O vacanta scurta la munte dupa 15 mai? Ce spun proprietarii de pensiuni, cu mai putin de 10 zile inainte de relaxare

Joi, 07 Mai 2020, ora 11:29
19413 citiri
O vacanta scurta la munte dupa 15 mai? Ce spun proprietarii de pensiuni, cu mai putin de 10 zile inainte de relaxare
Foto: Arhiva Pixabay

Romanii care abia asteapta incetarea starii de urgenta ca sa poata evada in natura n-au deocamdata de la cine sa afle in ce conditii vor putea pleca la munte sau spre alte destinatii de relaxare.

De fapt, nici proprietarii de pensiuni nu prea stiu ce sa faca acum. Putini accepta rezervari. Majoritatea - de teama sa nu isi amageasca turistii - ii sfatuiesc sa mai astepte macar vreo cateva zile, in speranta ca Guvernul va spune clar, pana la urma, cum se va face turism dupa data de 15 mai.

Au trecut deja cateva zile de la momentul in care ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat ca, dupa ce starea de urgenta se va ridica, romanii vor putea face drumetii pe munte si plimbari cu bicicleta in natura. De asemenea, vor putea merge la pescuit si la vanatoare. Ulterior, premierul Ludovic Orban a confirmat informatiile.

Niciunul dintre membrii Guvernului n-a dat insa detalii despre o serie de chestiuni vitale, legate de aceste prime iesiri in natura de dupa starea de urgenta.

Cu alte cuvinte, nu stim momentan catre ce destinatii vom putea pleca. Vom avea voie doar la munte sau si pe litoral si in Delta?

Foto: Arhiva Pixabay

Nu stim unde vom putea manca pe drum. Va trebui oare sa ne cumparam mancarea din supermarket sau pensiunea aleasa va avea voie sa ne serveasca mancare in camera si sa ne gateasca pranz take-away?

In context, secretarul de stat Razvan Pirjol din cadrul ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a explicat pentru Ziare.com ca detaliile cu privire la conditiile de deplasare, de cazare si de masa pentru turisti inca s-au fost inca definitivate. Asa ca oamenii ar trebui sa mai aiba putina rabdare.

Iar daca, totusi, vor sa fie in permanenta la curent cu ce se intampla la destinatia in care isi doresc sa mearga dupa data de 15 mai, turistii ar putea foarte bine sa sune la hotelul sau la pensiunea pe care au ales-o. Si astfel vor afla cand se deschide, in conditii le va oferi cazare si masa etc.

Zis si facut! Am sunat la cateva pensiuni din zona montana, ca sa aflam daca ne putem rezerva de pe acum loc si de unde vom putea manca (de vreme ce restaurantele nu se redeschid in luna mai - n.red.).

Iata ce ne-au spus reprezentantii pensiunilor.

Doar unele pensiuni sunt deschise. Dar niciuna nu stie cand va putea primi turisti

Am incercat sa aflam pentru prima oara cum stau lucrurile la Sinaia, destinatie pe care chiar ministrul de Interne Marcel Vela a precizat ca o vom putea vizita, dupa ridicarea starii de urgenta.

Am sunat, la intamplare, la o pensiune din preajma Palatului Peles, numita Casa Codrului. Proprietarul ne-a spus ca planuieste sa renoveze pensiunea. Dar ca are altele 3 la care ne poate caza.

"Pentru noi, legea n-a prea fost clara. S-a vorbit acolo despre ce nu aveau voie sa faca hotelurile cu restaurant. Ceea ce noi nu suntem. De deschis, noi deschidem. De fapt, suntem deschisi si acum. Dar momentan oamenii nu pot veni...

Restaurant nu avem. Dar sunt si restaurante care livreaza. Si banuiesc ca dupa data de 15 vor fi si mai multe care vor presta astfel de servicii.

Sunati mai atunci, mai aproape (de ridicarea starii de urgenta - n.red.). Acum, cine sa faca rezevrari daca oamenii nici nu stiu ce va fi?", ne-a spus proprietarul pensiunii.

Am incercat sa vedem cum stau lucrurile la o destinatie situata mai la vest si am sunat la Cabana Cumpana de pe malul Lacului Vidraru. E la capatul unui drum forestier de cativa kilometri, asa ca asigura din plin conditii de izolare. Problema este ca nici acolo nu stim daca vom putea merge.

