Culele de la Măldăreşti

Autor: Cristian Gherasim (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 20 Septembrie 2023, ora 20:00
3246 citiri

Cula este un tip de construcție semifortificată, specifică secolelor XVIII și XIX, răspândită în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania.

La noi, acestea se întâlnesc mai ales în zona Olteniei. Mai putem găsi şi câteva exemple de cule în zona Munteniei, în București și în județele Argeș și Teleorman. Din păcate, multe dintre aceste cule sunt într-o stare avansată de degradare – spre exemplu, în judeşul Gorj existau 20 de cule, acum în picioare mai sunt doar 5.

Scopul culelor este unul defensiv. Culele erau construite de boieri în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor întreprinse de către cetele de tâlhari, mulţi venind din zona Vidinului.

Pe lângă funcția sa de locuire şi rolul defensiv împotriva invaziilor din afara ţării, culele aveau rolul de a-i apăra pe boieri și de răzmerițele posibile ale propriilor supuși de pe moșie. Din această cauză, în jurul celor mai multe cule terenul era defrișat pentru a nu permite apropierea nevăzută a atacatorilor de orice fel.

Cula Greceanu

Poate una dintre cele mai faimoase şi bine conservate este Cula Greaceanu. Cula Greacenu este cea mai veche cula din România. Izvoarele istorice plasează construcţia acesteia către sfârşitul secolului XVI. La Cula Greceanu se ajunge din drumul care duce înspre Horezu. De regulă, culele care aveau o formă de turn cu 3-4 caturi erau prevăzute cu metereze de unde se trăgea cu armele în orice parte a curții. În cazul Culei Greceanu, la etajul I, din pridvorul larg deschis spre miazăzi, se intra intr-o incapere de dimensiuni reduse, de unde cu ajutorul unei scari mobile se putea ajunge in locul cel mai sigur in caz de primejdie, dar care acum pentru vizitatori nu este accesibil. Tot la etajul întâi se mai află o încapere, unde pictoriţa Olga Greceanu a imortalizat la 1934 în frescă imagini din trecut, oferind posterităţii portretele celor din familia Măldărescu, luând ca model tabloul votiv al bisericii din apropiere. Familia Măldărescu este familia de la care familia Greceanu a preluat cula.

La etajul al II-lea se află un frumos cerdac deschis, iar in partea de nord se găsesc doua camere amenajate. Cula este deschisă vizitatorilor ca parte din Complexul Culelor de la Măldăreşti.

Cula Duca

Cula Duca a fost ridicată în perioada 1812-1827. Construită de către Gheorghiță Măldărescu, a fost cumpărată în anul 1910 și amenajată în stil tradițional românesc de către omul politic I.G.Duca care a fost fermecat de acest loc, din vremea când fusese numit judecător la ocolul Horezu. Aflând că cele două construcții sunt nelocuite, a cumpărat și a hotărât să-și construiască în apropiere o casă de vacanță, acum devenită casa memorială I.G.Duca din Măldăreşti, şi ea deschisă publicului.

Duca a fost un avid colecţionar de obiecte tradiţionale din zona Horezu cu care a decorat şi mobilat cula. Cula este bogat ornamentată în interior: tavanele și ancadramentele ferestrelor sunt decorate cu motive vegetale, personaje și animale fantastice. Atât cula Duca cât şi Greaceanu a fost folosite în filmele precum Drumul oaselor (1980), Iancu Jianu haiducul (1981).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#vacanta, #Maldaresti, #culele de la maldaresti , #stiri vacanta