Itinerariu de vacanta in Praga (Galerie foto)

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:46
9962 citiri
Itinerariu de vacanta in Praga (Galerie foto)

Praga te cucereste de la prima vedere prin aerul sau de odinioara, conservat in edificiile sale si in Orasul Vechi, prin muzica ce se aude in diverse colturi si prin personalitatile care au trait aici si care nu au fost uitate.

Piata Orasului Vechi este inima Pragai. In cladirea Primariei, Ceasul Astronomic marcheaza orele prin defilarea celor 12 apostoli in miniatura care, aflati in apropiere de sfera zodiacala, ies pe o usa si intra pe alta, potrivit National Geographic.

In cealalta parte a pietei, soarele de dupa-amiaza o lumineaza pe Fecioara de aur care decoreaza biserica Tyn, una dintre numeroasele splendori gotice ale capitalei cehe.

Nu rata piata Vaclavske, targ de cai in epoca medievala. Pana ajungi aici vei merge pe langa ziduri de teracota, cu statui incorporate, si vei avea impresia ca acestea abia au iesit din afisele si picturile lui Alfons Mucha (1860-1939), precursor al modernismului.

Opera lui Alfons Mucha se poate vedea in muzeul situat in incinta palatului Kaunicky, foarte aproape de piata Vaclavske. Dupa ce vizitezi acest muzeu poti merge in cafeneaua din interiorul hotelului Europa, o bijuterie modernista din 1906, cu fatade si candelabre originale si un pian la care se canta valsuri si poloneze in fiecare zi.

Cel mai vechi cartier evreiesc din Europa

Traversand Orasul Vechi vei ajunge la Josefov, cartierul evreiesc cel mai vechi din Europa. E locul perfect in care poti sa meditezi la Praga de odinioara si la cea de acum.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a disparut Praga bilingva, multietnica, interconfesionala si multiculturala, in care Kafka vorbea limba ceha si scria in germana si in care intelectualii evrei discutau in germana si uneori in ceha in timp ce isi luau ceaiul la Cafe Arco.

Rabinul care implineste dorinte

In cimitirul avreiesc, cu pietrele sale funerare medievale ingramadite intr-un spatiu restrans, trebuie sa cauti mormantul rabinului Loew (1520-1609).

Este usor sa il recunosti dupa multimea de pietricele de pe acesta: se spune ca rabinul implineste dorintele celor care lasa o pietricica aici si cer sa li se implineasca ceva.

Urmatoarea etapa a excursiei prin Praga este podul Charles (Karluv), cu o vedere incredibila asupra Castelului din Praga, ce se ridica deasupra raului ca intr-un vis. Multe dintre statuile de pe balustrada acestuia au fost aduse din Spania.

Inainte de a ajunge in Cartierul Mala Strana, viziteaza si insula Kampa, separata de uscat prin canalul Diavolului (Certovka). Trei mori de apa si case din secolul XVII conserva aspectul sau de loc ancorat intr-un timp stravechi.

Aceasta calatorie in trecut se va incheia atunci cand ajungi la Muzeul Kampa de Arta Moderna, unde se afla lucrarile pictorului Kupka si ale altor sculptori inovatori cehi ai secolului XX.

Stilul baroc te va insoti in plimbarea prin cartierul Mala Strana. Aici vei vedea Biserica Doamnei Noastre Victorioase (Kostel Panny Marie Vitězne), prima cladire in stil baroc ce a fost construita in Praga (1613).

Acest locas de cult gazduieste o statuie a copilului Iisus adusa din Spania, ale carei vesminte in culori vii, brodate cu aur si argint, sunt schimbate in fiecare luna.

Poti merge apoi la Gradinile Vrtbovska, unde se afla si Biserica Sfantul Nicolae (Kostel svateho Mikulase), o alta opera ce apartine stilului baroc. Aceasta imparte piata din Mala Strana si este punctul central al cartierlui.

Daca o iei spre partea nordica, pe strada Nerudova, vei ajunge pana la Castelul din Praga, unul dintre cele mai vechi din lume.

Aceste include mai multe palate, curti interioare, biserici si manastiri. In partea estica se afla mai multe case unde in secolul XVI erau gazduite familiile paznicilor si mai apoi diversi artisti si intelectuali, precum Franz Kafka (1883-1924).

Prima curte interioara duce catre birourile prezidentiale, in timp ce a doua gazduieste catedrala Sfantul St. Vitus.

Acesta este locul in care Kafka si-a imaginat conversatia cu paznicul catedralei in romanul Procesul. Aici a avut loc si slujba de inmormantare sa fostului disident si presedinte Vaclav Havel (1936-2011), in care s-a auzit Requiem-ul lui Dvorak.

Aici vei vedea si Palatul Regal, resedinta principilor boemi din secolul XI. Daca vei merge apoi pe Aleea Aurului vei admira o serie de casute in culori vii. Acest sector s-a dezvoltat in timpul regelui Fernando I, nascut si educat in Spania si ales rege al Boemiei in 1526.

Succesorul sau, Rudolf, a transformat curtea din Praga intr-una dintre cele mai importante sedii europene ale artelor si stiintelor, printre care se numarau astronomia si alchimia.

In afara zidurilor se afla Gradinile Regale, care adapostesc conacul Micovna (1563), palatul renascentist Belvedere si se termina in parcul Chotkovy, pe unde se plimba Kafka.

Poti sa urci apoi la manastirea Strahov, aflata pe colina Petrin. In aceasta atmosfera plina de pace vei vedea boltile, turnurile albe si biblioteca manasturii ce cuprinde 130.000 de volume vechi.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Praga obiective turistice, #excursie Praga, #biserici Praga, #castele Praga, #traseu turistic Praga , #obiective turistice