Cum iti poti recupera paguba din pachetul turistic platit in avans. "Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:01
11361 citiri
Cum iti poti recupera paguba din pachetul turistic platit in avans. "Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi"
Foto: Pixabay.com

In conditiile in care turismul s-a chinuit sa supravietuiasca in 2020, o carantina totala anuntata de autoritati in Romania i-ar putea da lovitura finala. Specialistii le spun clientilor care ar putea ramane cu rezervarile neefectuate ce ar trebui sa faca in cazul extrem in care ar fi nevoiti sa-si recupereze banii.

Reporterii Ziare.com au discutat cu mai multi specialisti din domeniu in incercarea de a gasi cateva solutii la eventualele probleme.

"Legat de cum isi vor recupera banii clientii, rezervarile in 2020 au mers foarte prost. Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi, mai ales ca o buna parte dintre cei care au rezervari au facut fara avans", ne-a declarat Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Turistii iau drumul pribegiei

"Toata lumea exact asta asteapta, daca am inchiriat o locatie si merg cu familia si prietenii, ne gospodarim singuri este una. Chiar si asa avem sanse sa ne bata politia la usa. Dar pentru hoteluri si unitati de cazare mai mari, cred ca nici nu au avut curaj sa faca ceva. Din cate stiu eu, nu prea sunt pe piata oferte de genul asta, cu masa festiva, cel putin nu in Romania", spune Luca.

Potrivit lui, turistii care vor sa sarbatoreasca de Revelion si de Craciun, vor lua drumul Bulgariei, Turciei sau a altor vecini care nu au restrictii.

"La noi, hotelurile nu vor avea ce sa ofere, in afara de cazare. Te duci la hotel sa faci ce? Doar sa dormi in alt pat? Deocamdata restaurantele din hoteluri functioneaza cu exclusivitate pentru clientii cazati acolo. Sa spunem ca am avea un argument pentru mersul la hotel. Dar ce sa facem, sa stam la masa de 4 persoane in noaptea de Revelion?", a mai spus Luca.

Acesta previzioneaza ca hotelurile de capacitate mare si medie vor fi goale, chiar daca se

pregatesc si incearca sa se conformeze regulilor. "Probabil, in ultima clipa, vor ceda. Clientul care merge acolo va trebui sa-si asume riscul ca va face un Revelion atipic stand la masa cu sotia si copilul si, eventual, o muzica in surdina, fie sta acasa", mai spune seful ANAT.

Rezervari fara plata

Multi romani care au rezervat in diverse locuri inca nu au achitat, spune seful ANAT. "O parte dintre hotelierii si proprietarii de pensiuni cu care am discutat au rezervat, dar nu au luat banii pentru ca turistii vor garantii ca vor avea program de Revelion. Spun ca altfel nu se justifica doar sa plece de acasa", spune presedintele agentiilor de turism din Romania.

Cum iti primesti banii inapoi

Unele agentii de turism s-au adaptat chiar si pentru putinele razervari pe care le-au facut pana acum pentru a atrage si alti turisti.

"In cazul unui nou lockdown, in ceea ce ne priveste, noi avem rezervare fara penalizare. Adica, in situatia in care nu tine de turist, ci de forta majora, gen carantina, inchidere orase, imposibilitatea legala de a se mai desfasura pachetul la locatia repectiva, atunci turistul isi recupereaza integral banii intr-o anumita perioada de timp sau va primi un voucher pentru o rezervare ulterioara. Aceasta este politica noastra pentru Revelion cat si pentru perioada de primavara-vara", ne-a declarat Lucian Badircea, proprietarul IRI Travel.

Politica agentiei este de a merge pe avans minim, pentru anulare fara penalizare si restituire de cash sau eliberare de bon valoric. "Spre exemplu, daca in noiembrie cumpara un turist un pachet pentru Revelion si se impune carantina dupa 15 decembrie, turistul isi recupereaza avansul sau primeste un voucher cu contravaloarea banilor dati", a mai spus acesta.

Jumatate dintre hoteluri, la fel de rigide

Desi ar trebui sa fie mai flexibile, multe dintre hoteluri sunt mai rigide cand vine vorba de rezervari si incasarea banilor.

"Sunt foarte multi turisti acum care merg la agentie si spun ca vor un hotel de la care sunt siguri ca-si primesc banii inapoi, pentru a nu mai trece prin fiasco-ul din primavara cand agentiile dadeau vina pe hoteluri sau pe operatorii aerieni si viceversa, iar turistii ramaneau fara bani sau penalizati", ne-a declarat consultantul in turism Traian Badulescu.

In momentul de fata, potrivit specialistilor, jumatate dintre hoteluri sunt dispuse sa dea banii inapoi in caz de lockdown, cealalta jumatate nu. De aceea, acestia va recomanda sa va interesati inainte de aceasta posibilitate a returnarii banilor pentru a nu va trezi ca ramaneti si fara bani si stati acasa in perioada Sarbatorilor de Iarna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vacanta de revelion, #recuperare bani pachet turistic, #vacanta de craciun , #vacante
Comentarii