Unde te poți bucura încă de vară, la doar două ore și jumătate de București. Peisajele sunt ca-n Caraibe FOTO

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 05:34
44320 citiri
Unde te poți bucura încă de vară, la doar două ore și jumătate de București. Peisajele sunt ca-n Caraibe FOTO
Baja Sardinia FOTO David Anghel

Italia e în orice moment al anului o priză în care îți poți încărca rapid bateriile, dar Sardinia, în septembrie, e varianta în care poți face acest lucru în liniște. Vremea e încă foarte bună, soarele strălucește pe cer, la 27-30 de grade, apa caldă ca din ibric, prețuri sensibil mai mici ca în sezon și mult mai puțină aglomerație.

Dacă vrei să nu pornești cu stângul nu spune nimănui, la debarcare, că ai ajuns în Italia. Sardinia e Sardinia, iar Italia e continentul. Chiar și istoric vorbind sunt legături destul de încâlcite între cele două pământuri, ținând cont că abia acum 160 de ani, în 1861, insula a trecut sub steagul Italiei. Până atunci, a fost colonizată de sarzi, care au migrat din regiunea Dunării, cucerită de romani, cotropită de vandali, stăpânită de arabi, apoi de bizantini și, nu în ultimul rând, de spanioli. Așadar, influențe de toate felurile.

300 de zile însorite pe an

Ce poți să faci în Sardinia acum? În primul rând să ieși din viața urbană, într-un loc în care sunt 300 de zile cu soare pe an. Nu vei vedea orașe mari, edificii, arhitectură modernă, malluri, bulevarde și autostrăzi. Pentru moment uiți de viața din mileniul III, poate și pentru că sarzii nu sunt atât de guralivi precum italienii clasici și par oameni simpli și primitori, mai degrabă modești și preocupați prea puțin de ce se petrece dincolo de perimetrul lor.

Sunt locuri în care chiar și un telefon performant pare un accesoriu nepotrivit, ținând cont mulți dintre locuitori butonează încă aparate arhaice, neavând habar și fiind probabil complet dezinteresați de faptul că în alte colțuri ale lumii sunt deja liste de așteptare pentru nou-apărutul iphone 13.

Situația se schimbă însă radical în zonele exclusiviste, în special pe Costa Smeralda, probabil unul dintre cele mai frumoase locuri de pământ. Peisajele sunt cu adevărat remarcabile, cu plaje micuțe, parcă pictate, în locuri în care marea și-a înfipt ferm colții în buzele tremurânde ale uscatului. Apa e cu o nuanță de verde, de aici și numele de Coasta de Smarald, și spală adânc niște golfuri în care stau somnoroase ambarcațiuni simandicoase, într-o imagine identică insulelor caraibiene.

Porto Cervo, locul preferat de miliardari

Porto Cervo e așa numitul kilometru zero al luxului din Sardinia și locul cu cea mai mare densitate de miliardari pe metru pătrat, dar asta n-are nicio legătură cu prezența mea aici (ca să nu fie confuzii, am venit cu autobuzul în vizită, de la Olbia). Stațiunea nu reprezintă Sardinia tradițională, fiind fondată de prințul Kharim Aga Khan, în 1962, când a construit un port de 700 de dane, cu hoteluri de lux, care a transformat total zona, atrăgând ca un magnet mulți dintre bogații lumii, deja plictisiți de Coasta de Azur sau Ibiza, destinații apropiate, dar devenite deja aglomerate la vremea aceea.

La Porto Cervo poți vedea zeci de ambarcațiuni, aliniate în port ca la expoziție, sub toate pavilioanele globului. Bogătani cu pălării albe coboară din mașini lucioase, la braț cu dudui fermecătoare și bine întreținute chirugical, doar pentru a păși la bordul vaselor de lux, acostate în port, ori pentru a savura o masă cu fructe de mare și prosecco rece, la unul dintre restaurantele cu vedere la mare, unde un prânz costă cât biletul meu de avion, cu tot cu bagaj.

George Clooney are casă aici

Porto Cervo e ceva deosebit, un fel de Monaco, lux de lux, dar intangibil unui om de rând, exceptând varianta în care ești dispus să faci un credit pentru a sta și tu la masa unde-și bea George Clooney cafeaua, când ajunge pe aici. De când cu pandemia, americanul n-a mai ajuns pe insula pe care, în 2018, a fost luat pe sus, cu scuter cu tot, de un italian cu Mercedes și adrenalină, și a ajuns la spitalul din Olbia, unde toate asistentele și-au făcut poză cu el, după ce s-a constatat că accidental s-a soldat doar cu o sperietură.

