Calatorie in Spania - de ce sa alegi Vitoria (Galerie foto)

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 21:58
10019 citiri
Calatorie in Spania - de ce sa alegi Vitoria (Galerie foto)

Vitoria-Gasteiz se afla printre primele orase spaniole cu cele mai ridicate standarde de viata. Este o distinctie meritata, vizibila atunci cand te plimbi pe strazi si vizitezi parcurile.

Principalele motive care au dus la includerea capitalei Tarii Bascilor pe lista oraselor cu cea mai buna calitate a vietii sunt reprezentate de conservarea patrimoniului arhitectural si al vestigiilor medievale din orasul vechi, ca si de numarul mare de parcuri, datorita carora Vitoria-Gasteiz a fost declarata in 2012 "Capitala Verde Europeana".

Daca te gandesti sa vizitezi Vitoria-Gasteiz, trebuie sa ai in vedere trei obiective majore: centrul istoric, numit si "migdala medievala vitoriana", datorita formei sale ovale, cartierul Ensanche si centrul actual, cu cladiri moderne si parcuri, aflat in partea de nord, potrivit National Geographic.

Poti alege Plaza de la Virgen Blanca ca punct de plecare in vizitarea acestui oras, acesta fiind centrul cel mai important, pentru ca iti va permite sa intri in contact cu esenta locului.

In amintirea lui Napoleon

Inconjurat de cladiri cu galerii traditionale cu geamuri de cristal, are in centru o sculptura de piatra si bronz, in amintirea bataliei care a avut loc in acest oras, in care spaniolii si englezii l-au invins pe Napoleon Bonaparte in 1813.

Intr-o parte a pietei poti vedea biserica San Miguel Arcangel, care se defineste printr-un stil sub forma unui amestec intre gotic si renascentist.

A fost construita peste un alt templu ridicat in 1181, cand regele Navarrei Sancho VI a intemeiat acest oras cu scopul de a face fata atacurilor din regatul Castilliei. L-a numit Nova Victoria, desi locul era deja cunoscut drept Gasteiz.

Daca pornesti la San Miguel Arcangel si urmezi linia imaginara in forma ovala a pietei, vei vedea fragmente din zidul medieval care inconjoara orasul si langa care au fost construite biserici precum San Pedro, in stil gotic. Ulterior, acesteia i-a fost adaugat un turn construit in stil baroc.

Turnurile bisericilor San Miguel Arcangel si San Pedro definesc imaginea acestui oras si servesc si ca ghid pentru orientare catre catedrala Santa Maria. Bijuteria gotica ce dateaza din secolul XIV, templul se afla in proces de restaurare de cativa ani, insa datorita unei initiative turistico-culturale, vizitatorii pot vedea admira interiorul.

Traseul prin cartierul vechi trece prin stradute cu nume care fac trimitere catre breslele din perioada medievala, precum Cutitarie, Fierarie sau Cizmarie. In prezent, magazinele artizanilor au fost inlocuite de baruri, taverne si restaurante unde te vei putea bucura de bucataria basca.

Printre edificiile istorice pe care le poti contempla in cartierul vechi se numara Portalon, un han medieval transformat in prezent intr-un restaurant, Casa del Cordon si Torre de los Hurtado, ambele constructii datand din secolul XV, si palatele Escoriaza-Esquivel si Bendana, construite in perioada renascentista.

Palatul Bendana este sediul Muzeului Fournier del Naipe. La cinci minute de mers dinspre Muzeul Fournier del Naipe, cand vei iesi din cartierul medieval vei da de Muzeul de Arta Contemporana, unde vei vedea 3.000 de opere ale artistilor spanioli datand din secolele XX si XXI.

In drumul tau prin oras vei ajunge la piata Espana, unde se afla Primaria, o cladire construita in stil neoclasic.

Cartierul nou este plin de sculpturi, restaurante, magazine ale unor firme cunoscute, edificii moderne si zone verzi, precum parcul La Florida.

Parcul La Florida a fost creat in secolul XIX sub forma unei gradini botanice. Are o multime de arbori, plante, paraie, poduri si un pavilion pentru concerte. Acesta adaposteste o padure foarte mare de stejari, fagi si mate si biserica San Prudencio.

Vitoria este un oras in care te poti bucura de natura si te poti plimba foarte mult. Aici este un "inel verde" care face legatura intre patru parcuri: La Florida (in sud-vest), cel din Zabalgana (vest), cu stejari, lagune si vestigii romane, si cele doua parcuri care traverseaza malurile raurilor Zadorra si Alegria, in nord.

Daca mergi pe malurile acestor rauri vei ajunge in lagunele din Salburua, o bijuterie ecologica ce include 200 de hectare. Aici se organizeaza excursii pe jos sau cu bicicleta si diverse expozitii.

In Vitoria traiesc mai mult de 200.000 de persoane, iar orasul se afla la 352 de kilometri la nord de Madrid.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#obiective turistice Spania, #orase Spania vacanta, #vacanta Spania, #orase verzi, #vacanta Vitoria, #Vitoria Spania turism , #obiective turistice