Excursie in Peru, pe urmele incasilor (Galerie foto)

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 09:59
7750 citiri
Excursie in Peru, pe urmele incasilor (Galerie foto)

In urma cu mai mult de 500 de ani lua nastere civilizatia incasa, cea care a dat nastere unui taram plin de mituri. Incasii si-au stabilit capitala la Cuzco, in sud-estul statului Peru, loc pe care l-au considerat un fel de centru al lumii.

Aparat de fortarete de netrecut, imperiul incas (Tahuantinsuyo) a ajuns sa includa Columbia de azi, centrul statului Chile, nordul Argentinei si o mare parte a Boliviei, potrivit National Geographic.

Cuzco este locul de plecare pentru un itinerariu care trece prin Valea Sagrado, langa raul Urubamba, si ajunge la Machu Picchu. Pe parcursul acestui traseu vei descoperi ca stralucirea civilizatiei incase este inca vie.

Calatoria din Cuzco ar trebui sa inceapa in piata Armas, punct de unde pornesc strazile care comunica cu cele patru puncte cardinale ale teritoriului incas. Acest spatiu este numit "Locul lacrimilor" de catre populatiile indigene, pentru ca aici a fost omorat Tupac Amaru I, ultimul membru al civilizatiei incase care s-a rasculat impotriva puterii spaniole.

Catedrala din Cuzco, construita in perioada 1560 - 1654, a fost ridicata deasupra vechiului palat incas Viracocha.

In interiorul acesteia se pot vedea opere ale scolii din Cuzco, in care artistii au aplicat si tehnici ale culturii flamande.

Un alt exemplu in ceea ce priveste transformarea stilului este manastirea Santo Domingo, care inainte a fost templul Qoricancha, dedicat zeului Soare, care era acoperit cu aur.

La cativa kilometri de Cuzco, catre est, vei intalni niste drumuri in forma de linii curbe, care te vor duce catre Valea Sagrado, langa raul Urubamba. Pe acest drum vei vedea vestigii arheologice importante (Tambomachay, Puca Pucara, Salapunco), pe unde pasc turmele de lame.

Comunitatile disparate peste care vei da pe traseu fac si ele parte din mostenirea incasa, pentru ca acestea au pastrat tehnicile agricole prin care era aprovizionata cea mai mare parte a imperiului incas.

La doi kilometri de Cuzco vei vedea ruinele fortaretei Sacsayhuaman. Aceasta este formata din roci imense, slefuite cu o perfectiune geometrica, care sunt incorporate in niste pereti de forma trapezoidala. Aceste roci au fost prinse atat de bine incat nici un cutit nu poate trece printre ele.

La o ora de mers cu autobuzul din Cuzco vei ajunge in Chinchero, oras in care s-a aflat domeniul regal al lui Tupac Inca Yupanqui. Aici vei vedea biserica Nuestra Senora de Monserrat (1607), una dintre bijuteriile Vaii Urubamba.

Partea cea mai atractiva a orasului Chinchero este piata de duminica, cand se face troc cu cartofi, frunze de cacao, porumb si fructe.

Drumul continua sub niste varfuri muntoase acoperite cu zapada, directia fiind orasul Urubamba. Poti face un mic ocol pentru a vedea si salina Maras, care a fost exploatata din perioada incasilor.

Daca o iei pe drumul principal din Urubamba, la 50 de kilometri se afla orasul Ollantaytambo. Ruta labirintica a acestei asezari reprezinta un muzeu al incasilor in aer liber, in care ruine de acum sapte secole supravieuiesc printre santuri de irigare si case de chirpici.

In continuare vei intalni drumuri care au ramas inscrise in memoria locala, obiectivul final al acestora fiind Machu Picchu, cetatea incasa situata la 2.500 de metri inaltime, ale cari mitere nu au fost descoperite in totalitate pana in prezent.

Drumul de cateva zile pana la acest monument magnific a fost redus acum la cateva ore datorita trenului care porneste din Cuzco si ajunge in orasul Aguas Calientes, la 167 de kilometri.

Daca preferi sa urmezi itinerariul clasic, poti merge pe drumul de piatra construit in secolulul XV, care iti va permite sa ajungi la cetate asa cum faceau vechii incasi.

Traseul se face in patru zile si vei avea ocazia sa cunosti un climat salbatic, in care orhideele cresc alaturi de scari monumentale. Vei vedea coline verzi si ruine arheologice, cea mai importanta dintre acestea fiind ansamblul circular Runkuraqay, inconjurat de munti, a caror altitudine ajunge la 4.000 de metri.

In cea de-a patra zi, Poarta Soarelui (Intipunku) iti va oferi primul contact vizual cu Machu Picchu. Semnificatia importanta a acestui loc a fost redescoperita in 1911, datorita profesorului Hiram Bingham, de la Universitatea din Yale. Asezarea are 172 de spatii diferite, altare de sacrificiu si terenuri pentru arat.

La rasaritul soarelui, ansamblul de ruine transforma peisajul intr-un fel de templu. Cu fiecare apus, miracolul se repeta, iar imperiul incas renaste.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#civilizatia incasa, #obiective turistice Peru, #traseu Peru incasi, #civilizatia incasa informatii, #Machu Picchu poze turism , #obiective turistice