La ce trebuie sa fii atent pentru ca vacanta mult-visata nu se transforme intr-un cosmar

Duminica, 11 Iulie 2021, ora 21:15
5350 citiri
La ce trebuie sa fii atent pentru ca vacanta mult-visata nu se transforme intr-un cosmar
Concediul la care ai visat se poate transforma intr-o experienta neplacuta FOTO Pixabay

Tot mai des auzim vorbindu-se despre turisti care si-au luat "teapa" achitand o vacanta in care nu au mai putut pleca pentru ca rezervarea nu a fost platita de agentie sau ca serviciile oferite sunt mult sub nivelul celor promise la incheierea contractului. Cu un plus de atentie, astfel de incidente pot fi evitate.

Recent, Ziare.com a prezentat cazul unei patroane a unei agentii de turism din Iasi care a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune dupa ce a "tepuit" aproape 60 de clienti de la care a incasat 180.000 de lei si 60.000 de euro pentru vacante de care oamenii nu au putut beneficia.

Comisarul-sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Bucuresti, Nicusor Ghita, a explicat pentru Ziare.com care ar fi cateva dintre masurile de precautie pe care ar trebui sa si le ia turistii inainte de cumpararea unei vacante.

"In primul rand, recomandam sa se verifice daca agentia organizatoare sau intermediara este licentiata, prin accesarea site-ului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului; verificarea valabilitatii documentelor de calatorie (pasaport sau carte de identitate); verificarea conditiilor de calatorie impuse de tara de destinatie (regimul vizelor, regim vamal, conditii si restrictii sanitare).

Inainte de asumarea de catre turist a unui contract privind un pachet de servicii de

calatorie, agentia de turism organizatoare sau intermediara trebuie sa furnizeze acestuia informatii referitoare la mijloacele de transport, caracteristicile si categoria acestora, locurile si datele de plecare si de intoarcere, duratele si locurile escalelor si ale legaturilor de transport", a aratat Nicusor Ghita.

Documentul care atesta dovada platii

Seful Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Bucuresti a mai avertizat ca turistii trebuie sa obtina si sa pastreze o dovada a platii serviciilor achitate.

"Pentru orice plata efectuata, turistul trebuie sa primeasca documentul fiscal aferent platii (factura sau bon fiscal), in caz contrar sa solicite eliberarea acestuia. De asemenea, turistul trebuie sa ii solicite agentiei organizatoare sau intermediare furnizarea contractului privind pachetul de servicii turistice cumparat pe un suport durabil. Inainte de plecare turistul poate contacta structura de primire turistica (hotel, pensiune etc.) pentru confirmarea rezervarii", a mai atentionat reprezentantul ANPC.

Cum pot fi verificate hotelurile sau pensiunile

Potrivit comisarului de la Protectia Consumatorului, "agentiile de turism organizatoare sau intermediare sunt obligate sa furnizeze turistilor informatii referitoare la categoria de servicii oferite de unitatile de cazare, precum si modalitatile de asigurare a meselor, daca sunt prevazute in contract". In situatia in care turistul constata ca nivelul serviciilor este sub cel contractat trebuie sa anunte agentia care este obligata sa ofere acestuia fara costuri suplimentare servicii alternative corespunzatoare pe cat posibil echivalente cu cele prevazute in contract sau de mai buna calitate".

"O modalitate facila pentru verificarea calitatii serviciilor prestate de catre un operator economic consta in accesarea paginilor de internet specifice si studierea comentariilor facute de catre alti turisti", a aratat Nicusor Ghita.

Ce informatii ar trebui afisate pe site-ul unui hotel sau al unei pensiuni

Potrivit reprezentantului ANPC, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si

Turismului se poate verifica daca o structura de cazare turistica detine certificat de

clasificare si categoria acordata. De asemenea, mai arata Nicusor Ghita, pe site-ul unitatilor de cazare ar trebui sa fie regasite informatii referitoare la datele societatii comerciale (denumire, adresa sediu, adresa puncte de lucru,existenta link-ului catre pagina ANPC etc).

Seful Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Bucuresti sustine ca este recomandat ca turistii sa salveze fotogafii in care este prezentata proprietatea si care au stat la baza alegerii facute, iar in cazul in care exista diferente majore intre acestea si realitate pot fi folosite ca probe in cazul unui litigiu. "In cazul in care pachetul de servicii turistice a fost cumparat de la o agentie de turism organizatoare sau intermediara aceasta are obligatia sa furnizeze aceste informatii si sa le consemneze in contract", a mai punctat seful de la Protectia Consumatorului Bucuresti.

Pasii de urmat in cazul unor nemultumiri

Nicusor Ghita a mai explicat si ce trebuie sa faca un turist care beneficiaza de servicii neconforme.

"In primul rand sa se adreseze reprezentantului operatorului economic care presteaza serviciile si sa ii aduca la cunostinta neconformitatile constatate la prestarea serviciilor, sa informeze agentia de turism prin intermediul careia a cumparat pachetul de servicii turistice si in cazul in care neconformitatile nu sunt inlaturate sa se adreseze structurilor teritoriale subordonate ANPC.

"Este important ca sesizarea sa se faca la debutul executarii pachetului de servicii turistice sau imediat dupa ce se constata prestarea unor servicii neconforme. Efectuarea unor inregistrari foto- video sunt foarte importante si dau greutate probatoriului in cazul unui litigiu", a mai explicat reprezentantul ANPC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Noi sancțiuni împotriva Iranului. UE și SUA pregătesc un pachet de măsuri, ca pedeapsă în urma atacului împotriva Israelului
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC....
#vacante, #masuri, #precautie, #Protectia Consumatorului, #concediu, #rezervare camere hotel, #bilete agentie turism , #vacante