Cele mai frumoase manastiri din Romania pe care sa le vizitezi in mini-vacanta de Paste

Sambata, 17 Aprilie 2021, ora 12:00
Autor: Paul Barbu
Cele mai frumoase manastiri din Romania pe care sa le vizitezi in mini-vacanta de Paste
Manastirea Putna Foto: Facebook Manastirea Putna

Pe tot teritoriul Romaniei sunt multe manastiri care pot fi vizitate si care au in imprejurimi atractii turistice. Aici discutam atat de turism ecumenic, de pelerinaje, cat si de turism istoric sau cultural.

O mare parte din turisti viziteaza manastirile deoarece le considera drept atractii turistice, iar o alta parte dintre turisti vin din motive religioase.

Printre cele mai vizitate manastiri, respectiv zonele adiacente, se numara:

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, Tara Fagarasului.

In localitate se afla mai multe pensiuni si complexe de turism rural de calitate. De asemenea, in toate localitatile din regiune sunt pensiuni rurale si agroturistice.

"Printre atractiile Tarii Fagarasului se numara manastirea rupestra de la Sinca Veche, Poiana Narciselor, Cetatea Fagarasului, Transfagarasanul si lacul Balea, Muzeul Badea Cartan din Cartisoara, Castelul de Lut din Porumbacu de Sus, Aventura Parc din Dragus, Valtorile de la Lisa, biserica fortificata din Cincu, alaturi de peisajele de vis, de obieciuri si de gastronomia locala. Ca un plus, Tara Fagarasului se afla chiar in centrul tarii", ne-a declarat consultantul in turism, Traian Badulescu.

Manastirea Barsana din Maramures, situata in comuna Barsana, pe Valea Izei.

Vizitatorii se pot caza atat la pensiunea manastirii dar si la alte pensiuni. Turistii au dacces catre tot Maramuresul istoric, putand vizita satele cu traditii sau vestitele biserici de lemn de la Surdesti, Sapanta, Poienile Izei, Botiza etc. De asemenea, se poate ajunge repede la Sighetul Marmatiei si la cimitirul vesel din Sapanta.

Manastirea Sfanta Ana - Rohia din Maramures.

Se afla in Tara Lapusului. De aici poate fi vizitata in special regiunea istorica Tara Lapusului. Multe pensiuni rurale in zona, ca si in Maramuresul istoric. Aici a trait in ultima perioada a vietii Nicolae Steinhardt, care este inmormantat in cimitirul manastirii.

Manastirile pictate din Bucovina.

"Aici as enumera in special manastirile Voronet, Sucevita, Moldovita. Pe de alta parte, merita vizitata si Manastirea Putna. Turistii au la indemana tot nordul regiunii turistice Bucovina, putandu-se caza la nenumaratele pensiuni rurale din zona si putand vizita herghelia de la Lucina, salina de la Cacica, pastravariile din Gura Humorului, Campulung Moldovenesc sau Bratioara, cetatea Sucevei etc", mai spune Badulescu.

Manastirile din judetul Neamt.

Ar fi de mentionat manastirile Neamt, Varatec si Agapia precum si schitul Vovidenia, unde se afla si una dintre casele de vacanta ale lui Mihail Sadoveanu. Turistii se pot caza la hoteluri sau la pensiuni rurale. Atractii in zona: Cetatea Neamtului, casa memoriala Ion Creanga din Humulesti, Cheile Bicazului, lacul Bicaz, Hanu Ancutei, Muzeul popular Nicolae Popa din Tarpesti, Zimbraria lui Dragos Voda, masivul Ceahlau, statiunea Durau sau orasul Piatra Neamt.

Alte manastiri: Manastirea Pestera Sfantului Andrei si Manastirea Dervent, de unde turistii au acces la Dobrogea sudica, Manastirea Curtea de Arges, de unde turistii au acces la atractiile judetului Arges, Manastirea Cozia sau Manastirea Dealu din Targoviste.
In Oltenia recomand manastirile Govora, Horezu si Tismana. In preajma Bucurestiului este des vizitata Manastirea Cernica.

