Grecia si-a deschis granitele pentru turisti, dar economia stagneaza. Rezervarile hoteliere s-au redus la jumatate

Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:48
12842 citiri
Grecia si-a deschis granitele pentru turisti, dar economia stagneaza. Rezervarile hoteliere s-au redus la jumatate
Grecia FOTO: Pixabay

In Grecia, industria turismului reprezinta mai mult de o cincime din productia economica a tarii, iar un sfert din locuitori sunt angajati in acest domeniu de activitate.

Autoritatile elene si-au deschis granitele pentru turisti din 15 iunie, miscare care a cauzat un plus de infectari cu COVID-19, in timp ce beneficiile economice ar intarzia sa apara, considera analisti de la publicatie Politico.

In primele doua saptamani ale lunii iulie in Grecia au fost depistate aproximativ 530 de noi infectari cu coronavirus, mai mult de jumatate provenind de la strainii intrati in tara.

Cifrele sunt mai mari decat numarul total de cazuri raportate in iunie si aproape dublul infectarilor confirmate in mai, informeaza POLITICO.

Savvas Pagonakis, care detine un hotel pe insula Rodos, spune ca unii hotelieri au inceput cu rezervari in proportie de 30%, care acum s-au redus la jumatate. "EasyJet si-a reluat activitatea cu sase zboruri directe pe saptamana, iar numarul a scazut acum la trei.", a spus el. Hotelurile de pe continent functioneaza la un sfert din capacitate, potrivit hotelierilor locali. In iunie, sosirile turistilor in Grecia pe cale aeriana au scazut cu 93% la doar 588.186 de persoane din aproape 8,4 milioane anul trecut.

"Se pare ca pericolul cauzat de coronavirus va fi mai mic decat pericolul efectelor sale asupra economiei", a spus Savvas Pagonakis. "Va trebui sa alegem intre coronavirus sau foame.", a adaugat acesta.

In conditiile in care ratele de infectari zilnice au crescut in tarile balcanice, saptamana trecuta, toti calatorii care au trecut granita terestra a Greciei au fost nevoiti sa prezinte rezultate negative la testele COVID-19 in ultimele 72 de ore. De asemenea, autoritatile au intensificat controalele asupra lucratorilor migranti sezonieri si au impus un regim de inspectie mai strict pentru intreprinderile locale, in special pe plaje. Festivalurile locale au fost interzise o vara greaca trebuie sa fie cel putin pana la sfarsitul lui iulie.

"Cand am deschis granitele nu ne asteptam la o prezenta atat de puternica a virusului in Balcani, in acel moment numarul cazurilor era redus, ceea ce este un alt indiciu al situatiei volatile", a spus profesorul de microbiologie Alkis Vatopoulos. "De asemenea, observam ca respectarea publica a normelor de siguranta a sanatatii in tara este foarte relaxata."

Guvernul elen spune ca este pregatit sa reimpuna restrictiile, daca este necesar. Ministrii lucreaza la "un plan B care contine masuri de carantinare locala, daca este nevoie", a anuntat ministrul Sanatatii Vassilis Kikilias. Acesta a mai spus ca Grecia nu ar putea reveni la carantinarea totala.

"Nimeni nu ar trebui sa stea inchis. Ar trebui sa ne bucuram de tara noastra. Frumusetile sale. Marile sale. Ar trebui sa mergem la plaja, dar sa evitam multimile. Este posibil si este o conditie necesara pe care trebuie sa o respectam cu totii", a adaugat ministrul elen al Sanatatii.

Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Vești proaste pentru Zelenski. Grecia și Spania refuză să trimită Ucrainei sisteme de apărare Patriot
Cursa pentru trimiterea de baterii de apărare antiaeriană în Ucraina a început împiedicat, scrie Politico, care anunță că Spania și Grecia refuză să urmeze exemplul Germaniei şi să...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Grecia, #economie, #coronavirus, #turisti , #stiri vacanta