Molokini, insula unde oamenii s-au imprietenit cu rechinii (Galerie foto)

Duminica, 26 August 2012, ora 19:40
4990 citiri
Molokini, insula unde oamenii s-au imprietenit cu rechinii (Galerie foto)
Foto: Big Picture

In largul arhipelagului Hawaii, se afla o insula inconjurata de corali, cu o forma iesita din comun: Insula Molokini, in forma de semiluna.

Poate faptul ar fi trecut cu vederea, daca interiorul semilunei n-ar forma bazinul unor ape deschise ale oceanului, dar ferite de curenti periculosi si foarte atractive pentru intreaga fauna marina si - mai ales - pentru scafandrii amatori, care o pot urmari, fara riscurile pe care le implica orice curent, potrivit Big Picture.

Insula, cu diametrul de numai 600 de metri, asa mica precum este, atrage turisti din intreaga lume, fiind una din destinatiile predilecte ale cercetatorilor faunei si indeosebi ale scufundatorilor de orice fel.

Pentru a nu deteriora peisajul ecologic, autoritatile hawaiene au intezis constructiile de hoteluri pe insula. Ca urmare, turistii se cazeaza in hotelurile din Maalaea Bay, o insula apropiata. De acolo, ei poposesc pentru o singura zi, transportul facandu-se, bineinteles, numai pe apa.

Circulatia cu barca spre insula Molokini facand insa obiectul unui trafic intens, acesta este reglementat ca pe autostrada, fiind limitat pe un culoar marcat cu geamanduri.

Pentru acostare, sunt stabilite locuri precise, evitandu-se astfel nu numai supra-aglomearea, dar si deteriorarea fundului oceanului, prin ancorele amplasate fara nicio regula.

Turistii au gasit insula nelocuita. Ea le este rezervata si astazi tot lor, iar lipsa unei populatii locale, care ar urmari vanatul, precum si faptul ca turistii, sositi din Europa sau America, nu sunt agresivi in raport cu fauna din zona, a determinat o comportare prietenoasa si din partea fiintelor acvatice.

Chiar si pradatorii, cum sunt rechinii, se lasa filmati, fotografiati si chiar mangaiati de prietenii lor, turistii, care nu le fac niciun rau, cu aparatele lor ciudate, pe care le manuiesc in preajma.

Poate ca rechinii au uitat faptul ca, intr-un trecut indepartat, hawaienii vizitasera insula, foarte propice pescuitului. Tot atunci, ei capturau pasari marine, desigur pentru carnea lor, si culegeau ouale, din cuiburile construite in preajma.

Insula are o provenienta vulcanica, iar in craterul, care inca mai exista sub apele oceanului isi duc viata circa 260 specii marine, din care unele constituie unicat. Apele din zona insulei Molokini mai gazduiesc 38 specii de corali si aproximativ 100 de specii de alge.

Avand in vedere acest microunivers al naturii bine conservat, autoritatile SUA, in subordonarea carora se afla arhipelagul Hawaii, au hotarat interzicerea pescuitului, nu permit preluarea sau indepartarea unor specimene si nici hanirea animalelor.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#insula Molokini scufundari, #insula Molokini Hawaii , #insule
Comentarii