La pas prin Londra - ce sa nu ratezi (Galerie foto)

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 11:46
7707 citiri
La pas prin Londra - ce sa nu ratezi (Galerie foto)

Londra este si a fost, de la intemeierea sa, un oras de comercianti.

Atunci cand romanii au invadat Britania, si-au stabilit capitala noii provincii in orasul celt Colchester, dar comerciantii care calatoreau alaturi de trupe au inteles care sunt avantajele Tamisei navigabile, construindu-si magazinele in zona cea mai apropiata de mare, unde tehnologia romana permitea constructia unui pod peste rau.

Astazi, capitala Regatului Unit este una dintre cele mai mari si mai diverse metropole din lume, un amestec de culturi in care se vorbesc mai mult de trei sute de limbi si convietuiesc persoane din doua sute de comunitati etnice, potrivit National Geographic Espana.

Tamisa nu este numai un element important al Londrei, ci, timp de secole, a fost si strada sa principala. Mii de barcagii munceau pe malurile sale pentru a transporta calatorii, iar urcarea intr-o astfel de barca era un lucru la fel de obisnuit ca si cum ai lua astazi unul dintre taxiurile negre inconfundabile din oras.

In prezent, 33 de poduri traverseaza Tamisa. Podul de la Westminster reprezinta o dovada a combinatiei dintre traditie si modernitate pe care o ofera Londra.

La un capat al podului se ridica London Eye, marea roata construita atunci cand s-a schimbat mileniul. La celalalt, ai o panorama superba a celui mai emblematic edificiu al capitalei: palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic.

Construit in stil neogotic din caramida rosie, aspectul sau este deosebit in timpul noptii, cand este iluminat, avand infatisarea unui castel care iese direct din apele raului. In partea nordica a palatului se afla Turnul Ceasului, care, cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la incoronarea reginei, a fost redenumit Isabel.

Are cinci clopote, dintre care cel mai greu este Big Ben, care a devenit numele popular al intregului turn, un simbol al orasului.

Palatul Westminster

Palatul Westminster a fost declarat de patrimoniu al umanitatii in ciuda faptului ca nu este un edificiu foarte vechi. Constructia sa a inceput in 1840, dupa ce castelul medieval a ars aproape in intregime, si s-a terminat in 1870. Trei elemente atrag in mod deosebit atentia in timpul vizitei acestui edificiu.

Chiar cand intri ajungi intr-o sala dreptunghiulara enorma, cu tavanul sustinut de bolti din lemn si iluminata de ferestre mari deschise. Acest spatiu este Westminster Hall, inima palatului medieval (secolul al XI-lea), singura componenta a acestuia care a supravietuit incendiului.

Putine locuri sunt atat de importante si pline de istorie ca acesta. Aici, in afara de faptul ca se sarbatoresc petrecerile de incoronare, aveau loc procesele nobililor si inaltilor oficiali ai regatului.

Urmeaza vestibulul central al palatului, o sala in forma de romb, cunoscuta ca Octagonul, de al carei tavan atarna un candelabru impresionant. In partea de nord se afla Camera Comunelor, cu scaunele sale verzi, iar in sud se gaseste Camera Lorzilor, cu scaune rosii. Culorile se reflecta inclusiv in poduri: cel din nord, Westminster, este verde, in timp ce podul din sud, Lambeth, este rosu.

Daca traversezi strada vei ajunge in Parliament Square, unde vei vedea statuia lui Winston Churchill (1874-1965), om politic charismatic si laureat al Premiului Nobel pentru Literatura.

Traversand piata, vei ajunge intr-un alt punct de atractie al orasului: Westminster Abbey, sfintita in secolul al XI-lea.

In Coltul Poetilor se afla mormintele unor scriitori precum Rudyard Kipling si Charles Dickens. Aici vei admira si capela ridicata de Henric al VII-lea in 1503.

Poti face apoi o scurta plimbare pe Whitehall, strada ministerelor, de unde vei ajunge pe Downing Street, unde la numarul 10 locuieste prim-ministrul, insa masurile de securitate nu iti vor permite sa vezi celebra usa.

