Incepe cu dreptul vacanta mult dorita

Advertorial
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 15:48
4675 citiri
Incepe cu dreptul vacanta mult dorita
vacanta FOTO: irisag.ro

Indiferent daca ai optat pentru o destinatie de vacanta in tara sau in strainatate, este important sa-ti planifici calatoria in cele mai mici detalii. Chiar daca incepand cu vara anului 2021 au fost ridicate mai multe restrictii de calatorie, incertitudinile inca mai persista in statele afectate de pandemia Covid-19. In cele de mai jos, parcurgem o lista cu lucrurile de care trebuie sa tinem cont atanci cand ne planificam vacanta mult dorita.

Sfaturi de calatorie in afara Romaniei

Fie ca v-ati planificat o vacanta intr-un stat din Europa sau din alta regiune, este important ca inainte de plecare sa verificati care sunt regulile pentru calatoriile neesentiale din tara de destinatie.

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (mae.ro) puteti verifica care sunt restrictiile de intrare in tara de destinatie si ce documente sau formulare sunt necesare. Aveti grija ca documentele de calatorie sa fie valabile si in buna stare. Respectati legislatia locala, regulile de preventie valabile in tara de destinatie si evitati deplasarea in zone periculoase.

Daca ati planificat sa va deplasati in vacanta cu masina personala, este important sa verificati tarile unde este valabila asigurarea RCA. Daca pe asigurarea RCA ai barata o tara in care te deplasezi, va trebui sa inchei o asigurare separata Carte Verde.

Sfaturi pentru achizitia online a unui pachet turistic

Informatii incomplete ale serviciilor oferite, sau lipsa clauzei de retragere din contract si de a restitui banii platiti, sunt doar cateva din problemele care pot aparea atunci cand cumperi de pe internet. Totusi, nu trebuie sa-ti fie teama sa achizitionati pachete turistice sau asigurari online, daca verificati urmatoarele aspecte:

Inainte de a cumpara online ai dreptul sa fii informat.

Operatorii care vand produse si servicii online trebuie sa-ti ofere anumite informatii esentiale care te pot ajuta sa iei decizia cea mai potrivita pentru tine.

Verifica in ce stat isi are sediul principal operatorul, intrucat daca are sediul in afara UE, este posibil sa nu beneficiezi de drepturile pe care le au cetatenii UE.

Evita sa cumperi daca datele privind identitatea si modalitatile de contact ale vanzatorului nu sunt clare, daca nu sunt prezentate caracteristicile esentiale ale serviciilor oferite, sau daca pretul nu contine toate taxele incluse.

La incheierea contractului online

Dupa plasarea comenzii, operatorul trebuie sa-ti trimita un mesaj din care rezulta ca a acceptat comanda facuta. In acel moment contractul se considera incheiat intre tine si vanzator.

Ai dreptul de a te retrage din contract in termen de 14 zile calendaristice de la momentul incheierii contractului pentru servicii, fara a oferi vreo explicatie si fara penalitati, in afara celor stabilite prin lege. Ai dreptul sa-ti fie rambursata intreaga suma platita, inclusiv taxele de livrare, daca acestea au fost incluse in pretul final.

Evita sa accepti incheierea unor contracte din care nu te poti retrage.

Pe langa aceste sfaturi, atunci cand plecati in vacanta este util sa aveti pregatita o lista cu numerele de telefon, pentru a cere ajutor in caz de urgenta, cum ar fi: consulatul Romaniei din tara de destinatie, numarul de apel de urgenta, societatea sau brokerul de asigurare pentru anuntarea unui eveniment asigurat si altele

Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
#vacanta, #vacanta in tara, #vacanta in strainatate, #pregatiri vacanta , #vacante