Vedere din Cabana Cumpana. Foto: Gabriel Kolbay

Reprezentantul pensiunii ne-a spus ca e posibil ca pensiunea sa se deschida. Dar momentan nu se fac rezervari ferme. Asa bine ar fi, totusi, sa mai revenim cu un telefon pana pe 15 mai.

"Din cate am inteles, am putea deschide. Dar sigur nu putem sti acum. Daca mai sunati, poate pe vineri sau pe luni, v-as putea spune mai multe. Camere avem suficiente, asa ca nu e o problema.

Iar despre servit mancare, iarasi nu stim. Noi posibilitatea sa servim avem. In sensul ca mese avem. Dar ramane sa aflam ce vom avea voie sa facem", ne-a mai spus reprezenantul pensiunii.

Foto: Arhiva Pixabay

La Crit - un sat din Brasov aflat la nord-vest de faimosul Viscri (unde printul Charles al Marii Britanii are o casa traditionala - n.red.), am sunat la una dintre cele mai cunoscute pensiuni, care se numeste Casa Kraus.

Am vrut sa aflam daca ne vom putea caza aici, pe 16 mai. Daca putem manca - in camera macar - si daca putem lua la pachet mancare de la restaurant. Si daca vom putea vizita imprejurimile si ne vom putea plimba cu bicicleta, pe trasee din zona.

Reprezentantul pensiunii ne-a spus sa solicitam rezervare printr-un email la care ne va raspunde, cand va avea informatiile pe care le cerem.

Am cautat cazare chiar si un pic mai departe, pana la pensiunea Eporjesi Megallo din Porumbenii mici din Harghita.

"Momentan nu functionam. Daca vom deschide pe 16-17 mai nu stiu sa va spun acum, asa ca nu stiu ce sa va zic despre rezervare. Nu vreau sa promit nimic pentru ca nu stim ce se va intampla", a spus reprezentantul pensiunii.

Foto: Arhiva Pixabay

Sa stea oare lucrurile diferit in alte parti din tara? Am incercat sa aflam daca putem face rezervare intr-o pesiune la Intorsura Buzaului.

La pensiunea La Casa Nitu ni s-a spus ca, de principiu, se va deschide dupa data de 15 mai. In plus, interlocutorul nostru trebuie sa-si verifice registrele, ca sa vada daca mai sunt locuri pentru primul weekend de dupa starea de urgenta, dand de inteles ca rezervari s-au mai facut.

In cele din urma, ne-a spus ca vom gasi camera, daca ne dorim.

"Noi nu servim mancare. Dar avem bucatarie complet utilata in care va puteti pregati, cu ceea ce cumparati de la supermarket. In plus, exista pizzerii si restaurante care va pot livra aici", a mai spus reprezentantul pensiunii.

Va ganditi poate ca toate pensiunile de la Intorsura Buzaului s-au ocupat deja? Nici vorba.

Foto: Arhiva Pixabay

Am sunat si la o alta pensiune din zona, numita Casa Bradet. Reprezentanta acestei unitati turistice ne-a spus ca nu deschide in luna mai din cauza ca, din informatiile sale, nici n-ar avea voie sa o faca.

"Abia dupa 1 iunie. Dupa 15 se deschid saloanele, magazinele mici de pe strada. Restaurantele, mall-urile, hoteluri, abia dupa 1 iunie", e convinsa reprezentanta pensiunii.

Am incercat sa mergem, din nou, si ceva mai departe, spre nord. Am sunat la pensiunea Gorgo din Sfantu Gheorghe (Covasna -n.red.). Si am aflat ca si aici, momentan, se asteapta vesti de la Guvern.

"Daca se va permite redeschiderea, vom redeschide si noi cu siguranta", ne-a spus reprezentanta pensiunii.

Cu alte cuvinte, la acest moment, nimeni nu stie in ce conditii se va face turism dupa data de 15 mai.

Le va impune oare Guvernul unitatilor de cazare obligatia de a respecta masuri suplimentare de siguranta sanitara? Daca da, ar fi bine sa le-o comunice cat mai curand. Altfel, s-ar putea ca pensiunile sa nu aiba timp sa se pregateasca pana pe 15 mai, ca sa poata primi turisti.

Si ar fi pacat ca, in loc sa se relaxeze pe munte, oamenii sa alerge dupa cazare de la o pensiune la alta, enervandu-se si riscand sa se mai si imbolnaveasca, din cauza ca intra in contact cu o multime de oameni.

BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
#cazare masa turism stare urgenta pensiuni , #pensiuni