Marile pustiuri ale planetei, vazute din aer (Galerie foto)

Luni, 25 Februarie 2013, ora 18:01
7991 citiri
Marile pustiuri ale planetei, vazute din aer (Galerie foto)
Foto: Big Picture

O buna parte a planetei o constituie pustiurile. Ele se afla in zonele cele mai aride, lipsite de vegetatie si de precipitatii, dar si in regiunile acoperite cu zapezi vesnice.

Asa judecand lucrurile, cel mai mare pustiu de pe Terra este Antarctica, cu o suprafata de 14 milioane de kilometri patrati (kmp). Urmeaza Sahara, cu 8,6 milioane kmp, apoi desertul Arabiei, de 2,23 milioane kmp, desertul libian, de 1,683 milioane kmp, cel din centrul Australiei, de 1,5 milioane kmp, pustiul Gobi, de 1,036 milioane kmp.

Gandul la clima insuportabila a tuturor pustiurilor ii creaza oricui un justiificat sentiment de repulsie si putini sunt aceia care s-ar incumeta sa patrunda in aceste imperii al mortii. Si totusi ele nu sunt lipsite de pitoresc, oferind frumusetea unor peisaje inedite, de pe urma carora calatorul poate ramane cu impresii de neuitat.

Cu atat mai mult impresiile sunt puternice atunci cand formele, uneori selenare, sunt privite de la suficienta distanta, noteaza Big Picture.

Cel mai bine protejati suntem atunci cand privim pustiul de sus, din aer, pe hubloul avionului, unde nu ajunge nici arsita de la sol, nici infernala furtuna de nisip si nici racnetul leilor, care misuna pe marginea acestor inospitaliere zone, adulmecand vreo prada ratacita.

Valea Kamasay din Ciad, la cativa kilometri de granita cu Libia. Stancile de gresie s-au erodat, umpland valea cu nisip de culoarea lor, caramizie.

Rub-al-Hali, Arabia Saudita. Statul a intelenit o parte din intinderea neteda a pustiului, asternand pamant fertil pe suprafete circulare, cu diametrul de 1 km. Se pulverizeaza apa si ingrasaminte si se cultiva lucerna pentru animale. Sa tot privesti din avion!

Laguna Colorado, Bolivia. Este un fel de "mare moarta", situata la 4260 metri altitudine. Apele termale care alimenteaza laguna atrag stoluri de pasari Flamingo, cautatoare de caldura, nu de hrana. Cateva asemenea lagune se constituie in ciudate rezervoare de apa calda ale pustiului Altiplano.

Vulcanul Parinacota, Bolivia. Situat la 6.342 metri altitudine, vulcanul Parinacota emana gaze toxica care trec direct din stare gazoasa in stare solida, formand o gheata improprie vietii. Cine se apropie nu moare inghetat. Moare intoxicat.

Mlastina Tegidda N'tesun, Nigeria. Mlasina a rezultat din amestecarea apelor saline cu solul fertil si cu minerale de diferite nuante care dau acest aspect de pictura suprareralista.

Unianga-Kebir, Ciad. Limbile de pamant formeaza tot atatea peninsule, strajuite numai la maluri de tufisuri inverzite. Zona este lipsita de precipitatii, dar apa lacului se mentine, formata acum 5.000 de ani, cand zona era fertila. Aceeasi apa mai pastreaza izvoare subterane care alimenteaza lacul. In rest, nisip.

Rub-el-Khali, Oman. In acest peisaj selenar, beduinii isi aduc camilele sa pasca. Este greu de inchipuit cam ce pasc ele printre nisipuri.

Dasht-Lut, Iran. Privite de la inaltime, dunele de nisip arata splendid. Ele s-au format pe fundul unui vechi lac, uscat intre timp.

Marea Moarta, Iordania. Este un pustiu... acvatic. Depunerile de sare de pe maluri sugereaza ca acolo nu este loc pentru viata.

Tassili to Hoggar, Algeria. Poate nicaieri natura n-a daltuit asemenea sculpturi grotesti ca in acest pustiu algerian. Fireste, din avion, arata incantator.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#deserturile planetei, #imagini desert, #desert clima arida, #deserturi Terra imagini , #atractii