Ce este turismul viticol? Daca iti place vinul, afla ce tip de enoturist esti!

Advertorial
Marti, 25 Decembrie 2018, ora 15:00
46272 citiri
Ce este turismul viticol? Daca iti place vinul, afla ce tip de enoturist esti!

Turismul viticol este o experienta uimitoare! Daca iti place vinul, dar nu ai vizitat o zona in care cultivarea viei este o traditie si daca nu ai intrat niciodata intr-o crama, vei fi uimit de numarul de sticle, butoaie, parfumuri, temperaturi, dar si de imensitatea unei podgorii, in care randurile de vita de vie se insiruie unele dupa altele, catre infinit.

Vinul si vinificatia au o istorie lunga, profund conectata atat cu traditia locurilor in care se cultiva vita de vie, cat si cu oamenii implicati in productia sa - daca iti place sa bei un pahar cu vin e imposibil sa nu iti placa si aceasta istorie.

Enoturismul (sau turismul viticol) consta in vizitarea unei zone viticole, a unei podgorii si a unei crame, insotita de o degustare - alaturi de povesti adevarate despre traseul vinului, de la cultivarea si culegerea strugurelui pana la imbuteliere si invechire.

Sa cunosti si sa intelegi vinul, aceasta bautura cu istorie seculara, este, in aceste conditii, mai mult decat o tendinta, o moda de moment - mai ales ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati de originea alimentelor si a bauturilor pe care le consuma cu placere.

Daca nu stiai, vinul a devenit o afacere extrem de serioasa, iar din 2016 exista chiar si un organism al Natiunilor Unite dedicat dezvoltarii turismului viticol: Organizatia Natiunilor Unite pentru Turismul Viticol.

Vrei sa afli ce fel de turist viticol (enoturist) esti? Spune-ne care sunt obiceiurile tale legate de vin, iar noi iti vom spune ce tip de calatorie viticola ti se potriveste cel mai bine...

Ce tip de enoturist esti?

Un enoturist nu este doar un calator obisnuit. Trebuie sa fii un pasionat de vin ca sa iti placa turismul viticol, iar a fi un pasionat de vin nu inseamna a fi doar un iubitor de vin ca toti ceilalti.

In functie de "gradul" de pasiune, putem spune ca exista mai multe tipuri de enoturisti. Indiferent insa de gusturile fiecaruia, pornim de la premisa ca vinul este punctul de interes comun.

Fie ca faci parte dintre cei carora le-ar placea sa participe la culesul strugurilor, fie ca esti genul care s-ar limita la o simpla degustare de vinuri, daca te hotarasti pentru un tur de turism viticol iti vei imbogati viata cu amintiri incredibile si vei avea sansa de a intalni prieteni pe viata.

"Tocilarul"

Numele spune totul: turism viticol pentru indragostitii de vinuri, cunoscatori, specialisti si toate celelalte. Genul de turisti care cauta sa acumuleze atat cunostinte despre vin, cat si experiente reale despre aceasta licoare.

Destinatia lor este aleasa avand in vedere podgoriile, cramele, soiurile si tot ce tine de lumea acestei bauturi. Totul in aceasta calatorie decurge, practic, in jurul vinului.

Acest tip de calator este interesat de tururi private, care sa ii asigure timp pentru o conversatie profunda si calda cu proprietarul cramei, cu oenologul sau cu inginerul viticol.

Vinurile alese pentru degustare trebuie sa fie o selectie premium, sa aiba un gust indraznet si deosebit - pe scurt, sa faca parte din lista lor de vinuri speciale.

"Tocilarul" a studiat despre modul de cultivare a viei si despre procesul de obtinere a vinului. Pentru el, un tur de o singura zi, chiar si insotit de o degustare cu comentariu de specialitate nu ar fi niciodata suficient.

Gastro-turistul

Pentru acest tip de enoturist, totul evolueaza in jurul mancarii. Preparate delicioase plus vin. Da, si vin. Pentru el, vacantele perfecte sunt atunci cand imperecherea dintre vin si mancare se intampla in acelasi timp, in acelasi loc, indiferent de zona geografica in care se afla.

Gastro-turistul isi alege urmatoarea calatorie in functie de papilele gustative. Branza, vinul si painea proaspata sunt, prin traditie, o parte importanta a meselor sale pe tot parcursul anului.

Este pasionat de restaurantele care au propria lor gradina de legume pentru ingredientele din meniul zilnic si care ofera un meniu special de vinuri, cu recomandari pentru fiecare fel de mancare.

Enoturistul ocazional

Turistul viticol ocazional viziteaza crame sau podgorii, participa la festivaluri de vin, cauta locuri renumite atat pentru mancare cat si pentru vin, insa doar ca parte a calatoriei sale.

Mai bine zis, are un interes mediu: este pasionat in masura in care domeniul vinificatiei se intersecteaza cu planurile sale de vacanta.

Daca s-a nimerit sa viziteze o regiune cu traditie viticola, cu siguranta ca ii va placea sa viziteze o crama vestita si, la plecare, s-ar putea chiar sa cumpere vin pentru acasa, daca mai are loc in bagaje.

Recomandarea noastra - Turism Viticol inedit la Crama Rotenberg

Fie ca esti sau nu pasionat de vin, fie ca esti amator sau conaisseur, iti garantam ca iti va placea sa petreci o zi sau un sejur la Crama Rotenberg, nu departe de Bucuresti, in renumita zona viticola Dealu Mare.

Daca iti plac si plimbarile in natura cu bicicleta, ia-ti prietenii sau colegii de munca si vino la Crama Rotenberg, Ceptura de Jos, in judetul Prahova.

Aici gasesti un ghid experimentat care iti va propune un traseu cu bicicleta pe dealuri, printre randurile de vita de vie. Ai la dispozitie biciclete, asistenta auto, apa, fructe si energizante pe traseu.

Dupa plimbarea cu bicicleta, te intorci la crama, unde ti se va face un tur al acesteia, afland povestea vinului de la strugure pana in sticla si vei degusta vinurile artizanale Rotenberg.

Veti putea vizita si beciurile unde vinul se matureaza in butoaie de stejar, pentru a putea fi ulterior imbuteliat si imbatranit la sticla.

In functie de preferinte, se pot degusta 4 sau 6 vinuri Merlot, mai noi sau invechite, de colectie, insotite de platouri cu branzeturi, nuci, mere. De asemenea, se pot organiza degustari de initiere sau degustari specializate.

Cum ar fi sa iti creezi propriul vin, dupa gustul si personalitatea ta? La Atelierul de Cupajare organizat de Crama Rotenberg te poti "juca" de-a vinificatorul, amestecand Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc.

Obtii un vin cu un nou tip de aroma, pe care echipa Rotenberg ti-l poate imbutelia, eticheta si trimite acasa.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#turism viticol, #enoturism Romania, #Crama Rotenberg , #obiective turistice