In pandemie, romanii au ales vacanta aproape de casa. Surpriza de care au avut parte

Duminica, 01 August 2021, ora 17:294663 citiri
In pandemie, romanii au ales vacanta aproape de casa. Surpriza de care au avut parte
FOTO: Pixabay.com

Cele mai multe vacante in strainatate ale romanilor in 2020 au fost in Grecia si Turcia si doar 8% dintre calatorii au avut ca destinatii zone mai indepartate precum Bali, Zanzibar, Maldive sau Mexic, se arata intr-un studiu remis AGERPRES.


"Romanii au descoperit in tara lor, in anul pandemic 2020, zone de vacanta despre care nici nu stiau ca exista. Au vizitat Ciungetu Malaia din judetul Valcea, Colibita din judetul Bistrita Nasaud, plaja Cochilia din Tuzla ori barajul de la Stanca Costesti, dar si Grecia, Turcia - principalele destinatii externe ale anului trecut. Muntele, dar si litoralul, au atras cei mai multi dintre turistii care si-au petrecut vacanta in Romania. Au calatorit cu familia, au optat in special pentru spatii de cazare cu interactiune redusa cu alti turisti si au platit sub 500 de euro/persoana. Jumatate dintre calatoriile externe au fost realizate in Grecia si Turcia, insa 8% au zburat spre zone mai indepartate precum Bali, Zanzibar, Maldive, Cuba, Mexic", se arata in studiul care analizeaza perceptia romanilor fata de calatorii in anul pandemic 2020, realizat de agentia organizatoare Hello Holidays in luna ianuarie.

La studiu au participat 1.840 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 82 de ani, majoritatea femei (77%). Dintre acestea, doar 45 au declarat ca nu au avut nicio vacanta anul trecut.

Conform datelor prezentate in studiu, 43% dintre repondenti au fost in vacanta in Romania, restul de 57%, in strainatate. 68% au calatorit cu familia, un sfert, cu prietenii. Pentru 80% dintre turistii care si-au petrecut concediul in Romania si 43% dintre cei care au calatorit in strainatate, vacanta din 2020 a costat sub 500 de euro/persoana.

ado.slave('adoceanrozppgpmfhpf', {myMaster: 'yqOQusPcN7YpK8epoz4PHfp1DXzLrae0w.7FUS25ohX.g7' });

Dintre turistii care au ales Romania, cei mai multi au mers la munte (30%) si la mare (29,3%), dar si in orase (14%), zonele balneo (9%), Delta Dunarii (9%), Maramures (4,7%) si Bucovina (1,6%).

"In anul pandemiei, au fost in vacanta la Ciungetu Malaia din judetul Valcea, Colibita din judetul Bistrita Nasaud, Trei Ape si Valiug din judetul Caras Severin, Lepsa judetul Vrancea, Gura Teghii din judetul Buzau, plaja Cochilia din Tuzla, barajul de la Stanca Costesti, Lacul Scropoasa din Muntii Bucegi. Sau la Cazanele Dunarii, care au atras 2% din numarul turistilor de Romania anul trecut, evidentiaza studiul, o zona inclusa si in programele noastre pentru vacante interne de mai mult timp", arata Cosmin Vasile.

In ceea ce priveste bugetul de vacanta, 80% dintre repondenti au cheltuit cel mult 500 de euro, au calatorit cu masina personala (88%) si au locuit, jumatate dintre ei, in vile, cabane, pensiuni ori apartamente inchiriate. O treime s-au cazat in hoteluri de trei stele.

Top cinci destinatii externe in 2020 e ocupat de Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt si Spania, cu peste 71% din totalul calatoriilor. 1.021 de turisti au avut 1.210 vacante in strainatate, pentru care au calatorit cu avionul (45%), masina personala (33%) si autocarul (22%). Hotelurile de patru (31%) si trei stele (24%) au fost majoritare in alegerea lor, pentru hoteluri de cinci stele optand 16% dintre ei, restul, pentru apartamente/studiouri si vile. Pentru cei mai multi dintre ei, 43%, vacanta a costat sub 500 de euro de persoana, o treime a platit pana in 1.000 de euro si numai 3% peste 2.000 de euro/persoana, in destinatii exotice ori circuite prin mai multe tari.

ado.slave('adoceanrondmqmrmjjp', {myMaster: 'yqOQusPcN7YpK8epoz4PHfp1DXzLrae0w.7FUS25ohX.g7' });