Calatorie pe cea mai veche cale ferata din Romania. Trenul are banci de lemn si soba

Duminica, 04 Iunie 2017, ora 16:01
16624 citiri
Calatorie pe cea mai veche cale ferata din Romania. Trenul are banci de lemn si soba
Foto: vacantacumasina.ro

Cum ti s-ar parea o plimbare cu cel mai vechi tren din Romania, pe cea mai veche cale ferata montana din Romania si din Sud-Estul Europei? Nu te-ai gandi ca asa ceva gasesti tocmai spre marginea tarii, la Oravita, in judetul Caras-Severin.

Si totusi, acolo este: calea ferata Oravita - Anina si trenul de pe aceasta ruta, plus peisajul aferent, formeaza elementele celei mai interesante calatorii cu trenul pe care o poti face in Romania.

Nu spune nimeni sa mergi la Oravita doar pentru asta, dar daca ajungi in zona ca sa vezi, de exemplu, Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita si ai si ceva timp pentru asta, atunci merita sa faci si calatoria cu trenul in cauza, ne sfatuiesc cei de la Vacantacumasina.ro.

Construita de austrieci, pe vremea in care zona era parte a Imperiului Austriac, calea ferata Oravita - Anina a fost data in folosinta in 1863 si este exploatata in prezent de CFR Calatori, cu un tren a carui vechime este cam de 100 de ani - cel putin vagoanele (chiar daca de-a lungul timpului au mai fost reconditionate).

CFR nu trateaza aceasta cursa ca pe una turistica, ci ca pe oricare alta. Caracterul turistic este dat de vechimea vagoanelor - cu banci din lemn si incalzite pe lemne, la o soba din mijlocul vagonului - si de peisajul parcurs - 14 tunele, 10 viaducte si 21 de kilometri de linie taiata in munte (peste doua treimi din traseu).

Intregul traseu are 34 de kilometri si se parcurge in circa 2 ore - doar dus, biletul costand 10 lei de persoana. Problema e ca, odata plecat din Oravita (trenul pleaca la 11:15 si ajunge, oficial, la 13:05 in Anina), va trebui sa te intorci tot cu acelasi tren, dupa o pauza de circa o ora si jumatate (plecare din Anina la 14:40), neexistand alt mijloc de transport la dispozitie pentru intoarcere. Ca sa nu mai spunem ca nici prin Anina nu ai ce face o ora si jumatate - poate doar sa mananci undeva, dar sansele sunt slabe. Pana anul acesta, trenul statea in Anina doar 30 de minute, dar odata cu noul mers al trenurilor, CFR Calatori a introdus inca o ora de asteptare.

Iar ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna traficul feroviar prin cele doua orasele, trebuie sa stii ca Oravita - Anina este singurul tren de pasageri care opreste in cele doua gari (si in haltele aferente de pe traseu).

Teatrul austriac de la Oravita

Si, daca tot revii in Oravita (sosire oficiala la 16:31), poti vizita Teatrul Vechi Mihai Eminescu din localitate. Probabil nu-ti spune mare lucru, dar poate te va convinge asta: este cel mai vechi teatru de pe teritoriul actual al Romaniei - construit in 1817, pe vremea in care zona era parte a Imperiului Austriac. Si daca nici asta nu te convinge, afla ca teatrul din Oravita este o copie fidela, doar ca la o scara mai mica, a primului teatru din Viena, Burgtheater, disparut intre timp, in urma unui incendiu.

Desi toata suflarea din Oravita isi dorea la vremea aceea un teatru, imparatul austriac Francis I s-a lasat destul de greu convins. Argumentul esential a fost nevoia sotiilor austriecilor - trimisi in zona sa aiba grija de bunurile coroanei, carbunele din zona, de exemplu - de a-si omori timpul, pentru ca se cam plictiseau. Al doilea argument fundamental a fost acela ca bugetul imperiului nu a fost afectat, fondurile pentru construirea teatrului fiind donate de localnici - romani si austrieci deopotriva - iar construirea propriu-zisa s-a facut pe baza de voluntariat.

Imparatul a participat si el la deschiderea teatrului, mandru de ce au realizat supusii sai dornici de arta. In interior, teatrul arata si acum superb si in mod cert merita cei 10 lei taxa de intrare. Pacat ca fix in fata teatrului se afla un teren abandonat si o uriasa cladire care sta sa cada - de altfel, doua embleme moderne ale starii actuale a Oravitei.

Totusi, de ce se numeste Mihai Eminescu? Pentru ca poetul nostru national a fost, in tinerete, sufleor la acest teatru. In prezent, Teatrul Vechi Mihai Eminescu este de fapt doar muzeu. Si, cu toate ca este declarat monument istoric de maxima importanta, teatrul este lasat sa se degradeze, incet-incet, iarna nefiind incalzit. Asta, desi are trei sisteme de incalzire - cel original, unul electric si altul bazat pe o centrala cu calorifere moderne. S-o proceda asa de teama sa nu aiba soarta teatrului vienez?

Ponturi

  • Cele mai fumoase poze din trenul Oravita - Anina se obtin daca va asezati in spatele ultimului vagon al trenului.

  • Unele agentii de turism vand calatoria cu trenul Oravita - Anina ca fiind o plimbare cu mocanita. Nu, nu este vorba de nicio mocanita, este un tren normal de pasageri, cu vagoane vechi si tras de o veche locomotiva Diesel.

  • Cu biletul de intrare la Teatrul Vechi Mihai Eminescu mai puteti vizita doua muzee locale.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#destinatii turistice Romania, #cel mai vechi tren Romania pret, #teatru austriac Eminescu Oravita , #destinatii