Intrarea Albaniei in UE lasa litoralul romanesc "cu ochii-n soare"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 15 Martie 2021, ora 23:45
63767 citiri
Intrarea Albaniei in UE lasa litoralul romanesc "cu ochii-n soare"
Foto: Pexels.com

Intrarea Albaniei in UE va mai pune pe lista de concurenti a litoralului romanesc inca o tara care vine cu cateva zeci de plaje absolut fenomenale si un litoral de peste 400 de km, lucru care ne cam pune pe ultimul loc din regiune la calitatea serviciilor turistice. Cu toate acestea, Albania este vazuta ca o destinatie exotica, fiind si o tara subdezvoltata.

Infrastructura rutiera a Albaniei este mult sub cea a Romaniei, aceasta tara avand doar 35 de km de autostrada, intre Durres si Tirana. Venitul pe cap de locuitor este net inferior celui din Romania, dar cu toate acestea, an de an, chiar daca nu este inca in UE, Albania atrage mai multi turisti straini decat o face Romania.

"In urma cu 13 ani, imediat dupa ce Romania a intrat in UE, ma uitam pe harta sa vad cine ar putea sa ne mai depaseasca la turismul de litoral. Bulgarii deja ne-au luat, cu Croatia nici nu se punea problema si mai ramasese Albania. Aceasta tara este o concurenta in plus, daca va intra in UE pentru ca Albania are un litoral si mai mare, dar si clima este mai buna. In plus, serviciile lor turistice deja ne depasesc si nu inca nu sunt la cea mai ridicata calitate. Progreseaza de la an la an, ceea ce facem si noi, dar nu in ritmul lor", a declarat pentru Ziare.com, consultantul in turism Traian Badulescu.

Potrivit lui, din pacate pentru litoralul romanesc, din cauza sezonalitatii restranse si a lipsei personalului calificat, cu exceptii, acesta nu este cunoscut pentru zona cu cea mai ridicata calitate a serviciilor.

"La servicii stam bine pe orase, in unele hoteluri de la munte si tot asa. Albanezii deja ne-au depasit la incoming pe litoral. Ei au intrat pe harta turoperatorilor internationali de peste 10 ani, in timp ce la noi, unii ne scot de pe liste, altii ne pun. Pe viitor cu exceptia laturii culturale, Albania s-ar putea sa fie o concurenta acerba si pentru Croatia pe partea de outgoing", a mai spus Badulescu.

Albanezii au know-how-ul italian

Litoralul romanesc va merge, cand va fi cazul, pe distractie si pe tratamente.

"La aceste doua capitole am stat noi bine. Daca le comparam pe cele doua tari noi stam mult mai bine la turism cultural si rural, dar nu stim sa-l scoatem in evidenta atat de bine. Albanezii beneficiaza de know-how-ul italian pentru ca merg acolo se scolesc muncind in zona si apoi se intorc in tara. La noi, scolile profesionale au fost lasate sa se degradeze de la un an la altul. Pe de alta parte, litoralul romanesc traieste foarte mult din turismul intern. Acesta este destinatia numarul 1 a romanilor. Litoralul albanez are nevoie de straini pentru ca ei ca tara au o populatie si mult mai mica dar si mai saraca", mai afirma consultantul.

Albania isi pierde incet, incet, un mare avantaj

Daca acum doi, trei ani, preturile intre cele doua tari nici nu suportau concurenta pentru ca in Albania erau aproape la jumatate fata de cele practicate in Romania. Acum, preturile aproape ca s-au egalizat intre acestea.

Am comparat preturile din orasul Sarande, cel mai mare oras din sudul litoralului albanez, locul in care se gaseste si fabuloasa plaja din Ksamil si preturile din Mangalia, unul dintre cele mai ieftine orase statiune de pe litoralul romanesc, cu ajutorul Numbeo.com.

La restaurante, o masa de doua persoane cu trei feluri de mancare costa 140 de lei in Mangalia, iar in Sarande de 122 de lei. Berea locala este putin mai scumpa in Mangalia, iar cea de import, ceva mai scumpa pentru albanezi, acestia avand taxe vamale ceva mai mari.

In schimb, preturile pentru alimentele de baza, fructe, legume si altele difera de la un produs la altul, astfel ca, la unele in Romania sunt mai scumpe, la altele Albania le are ceva mai costisitoare.

Daca in Sarande, salariul mediu net este de 1.000 de lei, in Mangalia este de doua ori mai mare. Cu toate acestea, pentru ca Albania devine tot mai cunoscuta in lume pentru plajele ei, pretul unui metru patrat de apartament a sarit de 5.000 de lei, in timp ce, in Mangalia este la jumatate.

Pe de alta parte, daca ne uitam pe platforma de rezervari online Booking.com, pentru o vacanta in perioada 10-17 iulie, pentru doua persoane, la hotelurile de 4 stele din Albania, preturile sunt intre 1.700 si 3600 de lei.

In Mangalia, hotelurile de 4 stele au pret de pornire de 2.300 de lei si se duc pana la 7.800 de lei. Ce-i drept, daca pornesti din centrul tarii, in Albania ajungi in vreo 12-14 ore cu masina personala, in timp ce pana la Mangalia nu faci decat 6-7 ore, in functie de trafic.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#amenintarea albaniei, #litoralul romanesc, #litoralul albanez , #stiri vacanta