"Cazare la particulari" - ruleta ruseasca de pe litoralul romanesc cu incasari nefiscalizate de 1 miliard de lei. "Daca ai dat banii, sunt slabe sanse sa-i mai recuperezi"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 06 August 2020, ora 13:08
13308 citiri
"Cazare la particulari" - ruleta ruseasca de pe litoralul romanesc cu incasari nefiscalizate de 1 miliard de lei. "Daca ai dat banii, sunt slabe sanse sa-i mai recuperezi"
Foto: Pixabay.com

Cel putin 1 miliard de lei se strang din cazarile nefiscalizate de pe litoralul romanesc, acestea ajungand sa contorizeze in momentul de fata undeva la 50.000 de locuri de cazare, potrivit lui Traian Badulescu, consultant in turism.

"Este un mare risc sa iei la un particular, pe langa faptul ca acesta incalca legea ca nu plateste impozite si nici nu iti poate oferi aceleasi conditii ca la o unitate de cazare autorizata. Si daca ai dat banii, apai sunt slabe sanse sa-i mai recuperezi, poate doar daca faci plangere la politie", spune consultantul.

Potrivit lui Traian Badulescu, pentru fiecare 4 turisti cazati legal pe litoral exista unul ilegal. "Pe litoral avem o capacitate de cazare pentru 200.000 de turisti, astfel ca pe langa acestea, mai sunt cazarile ilegale de minim 50.000 de locuri Si, din pacate, turismul la negru a ajuns si pe internet. Daca pana inainte majoritatea erau cei care te asteptau cu cheia la gara sau pe marginea drumului, acum majoritatea coplesitoare a acestora se afla pe net.

Acum daca ar fi sa facem un calcul minimal, la cele 50.000 de locuri daca s-ar da cu 200 de lei pe noapte, intr-o singura zi s-ar aduna 10 milioane de lei, ori 3 luni cat sa spunem ca tine la noi sezonul estival, s-ar ajunge la aproape un miliard de lei nefiscalizati din cazari. Dar sezonul nostru estival are 5 luni. Dar acestea sunt calcule pe cele mai mici sume de cazare, ca avem cazari cu 100 de lei, dar si unele cu peste 1.000 de lei pe noapte, in zona de nord a litoralului", a afirmat Traian Badulescu.

Retelele de socializare, pline de anunturi de cazare

Retelele de socializare au fost impanzite cu anunturi care ofera cazare, care mai de care mai ieftina. Si toate sunt aproape de mare. Acum depinde cum definiti acest "aproape de mare". Sute de astfel de anunturi au fost postate, iar imaginile sunt cat mai imbietoare pentru a-i atrage pe turistii care vor sa evite inghesuiala din hoteluri.

Am vorbit si noi la cateva dintre aceste anunturi pentru a vedea cum se negociaza o cazare de cateva nopti in diferite statiuni.

In Constanta, majoritatea apartamentelor care se dau spre inchiriere nu vin cu nici o garantie ca arata asa cum sunt descrise sau cum arata in poze, dar daca vreti sa riscati puteti trimite banii inainte. Acesta este si cazul Gabriele, proprietara a mai multe locuinte, dupa cum ne spune, care ne pus pe masa toate conditiile.

"Pretul cazarii incepe de la 120 de lei pe noapte pentru o garsoniera, dar am si apartamente cu doua camere, daca va intereseaza. Acum, conteaza foarte mult acest pret si de perioada in care luati, si pentru cat timp luati. La 7 nopti as putea sa va las la 800 garsoniera. Iar, un apartament se inchiriaza cu 200 de lei pe noapte, dar, la fel, daca il vreti pe 7 nopti vi-l pot lasa la 1.200 de lei. Va trebui sa achitati in avans pentru ca eu sa pot bloca respectiva perioada sa ma asigur ca nu imi trageti teapa", ne spuen Gabriela.

Despre vreo garantie sau chitanta nici nu se pune problema.

"Am pretentia ca suntem oameni seriosi, daca mi-ati achitat, apartamentul este al dumneavoastra pentru perioada respectiva. Iar daca va razganditi, discutam atunci problema, pentru ca nici mie, nici dumneavoastra nu ne place sa pierdem bani. Si nici nu puteti lasa pe altcineva in locul dumneavoastra. De unde sa stiu eu ca ei sunt cine spun ca sunt. Ca asa ma trezesc cu scandal pe cap", ne-a mai spus Gabriela.

In general, cu cat sunt mai aproape de plaja pe litoral, cu atat costa mai mult apartamentele. Specialistii au calculat ca media de pret pentru apartamentele din Constanta este undeva la 200 de lei pe noapte.

Daca veti cauta la sectiunea "Marketplace" din Facebook, veti descoperi zeci de anunturi pentru inchiriere de aprtamente in regim hotelier.

Asa ca daca vreti un apartament de doua camere in centrul Statiunii Mamaia, va trebui sa platiti pentru acest privilegiu, 1050 de lei pe noapte.

Eforie Nord - apartamentele se inchiriaza cu 1 leu

In Eforie Nord, zona de pensiuni s-a dezvoltat foarte mult, astfel ca si preturile au scazut. Fata de Constanta, aici o noapte de cazare costa intre 100 si 150 de lei.

Foarte multe anunturi au pretul de 1 leu, strategia proprietarilor fiind aceea a de-ati atrage atentia cu pozele, iar daca esti interesat pui intrebari. Dar scuza generala este ca, nu pot pune un pret pentru ca acesta difera in functie de perioada pe care alegi cazarea.

"Apartamentul este nou si este la etajul 1 al vilei, este compus din 3 camere, 2 avand un grup sanitar comun iar cealalta cu baie proprie. Camerele sunt moderne si va ofera toate conditiile de cazare pentru un sejur la mare! Pretul este in functie de perioada", scrie proprietarul unui dintre apartamentele care se da cu un leu pe noapte.

Cam aceleasi preturi le gasiti si in restul statiunilor precum Mangalia sau Vama Veche, unde in ultimii ani, hotelurile s-au inmultit ca ciupercile.

Peste 80.000 de turişti, așteptați la mare de 1 Mai şi de Paşte. Câte hoteluri vor fi deschise în minivacanță
Peste 80.000 de turişti, așteptați la mare de 1 Mai şi de Paşte. Câte hoteluri vor fi deschise în minivacanță
Peste jumătate dintre cele aproape 500 de hoteluri de pe litoral vor fi deschise de 1 Mai pentru cei care vor alege litoralul românesc în minivacanţa ce va fi prelungită cu Sărbătorile...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#evaziune fiscala turism, #vacanta la mare , #vacante