FOTO Drumul turistic spectaculos din Apuseni care va putea fi parcurs de orice autovehicul. Ultimii doi kilometri vor fi modernizati

Autor: N.G.
Marti, 23 Martie 2021, ora 23:40
48992 citiri
FOTO Drumul turistic spectaculos din Apuseni care va putea fi parcurs de orice autovehicul. Ultimii doi kilometri vor fi modernizati
Drumul comunal trece prin apropierea masivului Bedeleu. Foto: captura google maps

Cea mai spectaculoasa zona a Muntilor Apuseni va deveni in curand mult mai accesibila pentru turisti. Dupa proiectul modernizarii Transalpinei de Apuseni, un alt drum spectaculos va putea fi parcurs cu orice mijloc de transport in comun.

O portiune de aproape doi kilometri dintr-un drum comunal ce leaga comuna Salciua de comuna Ramet si "Transalpina de Apuseni" va fi modernizata printr-o investitie de peste 2,1 milioane de lei.

Drumul comunal DC 104 strabate culmi de peste 1.200 de metri si trece prin zone de o frumusete rara, cu paduri, chei si poienite. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Alba a anuntat recent depunerea solicitarii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Modernizare drum comunal DC 104 Dumesti - Valea Poienii - Bradesti", propus in comuna Salciua.

Potrivit memoriului de prezentare, drumul comunal are originea in drumul comunal DC 130 localitatea Salciua, iar finalul in drumul judetean DJ 107 I, localitatea Bradesti. Lungimea totala a drumului comunal DC 104 este de aproximativ 11 km din care 6,5 km pe teritoriul comunei Salciua respectiv 4,5 km pe teritoriul comunei Ramet. Drumul face legatura si cu Raven's Nest, destinatie turistica exclusivista din masivul Bedeleu, aflata pe teritoriul comunei Salciua.

Tronsonul de drum comunal DC 104 aflat pe teritoriul administrativ al comunei Ramet, face obiectul unui proiect de modernizare aflandu-se in faza de executie, cu termen de finalizare 2022. De asemenea, primii 4,5 km ai drumului comunal DC 104 au fost modernizati prin programul SAPARD, lucrarile finalizandu-se in anul 2006. Portiunea de drum nemodernizata, in lungime de 1,985 km, face obiectul studiului de fezabilitate. Drumul studiat este drum de pamant, fara elemente caracteristice definite, fara zestre, fiind impracticabil pe o portiune considerabila in anotimpurile ploioase.

Accesul la terenurile agricole din extravilan pe care le deserveste, se face cu mare dificultate, doar cu autovehicule speciale de teren. Pe drumul studiat nu exista amenajari pentru scurgerea apelor si nu sunt amenajate podete de descarcare a apelor din zona drumului.

Drum modernizat pe toata lungimea

Necesitatea modernizarii drumului comunal DC 104 este justificata de asigurarea continuitatii unui drum modernizat pe toata lungimea sa care va conduce la scurtarea distantei de parcurs dintre comuna Salciua si municipiul Alba Iulia cu aproximativ 50 km si facilitarea unor conditii de acces cu orice tip de mijloc de transport auto, la proprietati si terenuri agricole, pentru riverani si proprietari de terenuri.

Latimea partii carosabile este variabila, fiind cuprinsa intre doi - trei metri. Profilul transversal al drumului este in cea mai mare parte necorespunzator, neavand asigurate pantele transversale pentru scurgerea apelor pluviale. Lungimea traseului studiat este de 1.985 m, intravilan si extravilan. Potrivit memoriului de prezentare, valoarea totala a obiectivului de investitii este de 2.129.570.59 lei, cu TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
#drum, #Apuseni, #salciua, #Transalpina, #modernizare, #Alba, #turism , #turism