Pamantul si locurile sale extraterestre (Galerie foto)

Duminica, 08 Mai 2016, ora 08:57
9844 citiri
Pamantul si locurile sale extraterestre (Galerie foto)
Foto: Instagram/juaninmunizaga

Pe masura ce astronomii descopera tot mai multe planete si sisteme solare departate, imaginatia noastra se aprinde. Visam la calatorii interstelare, in care sa vedem lumi extraterestre, una mai ciudata ca alta.

NASA estimeaza ca doar in Calea Lactee exista un miliard de planete de talia Pamantului, care orbiteaza stele similare Soarelui. Deja au fost anuntate misiuni pe Marte, insa totul pare sa se intample in viitor. E putin probabil ca un muritor de rand sa vada prea curand o lume nepamanteana.

NASA: Noua misiune pe Luna, pentru studierea unui fenomen bizar

Chiar si antrenamentele celor care au norocul sa se desprinda de Terra se fac tot pe Pamant. Si nu intamplator. Pe Terra se afla locuri care aduc destul de mult cu alte planete (sau cu felul in care credem noi ca ele arata), locuri care, parca, nici nu au ce ce cauta aici. Cu putin noroc, pe acestea le putem vedea.

Peisaje nepamantene de pe Terra (Galerie foto)

Intr-o lista a acestor locuri ce par fotografiate pe alta planeta, CNN include desertul Atacama. Unul dintre cele mai aride locuri de pe Terra, desertul Atacama seamana cu un peisaj de pe Luna: lava solidificata, lacuri de sare, munti abrupti, rape adanci.

Cu doar 15 milimetri de precipitatii anual, desertul Atacama nu prea seamana cu restul planetei, parand un loc complet lipsit de viata. Insa atunci cand ploile vin, asa cum s-a intamplat in octombrie 2015, semintele care "dorm" in sol ani de-a randul se trezesc la viata, perisajul schimbandu-se brusc.

Totul prinde viata. Un covor de flori inseamna o explozie de roz, purpuriu, oranj si galben, culori atat de vii incat n-ai spune ca esti in desert.

In 2005, NASA a descoperit aici habitate nestiute pentru microbi, folosindu-se de un rover asemeni celor utilizate in misiunile pe Marte.

Charamel, Mauritius, e un alt loc in care putem merge sa uitam ca suntem pe Pamant. Chiar daca e celebru pentru plajele sale albe, Mauritius are, in coltul de sud-vest al insulei, o fasie de nisip unde dunele sunt in sapte culori.

Acest nisip s-a format din roca vulcanica, care, in timp, s-a descompus si s-a combinat cu alte materiale, dand nastere nisipului in culori ca rosu, maro, violet, verde, albastru, purpuriu si galben.

Foto: Facebook/Jacques P G Janssen

In chip misterios, acest nisip pare ca nu erodeaza, nici macar in urma ploilor tropicale puternice. Mai mult, culorile intotdeauna revin fiecare pe sirul sau. Vandut in recipiente, acesta este agitat de turisti, insa, in cele din urma, se reasaza in culori separate.

Parcul National Canaima, din Venezuela ofera peisaje desprinse din filme menite sa-ti dea fiori de groaza. Stanci verticale, inalte, sunt scaldate de abur, pentru ca apa care curge pe ele, aflandu-se la o asemenea inaltime, se transforma in vapori.

Locul e numit de venezueleni "casa zeilor" si multa vreme oamenii nu au vrut sa escaladeze stancile, temandu-se de zei si creaturile ciudate ce ar putea salaslui in varful lor.

Intr-adevar, chiar si in varf de stanca traiesc animale, insa mai ciudate sunt plantele, ce par din alta lume, uitate parca de evolutie. Seamana foarte bine cu vegetatia din epoca preistorica.

Cascada Falls (foto sus), cea mai inalta din lume, este cea care a inspirat cadrele din filmul "Up", produs de Pixar.

Desertul Namib, din Namibia, seamana atat de bine cu peisajul de pe Marte ca NASA isi trimite acolo cercetatorii sa incerce sa inteleaga mai bine planeta rosie. Mai mult, intinderea nesfarsita de nisip de aici are nuante portocalii si rosietice.

In 2010, cand cautau viata la nivel microscopic, acestia au gasit-o sub niste mici pietre. Pentru ca acestea, in fapt un tip de cuartz, pastrau umezeala provenita de la ceata sub ele, formele de viata prosperau. Mai mult, la ele ajungea si lumina, pentru ca bucatile de roca erau indeajuns de translucide incat sa lase o parte din lumina sa treaca prin ele.

Astfel de forme de viata ar putea exista, cel putin in teorie, si in locuri deloc primitoare, asa cum e Marte.

Insula Focului, Cape Verde, un alt loc ce nu prea seamana cu restul Terrei, are in centru un vulcan negru. In interiorul craterului principal se afla o serie de cratere mai mici, fiecare creat de o alta eruptie din lunga istorie a vulcanului.

Oamenii de stiinta cred ca o mega-eruptie a avut loc in urma cu 73.000 de ani, in urma acesteia prabusindu-se o parte a insulei, ceea ce a declansat un tsunami cu o inaltime de aproape 250 de metri. Urmele trecerii acestuia se vad si acum in peisajul dezolant al insulelor invecinate.

Desi vulcanul e inca activ - ultima eruptie avand loc in 2014 -, insula e numita casa in prezent de circa 40.000 de oameni.

Un turist care ajunge pe insula va observa ca, pe langa plajele cu nisip negru, de la Oceanul Atlantic, locul in care oamenii fac agricultura arata ca o baza de pe Luna. Din vita de vie plantata aici se obtine un vin tare si extrem de apreciat. Si cafeaua obtinuta aici si-a castigat un renume mondial.

Foto: NASA

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#locuri nepamantene Terra, #peisaje Pamant seamana alte planete, #peisaje unice Paman, #locuri unice Terra poze , #destinatii