Idei de timp liber: La Rasnov s-a facut observator de ursi, dar nu e deloc ieftin

Vineri, 11 August 2017, ora 10:57
10750 citiri
Idei de timp liber: La Rasnov s-a facut observator de ursi, dar nu e deloc ieftin
Foto: Arhiva Ziare.com

Turistii care viziteaza Rasnovul pot merge la un observator de ursi, amenajat intr-o zona care ofera peisaje spectaculoase, pe Valea Lunga, unde, pentru 25 de euro, pot observa, timp de cateva ore, ursi, lupi sau mistreti.

Rasnovul a decis sa continue investitiile in turism, astfel incat acestea sa-i vizeze si pe iubitorii muntelui, dar mai ales pe cei care vor sa priveasca animalele salbatice in habitatul lor natural.

Una dintre aceste investitii este un observator de ursi, amenajat intr-o zona care ofera peisaje spectaculoase, pe Valea Lunga, in continuarea Cheilor Rasnoavei.

Cabana din care se pot observa animalele are aproximativ 25 de metri patrati, iar in interior pot sta 20 de persoane.

Din acest loc sigur, turistii pot admira, fotografia sau filma carnivore mari, in special ursi, dar mai apar si lupi, mistreti sau chiar rasi.

Tariful pe care trebuie sa il plateasca turistii care vor sa vina la observator este de 25 de euro/persoana, acesta fiind administrat de Ocolul Silvic al orasului Rasnov.

Ing. Gheorghe Puiu, seful Ocolului Rasnov, a declarat ca sezonul de observare a animalelor salbatice este cuprins intre lunile martie si noiembrie, iar turistii pot merge doar insotiti de un maestru de vanatoare, care se si asigura ca nu exista niciun risc pentru vizitatori, avand cu el si o arma de vanatoare, in cazul in care exista riscul aparitiei unui incident.

Durata la observator nu este limitata si turistii pot sta chiar cateva ore pana cand animalele isi fac simtita prezenta, iar conditia de baza pentru ca animalele sa nu se sperie si sa fuga este pastrarea linistii.

Amenajarea observatorului a inceput in urma cu trei luni, iar investitia, care a fost asigurata integral din bugetul ocolului, s-a ridicat la suma de 30.000 de lei.

Directorul Ocolului Silvic Rasnov a precizat ca ideea amenajarii unui astfel de observator a venit in contextul in care numarul turistilor pasionati de observarea si fotografierea sau filmarea animalelor este in crestere si s-a dovedit a fi o reteta de succes la Brasov, unde Regia Locala a Padurilor Kronstadt are doua puncte de observare a ursilor in Valea Timisului, vizitate, in acest an, de 270 de persoane.

"Avand in vedere ca in aceasta zona avem multe animale, iar vanatoarea de ursi este interzisa, am decis sa valorificam oportunitatea oferita de pasiunea pentru observarea faunei salbatice.

De altfel, in cazul in care cererea din partea turistilor va fi mai mare decat capacitatea observatorului, vom lua in calcul amenajarea unuia nou. Am avut deja cateva grupuri de turisti care au trecut pragul observatorului", a declarat Gheorghe Puiu.

Vizitatorii de pana acum au apreciat ca unul dintre principalele puncte forte ale observatorului de la Rasnov este acela ca nu este amplasat la o inaltime mare, iar acest aspect este apreciat in special de fotografi, care pot surprinde mai multe detalii.

Priveste si Clipul zilei: Ursii invadatori din Romania au ajuns la BBC

Investitiile in turismul montan vor continua, iar in bugetul pe acest al Ocolului Silvic este prevazuta suma de 10.000 de lei pentru amenajarea unui traseu tematic prin care sa fie prezentata flora si fauna specifica zonei, potrivit directorulului Ocolului Silvic de la Rasnov.

"Vrem sa reabilitam potecile care fac legatura intre Valea Cetatii si Valea Lunga. Pe traseu vom instala si panouri de informare, similare celor din parcurile naturale, prin care vom prezenta speciile de plante si animale de pe traseu", a spus ing. Gheorghe Puiu.

"Tot pentru turistii pasionati de munte a fost amenajata in urma cu mai multi ani si zona de picnic si camping din Valea Lunga, unde sunt oferite toate facilitatile, de la pavilioane acoperite, cu bancute si mese, la toalete ecologice. Zona este extrem de cautata de turisti", a mai spus seful Ocolului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#observatie ursi lupi Rasnov, #turisti Rasnov ursi , #destinatii