Concluzionând, Porto Cervo n-a fost creat pentru oameni simpli, deci - văzut, plăcut, bifat, plecat - o zi e de ajuns. Oricum, Sardinia nu e o destinație ieftină și nici nu ai cum să o păcălești cu Mc Donald s și Pepsi de la butic, pentru simplu fapt că nu găsești așa ceva, ba chiar sunt locuri în care și să cumperi o sticlă de apă sună a provocare, la 4 euro (500 ml), însă poți să te bucuri de insulă și să strângi amintiri și fără să irosești chiar o avere.

Plaje cu nisip alb și roz

Din Olbia, unde e singurul aeroport de pe coasta de est (zbor direct de la București, 2h 20 minute), până la vârful Capo de Testa, unele dintre cele mai frumoase plaje din lume își fac cu ochiul chiar din marginea șoselei, care urcă și coboară sinusoidal printre coline înverzite. În fapt, acesta este farmecul Sardiniei, soare, plaje cu nisip alb sau roz, apă curată, cer senin cu nori pufoși și plimbăreți și multe, multe păduri de pini, care au coroana de un verde vânătoresc, constrastând cu solul stâncos galben-maroniu. Localnicii spun că după ce vei pleca de aici vei simți un sentiment de sufocare, deoarece vei pierde senzația de libertate pe care ți-o dă acest peisaj, lipsit de agitație.

Sătucurile, care acum găzduiesc și resorturi, sunt un mixt între cele grecești și cele de pe Riviera franceză, iar plaje cu adevărat spectaculoase vei găsi în cele mai neașteptate locuri, tupilate între stânci ce par aruncate la întâmplare din văzduh. Rețineți numele Baja Sardinia, e absolut fabulos locul, dar și faptul că pe Costa Smeralda sunt multe locuri de văzut, începând cu arhipelagul Maddalena, unde și-a luat-o Napoleon prima dată pe cocoașă, venind din Corsica natală a vecinilor francezi, și terminând cu San Teodoro, la sud de Olbia, care are, după umila mea părere, cele mai mișto plaje, destul de libere în această perioadă a anului.

Românii, minoritatea numărul 1

Ce aș mai vrea să spun e că, după cum consideră specialiștii, limba sardă se aseamănă cel mai mult cu româna, dintre limbile latine, grație lipsei cuvintelor de origine grecească, care sunt prezente în toate celelalte limbi romanice. Nu confirm, nici nu infirm, dar recunosc că la zece minute după ce am ajuns la Olbia, am auzit un aspru “ce facem c..ie?”, rostit de doi conaționali, ce încercau să rezolve eterna dilemă a unei zile de weekend. Internetul m-a informat rapid că românii formează și cea mai numeroasă comunitate din insulă, care nu pare a fi chiar prietenoasă cu străinii. Doar 3 % dintre locuitori vin de pe alte meleaguri, iar un sfert dintre aceștia sunt conaționalii noștri, așa că nu trebuie să vă mire dacă veți vedea și mici magazine cu nume precum Mimi sau Ada, de unde poți să cumperi salam, iaurt sau pufuleți.

Bucătăria locală, o delicatesă

Cum însă e păcat să nu te bucuri de bunătățile locale, mai bine încerci niște cârnați și brânzeturi de Sardinia, care sunt considerate unele dintre cele mai bune din Italia. Dacă nu ai chef de ele, atunci bucătăria locală mai recomandă pizza con Cavallo (carne de cal), pastele malloreddus sau filindeu, pâinea Carasau ori Sebadas, un fel de gogoși umplute cu brânză care se servesc cu miere. Iar triunghiul amoros relaxare-mâncare-băutură, la care visează toți turiștii, poate fi întregit de un roșu de Cannonau sau un alb de Vermentino, două soiuri capabile să te facă să privești agale de la o terasă cum soarele înroșește cerul în amurg, înainte ca haremul de stele să înceapă să danseze pe cerul limpede al Mediteranei.

Închei cu ce am citit pe un pliant, pe care l-am înhățat în grabă din aeroport: Sardinia va fi altfel atâta timp cât va rămâne așa cum este acum și de sute de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Sardinia, #Costa Smeralda, #vacanta, #soare, #Mediterana, #septembrie, #Cariabe, #peisaje vis , #stiri vacanta