Cum s-a distrus turismul internațional pe litoralul românesc. Fost responsabil în comunism: "S-a întâmplat la începutul anilor '80"

Sambata, 04 Septembrie 2021, ora 19:34
7395 citiri
Cum s-a distrus turismul internațional pe litoralul românesc. Fost responsabil în comunism: "S-a întâmplat la începutul anilor '80"
Litoralul românesc era o destinație preferată a turiștilor internaționali FOTO delcampe.net

Patronul unei agenții din Constanța și fost șef al Agenției de Turism Mamaia, Constantin Dumitrascu, a vorbit într-un interviu pentru „Weekend Adevărul” despre cum arăta turismul în timpul perioadei comuniste, atunci când mii de turiști străini vizitau litoralul românesc.

Întrebat despre cum era litoralul în urmă cu 30 de ani, Constantin Dumitrascu a explicat pentru Adevărul că stațiunile de la Marea Neagră erau pline de turiști străini.

„Până în anii ’80, cei mai mari tour-operatori din Europa aduceau turişti străini pe litoralul românesc. Pe lângă aceştia, veneau turiştii din Cehoslovacia, Polonia, din fostele ţări socialiste, în mod planificat, cu aeronavele, pe diverse aeroporturi din ţară. Litoralul era plin cu străini – în lunile iulie şi august românii nici nu mai aveau loc”, explică patronul.

Dumitrașcu a precizat apoi că sezonul turistic începea atunci la 1 martie, cu nordicii, finlandezii, suedezii și danezii, care veneau de regulă la Eforie sau Mangalia, și se termina cu finlandezii, care veneau pe litoral în lunile octombrie, noiembrie și chiar decembrie.

„Îmi aduc aminte că mergeam pe zăpadă la aeroport să-i întâmpin pe finlandezii care erau cazaţi pentru tratament la Hotelul Europa, la Astoria şi la complexul sanatorial de la Meduza”, mai dezvăluie Constantin Dumitrașcu.

Întrebat apoi când s-a distrus turismul internațional, patronul agenției de turism afirmă că momentul a avut loc la începutul anilor '80, când conducerea de stat și de partid a decis închiderea discotecilor și a cluburilor la ora 22.00.

„Asta, pe lângă celelalte probleme cu care ne confruntam, cum ar fi umflarea notelor de plată. Îmi aduc aminte că eram la reprezentanţa României de la Stockholm când primeam de la firmele partenere reclamaţii care spuneau că la Restaurantul Delta din Mamaia porţia de mămăligă era mai scumpă decât peştele”.

La final, chestionat despre momentul la care litoralul românesc ar putea scăpa de amprenta comunismului, patronul afirmă că „trebuie să moară două generaţii pentru asta, inclusiv generaţia mea”.

Interviul integral pe Adevarul.ro

Nostalgiile stârnite de o poză făcută în stațiunea Neptun, în 1982. "Raiul securiștilor, politrucilor și protipendadei comuniste"
Nostalgiile stârnite de o poză făcută în stațiunea Neptun, în 1982. "Raiul securiștilor, politrucilor și protipendadei comuniste"
În timp ce mulți români au renunțat la vacanțele de pe litoralul românesc, unora le e dor de vremurile de glorie în care stațiunile erau pline de turiști. Din când în când, în...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#litoral romanesc, #turism international, #statiuni litoral romania, #perioada comunista, #amprenta comunista, #patron agentie turism , #turism