Farul Genovez de la Constanta a fost reaprins dupa 107 ani, cat nu a functionat

Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:14
14463 citiri
Farul Genovez de la Constanta a fost reaprins dupa 107 ani, cat nu a functionat
Foto: Arhiva (Primaria Constanta)

Constructie emblematica a Constantei, Farul Genovez, care nu a mai functionat din anul 1913, a fost readus la viata, luminand din nou, prin implicarea presedintelui filialei judetene a Uniunii Armenilor din Romania, Liviu Merdinian.

Primarul Constantei, Decebal Fagadau, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca se mandreste cu initiativa lui Merdinian, acesta "facand o munca de documentare, si nu numai atat, extrem de laborioasa", demers pe care l-a inceput in urma cu circa cinci ani, in prezent farul putand fi reaprins, cu aprobarea Directiei Hidrografice Maritime.

Potrivit lui Liviu Merdinian, povestea a inceput inca din octombrie 2015, atunci cand impreuna cu primarul Constantei a fost inaugurata placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez.

"A durat mult pentru ca nu mai avea mecanism, nu mai avea lupa, nu mai avea suport. Suntem foarte mandri sa vedem farul astazi reaprins. Lupa este extrem de greu de gasit si aducem calde multumiri domnului comandor Rohart si Muzeului de Marina pentru tot sprijinul oferit.

A trebuit sa reconstruim partial miezul de sticla, suportul pe care este amplasat a fost refacut, iar sursa de lumina a fost asezata conform specificatiilor actuale, astfel incat sa nu deranjeze navigatia maritima din port.

Comunitatea armeana este foarte mandra sa participe la orice proiect, care va redescoperi frumoasa istorie a Constantei. Toate comunitatile de aici actioneaza pentru pastrarea patrimoniului, a acestui mozaic multietnic", a declarat Liviu Merdinian, potrivit unui comunicat de presa.

Istoria numelui Farului Genovez este inca un mister, in sensul ca nu se stie exact daca a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau daca numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionati de constructiile inalte cu ziduri groase pe care le-au intalnit la Constanta si carora le-au atribuit denumirea de Genevis Calee (cetate genoveza).

Cert este ca Farul Genovez asa cum il vedem si acum a fost ridicat intre 1858 si 1860 de catre inginerul francez de origine armeana Artin Aslan, care s-a indragostit de Miriam, una dintre nepoatele hangitei Radicevici, si nu a mai plecat din Constanta.

Farul are o inaltime de 12 metri de la sol, insa pentru ca este asezat pe un punct mai inalt decat nivelul marii pare mult mai mare.

Farul Genovez a functionat timp 53 de ani (1860 - 1913), cand rolul de ghidare a navelor spre portul Constanta i-a revenit mult mai modernului far Carol I, amplasat in capatul digului din portul maritim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Farul Genovez Constanta , #atractii