde locuia Dulcinea, "obiectul" pasiunii lui Don Quijote. Aici vei putea vizita un muzeu in care vei vedea cum se traia intr-un conac din secolul XVI. De asemenea, aici vei avea posibilitatea sa descoperi Muzeul Cervantino, un centru in care sunt colectate diverse editii ale cartii, in mai multe limbi.

Calatoria continua catre Quitanar de la Orden, peisajele fiind verzi primavara, galbene vara si galben-brune toamna si iarna. Aici vei intalni vestigii din perioada romana, precum si case cu blazon, printre care se numara palatul Rada (1662).

Pe traseu se afla si Belmonte, orasul natal al calugarului Luis de Leon (1527-1591), plin de manastiri si palate. Cel mai important si cel mai valoros obiectiv turistic de aici este castelul fortificat ce dateaza din secolul XV.

Pe traseul excursiei urmeaza orasul Villacanas, inconjurat de lagune si plin de silozuri subterane folosite astazi ca locuinte, si Tembleque.

Punctul final al calatoriei este Mora, oras care gazduieste case vechi extrem de frumoase.

Ar trebui sa urci aici catre castelul Penas Negras, construit in secolul XII, si sa admiri privelistea care se intinde catre orizont, deasupra maslinilor.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#obiective turistice Spania, #excursie La Mancha, #obiective turistice La Mancha, #loc nativ Don Quijote , #obiective turistice