Cele mai contaminate 7 insule din lume (Galerie foto)

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 12:27
9164 citiri
Cele mai contaminate 7 insule din lume (Galerie foto)
Foto: National Archives

Ne plangem deseori de poluarea din orasele aglomerate, fara sa stim ca in lume exista locuri mult mai periculoase. Natura potrivnica sau inconstienta oamenilor au dus la contaminarea unor insule ce au devenit acum un adevarat pericol.

Environmental Graffiti prezinta un top al insulelor care aduc moartea incet, dar sigur. Poluarea, radiatiile sau efectele contaminarii nucleare sunt doar cativa dintre factorii care au transformat insulele in subiecte de studiu si nu destinatie de calatorie:

1. Insula Gruinard

Insula Gruinard, situata in nord-vestul Scotiei, a fost folosita in Al II-lea Razboi Mondial pentru testarea antraxului ca arma biologica. Guvernul britanic nu a luat in calcul urmarile devastatoare ale formaldehidei pulverizate pentru a ucide sporii, asa ca insula Gruinard a fost considerata un pericol pana in 1990.

Efectele pe termen lung ale formaldehidei nu se cunosc inca, asa ca nu se stie cu precizie daca insula mai prezinta sau nu riscuri.

2. Miyakejima

O insula vulcanica situata in grupul de insule Izu, din Japonia, Miyakejima erupe la fiecare cativa ani, degajand un gaz otravitor. Dupa ce vulcanul a erupt in iulie 2000, accesul pe insula a fost interzis timp de 5 ani.

Desi in atmosfera inca se mai degaja sulf, concentratia lui se pare ca nu este ingrijoratoare. Localnicii si chiar turistii par a fi trecut peste acest pericol, purtand in permanenta masti de gaz in cazul in care nivelul sulfului creste din nou.

3. Insula Runit

Situata in insulele Marshall, in Oceanul Pacific, insula Runit a fost locul in care Statele Unite ale Americii au efectuat teste nucleare pana la sfarsitul anilor 1970. A fost folosit un fel de capac de ciment pentru a acoperi pamantul, materialele si resturile contaminate.

Declarata sigura in 1980, insula nu arata nici astazi ca inainte.

4. Insula Vozrozhdeniya

Desi tehnic nu mai este o insula, Vozrozhdeniya a fost in trecut inconjurata de mare. Acesta este locul in care sovieticii au pus bazele unui laborator de arme biologice, in care au testat unii dintre cei mai periculosi agenti patogeni, cum ar fi variola, antraxul si tularemia. Abandonata in 1992, americanii au decontaminat insula in 2000, insa nimeni nu se mai incumeta sa locuiasca sau sa viziteze Vozrozhdeniya.

5. Atolul Bikini

Si pe aceasta insula au avut loc explozii nucleare, operatiunea fiind numita de catre americani "Operation Crossroads". De asemenea, americanii au folosit si in 1954 atolul Bikini pentru a exploda prima bomba cu hidrogen. Contaminarea insulelor din jur si a catorva vase a fost masiva, scandalul ce a urmat stand la baza producerii filmului "Godzilla".

Cercetatorii francezi au gasit niveluri ingrijoratare de strontiu in 1978, desi insula fusese reabilita in 1968. Deloc intamaplator, numerosi localnici s-au ales cu probleme de sanatate, multe femei suferind avorturi spontane.

6. Insula Farallon

Insula situata in largul coastei San Francisco adaposteste numeroase specii de pasari, foci, rechini si balene, fiind o atractie turistica populara. Ceea ce nu stiu multi este faptul ca insula a fost folosita ca depozit de deseuri nucleare intre 1946 si 1970.

In acest moment, se crede ca deseurile ar provoca mai mult rau daca ar fi ridicate, asa ca riscurile zonei nu sunt cunoscute cu adevarat.

7. Okunoshima

Insula Iepurelui, asa cum i se mai spunea, a adapostit in timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial fabrica de gaze otravitoare a Japoniei. In experiente se foloseau cu precadere iepuri. Cum japonezii semnasera un document privind interzicerea folosirii acestor gaze in razboi, au incercat sa stearga de pe harta aceasta insula. Okunoshima a fost decontaminata, iar iepurii au fost declarati animale protejate prin lege.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#locuri contaminate lume, #insule contaminate, #zone contaminate nuclear, #insule radiatii , #insule