Clientii pagubiti de Genius Travel isi vor primi tarziu si doar o parte din banii dati

Joi, 18 August 2016, ora 12:14
4256 citiri
Clientii pagubiti de Genius Travel isi vor primi tarziu si doar o parte din banii dati
Foto: site Genius Travel

Clientii agentiei de turism Genius Travel, care au ramas fara vacantele pe care deja le-au platit, trebuie sa se inscrie la masa credala si sa astepte decizia tribunalului pentru a-si recupera banii, in limita asigurarii de 10.000 de dolari, pe care o avea agentia.

Precizarea a fost facuta joi de presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, care a adaugat ca asigurarea este incheiata cu firma romano-germana German Romanian Assurance.

"Ei isi vor recupera probabil doar o parte din bani", a declarat Alin Burcea.

Autoritatile atrag atentia turistilor ca, inainte de a semna un contract cu o agentie de turism, trebuie verificata polita de asigurare de insolventa a agentiei, numele asiguratorului, dar si termenul de valabilitate al politei.

Toate acestea trebuie mentionate in contractul cu turistul, in plus, agentia este obligata sa le afiseze intr-un loc vizibil in sediul firmei, dar si pe site.

In cazul unor fraude, turistii trebuie sa depuna o plangere la Politie. Abia dupa o decizie a instantei banii vor fi recuperati. In cazul in care agentia avea asigurare, polita nu va acoperi decat 20% din paguba.

In iulie, Alin Burcea a anuntat ca Romania este obligata sa creeze un fond de garantare in turism pana la 1 ianuarie 2018, din care vor fi despagubiti turistii in cazul in care o agentie de turism intra in insolventa sau in faliment. Aceasta masura este necesara, in conditiile in care plafonul actual de despagubire, de 50.000 de dolari pe agentie, este considerat mult prea prea mic.

"Suntem in grafic, sper ca pe 30 septembrie sa depunem la Parlament un proiect de act normativ referitor la acest fond de garantare", a declarat Burcea.

Din 2009 pana in prezent, in Romania au intrat in insolventa sau in faliment circa 50 de agentii de turism, iar numarul pagubitilor este de circa 1.000. La o suma medie platita de 1.000 de euro, reiese o suma totala de circa un milion de euro, bani pierduti de clienti care nu au mai putut sa-i recupereze, potrivit datelor prezentate de seful ANAT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#clienti pagubiti Genius Travel, #turisti pacaliti agentie Genius , #agentii turism