Cele mai tinere alpiniste din Europa care au escaladat Everestul sunt doua gemene din Romania

Joi, 10 Iunie 2021, ora 16:50
5162 citiri
Cele mai tinere alpiniste din Europa care au escaladat Everestul sunt doua gemene din Romania
Fetele au reusit ca din 2016 sa escaladeze trei sau patru munti in fiecare an, pe toate continentele din lume FOTO Facebook/ Delia Zanoschi

Cele doua surori nascute la Iasi, Delia si Iulia Zanoschi, au reusit performanta sa urce pe varful Everest, la o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului marii, la doar 32 de ani.

Experienta in lantul muntos Himalaya, de la granita dintre Nepal si China, a inceput pe 10 aprilie, a durat 60 de zile si s-a incheiat recent.

"Primul munte peste 5000m pe care l-am urcat a fost in 2016 cand am mers intr-o excurise in Africa si am urcat pe Kilimanjaro. Desi nu stiam multe despre mountaineering atunci ne-a placut mult si ne-am simtit foarte fericite cand am ajuns top of Africa.

Cand ne-am intors acasa dupa aceasta experienta, am vrut sa avem un obiectiv care sa ne sperie si sa ne inspire. Asa am ales sa incercam sa batem un record mondial pentru cele mai tinere persoane care au terminat cei mai inalti 7 munti si 7 vulcani din fiecare continent. Ceea ce a inceput ca o pasiune pentru natura a devenit o aventura de 5 ani sa cucerim varfuri din ce in ce mai inalte si tehnice si sa ne impingem limitele", a marturisit pentru ziaruldeiasi.ro Delia Zanoschi.

Fetele au reusit ca din 2016 sa escaladeze trei sau patru munti in fiecare an, pe toate continentele din lume, din Africa si pana in Australia.

"Pentru orice alpinist, Everest e testul suprem al capacitatii tale. Pentru noi, a ajunge in varf a fost un vis de mai multi ani", marturisesc tinerele, mentionand ca "fiecare munte a fost din ce in ce mai greu si ne-a invatat noi skill-uri tehnice si mentale, care este echipamentul necesar ca sa putem in final sa reusim sa stam pentru doua luni pe Everest", explica tinerele.

Expeditia au inceput-o pe 10 aprilie, iar pana pe 15 mai Nepal a fost afectat puternic de Covid-19 si chiar ameninta inchiderea sezonului.

"In ultima zi din tabara 2 am fost loviti de o avalansa si ne-am trezit in miezul noptii cu corturile peste noi. Din fericire nimeni nu a fost ranit desi multiple corturi au fost distruse in acea seara. Temperaturile erau sub -40 grade cu vant de 80-100 kmh. Multe echipe au abandonat expeditia si s-au intors. Noi am decis sa incercam sa urcam direct in tabara 4 pentru a evita riscul de avalansa", povesteste Delia.

Au pornit seara si au mers timp de 12 ore pentru a ajunge la tabara 4, care se afla la peste 8.000 de metri. Au avut doar patru ore timp sa se odihneasca, iar apoi au atacat varful. In plus, fetele au trebuit sa se intoarca imediat in tabara 2 dupa ce au terminat urcusul, fara mult timp de odihna.

"E un sentiment foarte greu de descris. Te simti impartit intre un sentiment de fericire, implinire completa si umilinta stiind ca esti asa mic in comparatie cu muntele si lumea din jur. Si simti ca ai realizat ceva ce ti-ai dorit de mult timp si care te schimba", marturiseste Delia despre experienta pe cel mai inalt varf.

Gemenele mai au foarte putin pana sa isi indeplineasca visul de a atinge 7 varfuri si 7 vulcani. Singurele locuri in care mai au de ajuns sunt Alaska si Antarctica.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#everest, #record, #Gemene, #Romania, #alpinist , #obiective turistice