Fascinantele ciudatenii si mistere ale turnului Eiffel

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 07:57
15657 citiri
Fascinantele ciudatenii si mistere ale turnului Eiffel
Foto: Ziarul Faclia

Daca intrebati o suta de persoane ce anume considera ele caracteristic Parisului, peste jumatate vor indica faimosul turn Eiffel. Se stie ca a fost construit de inginerul Gustave Eiffel in anul 1889, pentru a marca implinirea a 100 de ani de la revolutia franceza.

Initial, a fost conceput ca o constructie provizorie, care urma sa fie demontata dupa consumarea evenimentului, ceea ce, insa, nu s-a mai intamplat, din decizia oficialitatilor.

Pana in anul 1930, turnul Eiffel a fost cea mai inalta constructie din lume, masurand 324 metri inaltime (inclusiv antena). Partea superioara a constructiei a fost prevazuta de insusi Eiffel cu un apartament, dotat cu toate cele necesare pentru ca sa poata locui daca vrea acolo si sa aiba o vedere panoramica asupra Parisului.

N-a locuit insa in apatament, dar il folosea pentru a primi vizite. Invitatul sau cel mai de seama a fost celebrul inventator Thomas (Tom) Edison, care, cu acea ocazie, i-a prezentat epocala sa inventie, fonograful, noteaza potalul Factroom.

Vantul il lasa rece!

O asemenea constructie este puternic solicitata de forta vantului. Drept urmare, constructorul a facut toate calculele pentru ca ea sa reziste oricaror intemperii. In cazul unui vant puternic, oscilatiile de la partea superioara a turnului ajung la o amplitudine de pana la 15 cm, ceea ce nu-i dauneaza constructiei, dar poate produce emotii.

"Vandut" de doua ori

In anul 1925, un oarecare Victor Lustig a oferit turnul la vanzare unor cuparatori de fier vechi. Acestia au platit "banii gheata", dar cand s-au prezentat sa demonteze turnul si sa-l incarce in carute, au constatat ca autoritatile se opun. "Vanzatorul" a incercat sa-l vanda si altor clienti, moment in care politia a pus mana pe el.

Preferat de sinucigasi

Turnul Eiffel este unul dintre locurile predilecte ale sinucigasilor parizieni. Aruncarea de pe turn este al treilea procedeu preferat de acestia, dupa otravire si spanzurare.

Ultima sinucidere dateaza din 25 iulie 2012. Cea mai ciudata tentativa sinucidere a avut in centru o femeie care a cazut pe capota unui automobil. Din fericire, capota i-a amortizat socul, iar femeia a scapat cu rani usoare. Proprietarul automobilului a dus-o urgent la spital, unde cei doi s-au imprietenit si, in cele din urma, s-au casatorit. Mai rar o tentativa de sinucidere cu asa final fericit!

Vizitatori

Turnul Eifel este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Pana in anul 2012 fusese vizitat de peste 250 milioane turisti.

Pe de alta parte, niciun obiectiv turistic de renume nu aduce asa multa dezamagire ca acest turn. Un sondaj apreciaza ca proportia lor este de 25%. Turistii explica faptul ca, din cauza aglomeratiei, nu se pot bucura din plin de maretia monumentului.

Ocupatia germana

In timpul ocupatiei germane din cel de-al Doilea Razboi Mondial, persoane din rezistenta franceza au distrus mecanismul lifturilor. Prin urmare, soldatii germani n-au putut urca pana la inaltimea maxima, ca sa monteze acolo steagul german. Anuntandu-se sosirea lu Hitler, au montat totusi un imens steag la mijlocul turnului. Dar si pe acesta, din cauza dimensiunilor, l-a sfasiat vantul. La sosirea lui Hitler, flutura doar un stegulet mic, intr-un colt.

In august 1944, cand aliatii se apropiau de Paris, Hitler a dispus ca turnul sa fie distrus si dat la fier vechi. Generalul von Choltitz, care primise ordinul, nu l-a excutat insa. Turnul a scapat pentru ca generalul avea respect pentru arta.

Eclisele romanesti

Nu in ultimul rand, e demn de reamintit faptul ca Gustave Eiffel, cautand prin toata Europa uzina cea mai potrivita pentru executarea, in conditii de siguranta, a ecliselor pentru montarea turnului, a decis sa le comande de la Resita. Pe vremea aceea, Resita se afla in Imperiul Austro-Ungar, dar pe eclisele turnului Eiffel mai figureaza si astazi inscriptionat numele orasului unde au fost fabricate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Turnul Eiffel Paris ciudatenii, #Gustave Eiffel constructor, #Eiffel sinucideri, #Turnul Eiffel Resita, #Turnul Eiffel informatii, #Turnul Eiffel inedit , #obiective turistice