 Articol citit de 8910 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  cozmin
  17.04.2021, 16:20
  sa puna in anticariate din centru
  doar carti cu revolutia rusa si istoria partidului sa vada toti strainii cu ce ne mandrim..plus aceste manastiri marturii de slavism sa arate unde ne este locul. sa faca catedrala poporului ca la moscova fiind aceasi popor...
  cozmin
  17.04.2021, 16:12
  cu cate sacrificii s-a trecut de la limba slava
  la limba franceza...adevarata istorie daco-romana..si lupta impotriva nazismului care continua..plus aceasta reigie protestanta care mai oau doar slavii.
  navele rusesti din marea neagra au venit in sprijinul acestui popor care manaca bors rusesc si merge la concerte de populara slava.
  Te-o
  17.04.2021, 17:30
  @Cozmin
  Limba slavona,era folosita in biserica,fiind inlocuita de romana treptat si nu a influientat prea mult limba vorbita de romani,fundamental,latina!
  Infuenta slava in cultura romana este de origine sud-dunareana(bulgaro-sarba,fara nici o legatura cu rusa!)si a fost puntea de legatura cu biserica bizantiana(ortodoxa)!
  Manastirile "cu care ne mandrim de slavism"(sic!)deasemenea au elemente fundamental bizantine si se refera exclusiv la Muntenia,in Moldova fiind dominata de stilul moldav al lui Stefan iar Transilvania de barocul habsburgic.
  Si in Muntenia stilul valoros(brancovenesc)este tributar mult,stilului venetian!
  Cat despre rusi,mai degraba ei datoreaza romanilor ,cel putin la nivelul marelui reformator moldav Petru Movila ,venerat de biserica chievliana!
  In Muntenia avem stiluri romanesti,brancovenesc si stilul inspirat din culele oltenesti,etc care au facut furori printre marii arhitecti ai secolului XX(Vezi vila Minovici)!
  Moldova este dominata de constructiile originale ale Marelui Stefan si urmasi!
  Cultura rusa nu a influientat-o pe cea romana!Teo
  Zaq2
  17.04.2021, 13:25
  Foarte frumos, chiar și pentru simplii turiști-spectatori.
  Gile cel cu zeci de comentarii pe oră, pare că ignori total acest articol. Zero incasări de la partid pe aceste subiecte, nu-i așa ???
  Alooo
  17.04.2021, 13:13
  Alooo...Avem o tara superba...Ceam mai frumoasa din Europa...
  Cu toate formele de relief...Cu cel mai mare fluviu , cu Delta miraculos de minunata , Marea Neagra...La care se adauga , aceste Nestemate , aceste Manastiri Dumnezeiesti!!!...Construite de cei mai morali , pentru cei mai morali si Sfinti...cat si pentru poporul credincios si bun...Cata eleganta si cat rafinament si sensibilitate artistica in arhitectura si picturile Sfinte , ale acestor Manastiri scoala , pentru sufletul romanesc...Sfintenie si finate , ...Dar si toleranta , credinta si iubire de Dumnezeu si de oameni. Acestea sunt Manastirile romanesti , care au intarit puterea poporului , impotriva cotropitorilor , paganilor , comunistilor...Care au tiparit primele carti in limba romana cea frumoasa...Care au fost si sunt scoli , spitale si ajutor pentru Mantuirea Sufletelor noastre !...Manastirile Crestine Ortodoxe !...Cand le vizitezi , ti se taie respiratia si te infiori , cand te gandesti la acei oameni , care au inaltat si tinut in viata , aceste Diamante fara de pret , pe care le avem , prin mila si ajutorul lui Dumnezeu !
  Te-o
  17.04.2021, 16:29
  @Alooo
  Sa nu exageram cazand in patriotarde!
  Aveti dreptate,avem o tara superba,dar nu putem afirma ca este cea mai frumoasa din Europa,aici intervenind atat gustul cat si realitatea!
  Trebuie sa cunoasteti Franta (nu numai Parisul)ori Coasta Amalfi,sau insulele grecesti etc ,zone superbe prezentand alt gen de frumuseti,dar impresionante!
  In realitate,Romania este una dintre cele mai frumoase tari europene,cu monumente atat bisericesti ,cat si pur laice!
  Este pacat ca romanii isi risipesc timpul si banii in Bulgaria sau zone indepartate ca Maldive(a propos,am fost acolo si deabea am asteptat sa plec!)!
  Aceste zone din Moldova si Maramures se vor valorifica si mai mult odata cu construirea autostrazii moldovene Nord-Sud si respectiv Iasi-Transilvania!Teo
  Roxana.V
  17.04.2021, 13:04
  Paul Barbu,
  Acestea sunt atractii SUFLETESTI in primul rand. Apoi discutam si despre valoarea turistica,istorica sau culturala.
  Liber cugetatori avem destui; oameni de suflet - pe cale de disparitie.
  Grebla
  17.04.2021, 12:51
  Sa se duca si Iliecu , ca a pacatuit
  Numai fotbalistii nu au de ce sase roage cit si cei de la tenis .
  Ei merg direct in Rai, ca nu bat pe nimeni .
  vioslove
  17.04.2021, 12:41
  Felicitari
  echipei Ziare.com si autorului pentru ca au pus in frunte un articol interresant si demn de toata consideratia si aprecierea.
  Inca nu sintem totali pierduti
  Doamne ocroteste i pe romani!