Daca te indrepti catre parcul St James, te vei bucura de verdeata si de arborii centenari. St James face parte din lantul de zone verzi care traverseaza inima Londrei si care continua cu Green Park, Hyde Park si Kensington Gardens, unde scriitorul scotian J.M. Barrie l-a plasat pe Peter Pan (Peter Pan in Kensington Gardens, 1906) inainte de a-l transforma intr-un personaj al literaturii universale.

Daca traversezi podul pe deasupra lacului din St James vei intrezari fatada palatului Buckingham, incadrata intre arbori si fantani.

Aceasta fatada inchide astazi forma patrata a edificiului, insa initial palatul avea forma de "U" si includea o bolta din marmura ca intrare. Cand s-a construit aripa care este acum fatada principala, bolta a fost mutata intr-un colt din Hyde Park, unde se poate admira si astazi.

Dupa plimbarea prin St James, te poti indrepta catre metrou si poti cobori la Oxford Circus pentru a merge la cumparaturi pe Regent's Street, unde se afla magazine ale celor mai cunoscute marci.

Se spune ca originea acestei strazi se afla in somajul care a afectat aceasta tara dupa razboaiele napoleoniene de la mijlocul secolului al XIX-lea.

In acea perioada, Guvernul a demarat constructia unui mare centru comercial, unde a avut loc atunci cea mai mare dezvoltare imobiliara a Londrei. Strada a fost conceputa de John Nash si toate edificiile sale se aseamana din punct de vedere estetic, ceea ce creeaza un spatiu linistit si elegant.

In urma cu cativa ani, dupa cumparaturi puteai merge sa iti tragi sufletul la Cafe Royal, locul favorit al scriitorului Oscar Wilde, insa localul s-a inchis in 2008. In septembrie 2012 a fost redeschis ca hotel.

La intersectia dintre Regent's Street si Picadilly Street se afla Piccadilly Circus, o piata micuta, celebra pentru luminile sale si ecranul mare care ocupa una dintre laturile sale, ca si pentru fantana deasupra careia se afla celebrul arcas.

Daca pornesti de aici, poti traversa cartierul Soho si sa intri in Bloomsbury, un traseu care dureaza 20 de minute pe jos sau zece daca iei un autobuz. In Soho, un cartier foarte legat de literatura datorita scriitorilor si artistilor care il frecventau in primele decade ale secolului XX (Grupul Bloomsbury), se afla Muzeul Britanic.

In acest loc se gasesc comori artistice ale marilor civilizatii: incepand de la piatra din Rosetta, friza Partenonului si pana la statuile care au ramas din mausoleul din Halicarnas (Bodrum, Turcia). Tot aici se afla si Reading Room, sala de lectura circulara de care s-au indragostit, printre altii, Gandhi si Bernard Shaw.

Dupa zece minute de mers de la Muzeul Britanic ajungi in incinta cartierului Covent Garden, care si-a primit numele pentru ca a fost construit pe terenuri care apartineau abatiei Westminster. In afara de magazine, Covent Garden adaposteste mai mult de 60 de puburi si cafenele.

In apropiere se gaseste Royal Opera House, sediu al companiilor regale de opera si balet, ca si al uneia dintre cele mai bune orchestre din Europa. Handel a compus multe din operele sale special pentru a fi interpretate in acest teatru. In 1892, opera Inelul Nibelungilor a avut premiera in Marea Britanie. Edificiul a fost ridicat in 1856 peste ceea ce a ramas dintr-un teatru ars intr-un incediu din 1808.

Cea mai inalta cladire din Europa

Royal Opera House este un amestec de traditie si modernitate, caracteristic Londrei. La jumatate de ora de mers cu autobuzul de la Royal Opera House ajungi intr-unul dintre locurile in care acest contrast este cel mai evident: Tower Bridge (1894), ale carui doua turnuri sunt alte simboluri importante ale Londrei.

Pe malul nordic se gaseste Turnul Londrei (secolul XI), probabil fortificatia cea mai veche din Europa, in timp ce pe malul sudic se gaseste Primaria, avand forma unei sfere proiectate in sticla de catre Norman Foster.

Aceasta etalare a artei avangardiste continua si cateva strazi mai incolo, cu The Shard, un zgarie-nori cu 87 de etaje si 310 metri inaltime. Este cladirea cea mai inalta din Europa.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#obiective turistice Londra, #trasee turistice Londra, #vacanta Londra, #excursie Londra, #istorie Londra poze , #obiective turistice