Pe-un picior de plai, pe-o gura de Rai. Locuri prea putin cunoscute pentru o vacanta idilica in satele Romaniei

Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 06:50
19792 citiri
Pe-un picior de plai, pe-o gura de Rai. Locuri prea putin cunoscute pentru o vacanta idilica in satele Romaniei
Foto: Facebook/ Castelul de Lut Valea Zanelor

Romania abunda in resurse turistice nevalorificate la adevaratul lor potential. Munti, paduri, pesteri, lacuri, rauri, cascade, ape termale, dealuri, mare, plaje, delta, castele, cetati, biserici, manastiri, istorie si traditii - adevarate comori turistice, sunt lasate, in cea mai mare parte, in paragina, sau nepromovate suficient.

Agroturismul si cateva investitii private au reusit sa salveze si sa valorifice potentialul unor zone, facandu-le frecventabile si pentru turistii straini si, astfel, nelasand Romania sa dispara cu totul de pe harta turismului international.

Pandemia a prabusit turismul romanesc, din varf de sezon, la aproape jumatate fata de anul trecut, potrivit Profit.ro.

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna iulie au scazut cu 44,4%, la 917.800, fata de cele din iulie 2019, in timp ce in primele sapte luni sosirile au scazut cu 57,8%, la 3,06 milioane fata de perioada similara din 2019, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).

Pe de alta parte, interdictiile de calatorie peste granita si teama de coronavirus i-au indreptat pe romani in numar mare spre atractiile turistice din tara, astfel ca multe afaceri micute din turism au primit un imbold neasteptat. La mare cautare sunt destinatiile mai retrase, paradisurile naturale neaglomerate. Iar Romania e un adevarat corn al abundentei, in aceasta privinta.

In contextul in care pandemia e departe de a se fi sfarsit, mai mult ca sigur cele mai multe planuri de vacanta pentru aceasta toamna vor viza Romania - mai ales, acum, ca toamna va imbraca toata natura in nuante de poveste.

In caz ca nu stiti incontro s-o apucati, ziare.com a cules cateva impresii de calatorie din destinatii autohtone, care speram sa va fie de folos. Sunt adevarate paradisuri, aici, fix sub nasul nostru.

Satul Sambata de Sus

Foto: Facebook/Sambata de Sus

Pe soseaua care leaga Sibiul de Brasov, la 15 de Voila si la 30 de km de orasul Fagaras, va asteapta un petec de Rai - si nu, nu e doar un fel de-a spune.

Satul Sambata de Sus, desi vizitat de multi turisti, este o oaza de liniste, potrivit Turist Info.

Punctul central de atractie in Sambata de Sus este Manastirea Brancoveanu, de la poalele muntilor Fagaras, construita intr-un cadru natural de exceptie: izvoare repezi de munte, paduri cu arbori seculari, aer proaspat, liniste intrerupta doar de cantecul pasarilor.

Manastirea Brancoveanu

Alte obiective la indemana si de neratat in zona sunt: un parc de aventura, herghelia de la Sambata de Jos, Castelul Brancovenesc, chilia parintelui Arsenie Boca, casa memoriala a lui Badea Cartan (in Cartisoara), pastravaria Albota, Castelul de lut Valea Zanelor.

Delta Transilvaniei

Foto: Destinatii.EU

Delta Transilvaniei, din inima Ardealului, este arie protejata si se intinde pe o suprafata de 505 hectare, din care cea mai mare parte este ocupata de stufaris, habitat perfect pentru multe specii de pasari.

Destinatii.eu ne povesteste ce nu trebuie sa ratam daca ajungem in Delta Transilvaniei:

Stufarisurile de la Sic

Foto: Destinatii.EU

Stufarisurile de la Sic fac parte din Rezevatia Naturala Sic, alaturi de Lacul Stiucii.

Se afla in partea de nord-est a judetului Cluj, la aproximativ 60 de kilometri de Cluj, in apropiere de comuna Sic, la iesirea din localitate, spre satul Coasta.

Este a doua cea mai mare intindere de stuf din Romania, dupa Delta Dunarii.

Pontonul din lemn, de un kilometru lungime, care traverseaza stufarisul, turnul de observare si cele doua foisoare, unde va puteti opri sa va relaxati si sa admirati peisajul, sunt mana cereasca pentru fotografii de exceptie. Asa ca, pe langa o plimbare de neuitat, va veti alege si cu fotografii de revista.

