Operatiunea Hiroshima - Cum să (nu) cumperi o barcă (ep.3)

Autor: Calin Rotarus - specialist in comunicare
Marti, 14 Septembrie 2021, ora 10:40
3472 citiri

În general, un hobby trece prin mai multe etape: primul contact, interes, pasiune, obsesie, ostracizare socială și familială, adopție și protecție de către un grup social și, într-un final, acceptarea și etichetarea de către societate.

În cazul pasiunii pentru bărci această evoluție e de obicei foarte rapidă. Nici n-ai apucat să înveți să faci nodul de tachet că îți și doreșți să înconjori pământul solitar cu o barcă construită de mâinile tale. Astfel ajungi să îți petreci mai tot timpul liber făcând liste cu ce ar trebui să iei pe barcă, studiind curenții din marea Japoniei și socotind câți bani ți-ar trebui pentru toate astea.

O subspecie interesantă de pasionat de bărci reprezintă cei care visează să își cumpere una. Sunt abonați la toate site-urile de anunțuri, cunosc în detaliu fiecare tip de velier ce s-a construit vreodată, știu în ce culori e zugrăvit și în ce fel clipește orice obiect care plutește pe apă. Și ce e definitoriu pentru ei, au păreri de neclintit, și când se întâlnesc, ies niște scandaluri monstru în urma discuțiilor despre subiecte de genul care e mai bună, funga metalică sau cea textilă. Pentru ei, cea mai mare nenorocire ar fi să își cumpere o barcă, asta ar însemna să iasă din comunitatea respectivă, din zona lor de confort și să se expună aprobriului foștilor colegi de subspecie, care vor desființa decizia respectivă, aducând argumente de necombătut în favoarea alegerii altei bărci. E ca și cum ar rămâne brusc singuri pe lume. Dar n-ar accepta în ruptul capului acest lucru. Fiecare are o țintă extrem de clară, o anumită barcă pe care și-o vor cumpăra de îndată ce vor avea bani și în apărarea căreia sunt în stare să facă moarte de om. Câteodată se întâmplă ca unul dintre ei să aibă brusc banii respectivi, ceea ce îi dezorientează teribil pe moment, dar se regrupează rapid și își schimbă ținta cu altă barcă, un pic mai scumpă decât și-ar permite. Dacă li se amintește de vechiul lor vis se uită uluiți la interlocutor și îi explică de ce alegerea respectivă e complet greșită. Altfel, sunt oameni buni la inima, săritori, gata să își sacrifice timpul și resursele pentru un aproape în nevoie.

Locul unde acești oameni simt că trăiesc sunt site-urile de licitații. Acolo apar diverse bărci în licitații care încep de la 1 euro. La vederea unui astfel de anunț, în sufletul fiecăruia începe o furtună de gradul 9 spre 10. Se fac analize, se caută referințe, se socotesc cheltuielile aferente aducerii și reparării sale, se caută loc de acostare și se răscolește internetul în căutarea garniturii de pompă de apă care pare din poze că a cam îmbătrânit, după care, într-un moment solemn se plasează o licitație de 1.5 euro. Sigur că prețul final e de cele mai multe ori câteva zeci de mii de euro, dar asta nu înseamnă că emoțiile prin care trec pe parcursul licitației sunt de neglijat și adrenalina eliberată de riscul la care se expun e mai puțină decât cea generată de o confruntare cu un urs în sălbăticie.

Dar, cu toate mijloacele de precauție pe care și le iau, uneori se întâmplă și accidente. Câteodată, un neamț satul de costurile unei bărci pe care o folosește o dată la doi ani și o repara în restul timpului, precum și de cicălelile nevestei pune cu năduf un anunț de genul: “barcă în stringentă nevoie de reparații; nu funcționează nimic pe ea și costurile de întreținere sunt imense. Dacă se găsește un individ îndeajuns de inconștient încât să o vrea îi dau bonus și un set de cauciucuri de iarnă”. Ceilalți nemți care și-ar dori o barcă de genul ăla, și care sună să afle mai multe, sunt puși pe fugă de poveștile de groază ale proprietarului, care în adâncul sufletului lui nu vrea să o vândă, și într-un final prietenul nostru care visează cronic să își cumpere o barcă se trezește că a câștigat licitația. Moment în care se simte atât de pierdut și dezorientat încât se roagă să-i apară o zână bună care să rezolve totul cu o fluturare de baghetă.

În cazul meu, pe zână o chema Grigoris.

Operatiunea Hiroshima - Echipajul e complet (ep.2)

Operațiunea Hiroshima - cel ce i-a dat nume (ep.1)

Despre Calin Rotarus:

Lucrător pe ogorul publicității online o jumătate de viață, ceva coaching și training de business și comunicare.

Hoinar pe mări ca Egee, Neagra, Baltica, Nordului, Adriatica, Cretei, Atlantic.

Primul, si pana acum singurul român care a călătorit cu un velier din Suedia până în România (Lacul Vanern, canalul Trollhattan, Kattegat, Oresund, Marea Baltică, Mittellandkanal, Rin, Main, Europakanal, Dunăre)

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie
Țara europeană în care salariul minim net va crește la peste 700 de euro din aprilie
Guvernul elen a decis ca de la 1 aprilie salariul minim să fie majorat la aproximativ 830 de euro brut (sau 705 euro net), informează publicaţia Ekathimerini. Ministrul Muncii, Domna...
#velier, #ambarcatiune, #Grecia, #achizitie barca , #stiri vacanta