Cimitirul vesel, locul unde crucile prezinta povesti de viata si secrete - presa americana

Marti, 20 August 2013, ora 23:53
33866 citiri
Cimitirul vesel, locul unde crucile prezinta povesti de viata si secrete - presa americana
Foto: New York Daily News

Cimitirul Vesel este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Impreuna cu minunile Maramuresului, vizitarea cimitirului din Sapanta reprezinta o experinta unica in viata. Aici este singurul loc din lume unde moartea nu este o mare tragedie iar viata e subiect de gluma in versuri.

Jurnalistii de la New York Daily News au publicat un amplu material despre Cimitirul Vesel din Romania. Acestia au scris si despre tamplarul Stan Ion Patras cel care a creat majoritatea crucilor din cimitirul din Sapanta.

"Sapanta este un mic sat ascuns in valea Maramuresului. Pacatele si pasiunile lor, vietile si moartea, toate sunt cioplite pe cruci in Cimitirul Vesel", incepe articolul jurnalistilor americani.

Cimitirul vesel de la Sapanta este unic in lume si atrage mii de turisti in fiecare an.

"Crucile din lemn din cimitirul vesel sunt mici ferestre catre vietile celor din mormant. Peste 600 de cruci albastre din lemn sunt adunate in acest cimitir si fiecare ilustreaza cu o pictura colorata si o poezie vesela viata celui care nu mai este.

Nu poti ascunde secrete intr-un sat atat de mic, asa ca vietile oamenilor sunt cuprinse in cel mai sincer mod pe cruci, fara ca nimeni sa incerce sa cosmetizeze faptele. Defectele il insotesc pe om si in viata de apoi, fie ca este vorba despre obiceiul de a bea sau despre o relatie extraconjugala", scriu jurnalistii american.

In articolul din publicatia americana se dau si cateva exemple de poezii scrise pe crucile din Cimitirul Vesel:

"Sub aceasta cruce grea

Zace biata soacra mea

Trei zile de mai traia

Zaceam eu si citea ea

Voi care treceti pe-aici

Incercati sa n-o treziti

Ca acasa daca vine

Iara-i cu gura pa mine

Dar asa eu m-oi purta

Ca-napoi a inturna

Cei care cititi aici

Ca mine sa nu patiti

Soarca buna va gasiti

Cu ea bine sa traiti"

Un alt exemplu de versuri care descriu viata si moartea unui om se afla pe crucea unui barbat care a murit la numai 33 de ani.

"Aci eu ma odihnesc

Pop Grigore ma numesc

Mie mi-a placut tractorul

Cu sticla sa-mi astampar dorul

Am trait tot suparat

Ca tata de mic m-a lasat

Poate asa a fost soarta mea

Tanar sa-mi las viata

Moarte, tanar ma luai.

La 33 de ai"

Stan Ion Patras este tamplarul care a pornit acest obicei al versurilor pe cruce. El s-a nascut in 1908 si a inceput sa lucreze la cruci la varsta de 14 ani. De-a lungul anilor, barbatul a continuat sa isi imbunatateasca mestesugul. A inceput sa adauge pe cruce picturi care aratau cum a murit fiecare.

Mai mult, a decis sa folosesca diferite culori drept simboluri: verdele insemna viata, galben fertilitatea, rosu ilustra pasiunea si negrul reprezenta moartea. Toate aceste culori erau pictate peste albastrul specific de Sapanta.

Inainte de a muri, Stan Ion Patras si-a cioplit propriile versuri pe cruce:

"De cu tanar copilas

Io-am fost Stan Ion Patras

Sa ma ascultati, oameni buni

Ce voi spune nu-s minciuni

Cate zile am trait

Rau la nime n-am dorit

Dar bine cat am putut

Orisicine mi-a cerut

Vai saraca lumea mea

Ca greu am trait in ea"

Stan Ion Patras a murit la 77 de ani.

Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#cimitir vesel sapanta turism jurnalisti americani , #obiective turistice