Lacul Stiucii

Foto: Destinatii.EU

Lacul Stiucii este un monument al naturii - pe langa marimea si adancimea sa, este si singurul lac din Romania pe suprafata caruia se dezvolta plauri (formatiuni de stuf plutitoare), la fel ca in Delta Dunarii.

Este singurul lac natural din Transilvania care a suferit o minima influenta negativa umana, in mare parte datorita faptului ca este rezervatie naturala inca din 1966.

Lacul Stiucii se afla pe o veche exploatare de sare, sub care se afla filonul masiv de sare ce traverseaza portiunea Dej-Turda, insa, in prezent, apele sale sunt dulci datorita colmatarii, care impiedica apa sa vina in contact cu sarea.

In Lacul Stiucii, este permis pescuitul sportiv: gasiti aici, pe langa marea populatie de stiuca, de unde i se si trage numele, somon, caras, crap, lin si platica.

In zona sunt premise drumetiile, campingul si observarea pasarilor, pentru care exista turnuri de observare.

In plus lacul ofera un loc de popas pentru pasarile migratoare de balta -peste 30 de specii, dintre care unele foarte rar intalnite in Europa.

Minidelta Ciocanesti

Foto: Destinatii.EU

Ciocanesti-Dunare este un petic de delta, situat foarte aproape de orasele Baraganului, in judetul Calarasi.

Zona este impanzita de trasee accesibile iubitorilor de bicicleta - cel mai scurt traseu se face intr-o jumatate de zi.

Traseele pot fi facute fie pe bicicleta, fie pe jos, si incep de la Ferma piscicola Ciocanesti, unde gasiti si cazare si unde puteti admira o multime de pasari, iar in localitate sunt mestesugari, pe care ii puteti vizita, potrivit Destinatii.eu.

Codrii de arama

Foto: Destinatii.EU

Da, fix acei codrii de arama, pe unde se plimba Eminescu acum 150 de ani si care au inspirat una dintre cele mai frumoase poezii ale sale.

Drumul este anevoios, ne spune destinatii.ro, prin comuna Agapia -ea insasi un loc de poveste - si apoi pe drumuri pietruite, pana pe dealurile din jurul satului si, intr-un final, la Codrii de arama.

Dar merita tot efortul - veti pasi, la propriu, pe urmele marelui Eminescu si va veti conecta direct la sursa care a inspirat celebra "Calin, file de poveste":

"De treci codri de arama, de departe vezi albind

S-auzi mandra glasuire a padurii de argint.

Acolo, langa isvoara, iarba pare de omat,

Flori albastre tremur ude, in vazduhul tamaiet (...)"

Si, da, Padurea de Argint din poezie, e si ea tot acolo, langa Agapia.

Un alt obiectiv musai de vizitat, daca ajungeti pana la Agapia, e casa Amintirilor din Copilarie ale lui Creanga, din Humulesti.

Satul Pestera

Foto: Calator in bascheti

Situat la 180 de km de Bucuresti, satul Pestera, din judetul Brasov, "este probabil cel mai frumos sat al lumii", dupa cum il descrie Calator in bascheti.

Satul Pestera se afla la aproximativ 1200 metri altitudine si este pozitionat intr-o vale de vis, la poalele Muntilor Piatra Craiului (din Bran, se urca spre Parcul National Piatra Craiului, pe un drum de aproximativ 20 de minute). Oriunde intorci privirea, privelistile sunt ireal de frumoase si nu le veti uita niciodata.

Este un loc incremenit in timp, unde s-au pastrat pana azi case vechi traditionale, acoperite cu sindrila.

Foto: Calator in Bascheti

Din Pestera puteti face drumetii in Muntii Piatra Craiului, dar si drumetii usoare, pentru copii.

Deasemenea, exista trasee pentru biciclisti: spre satul Magura, spre satul Dambovicioara, spre Prapastiile Zarnestilor sau chiar spre Cabana Curmatura, pentru cei care se incumeta la un traseu mai lung, pe bicicleta.

Foto: Calator in bascheti

In plus, Pestera este un loc perfect pentru fotografie. Peisajele mereu schimbatoare, felul cum cade lumina naturala, oriunde, mai ales acum, toamna, sunt ingrediente pentru fotografii exceptionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#destinatii turistice, #pandemie, #Romania, #vacanta, #paradis , #turism