Calatorie in Patagonia (Galerie foto)

Duminica, 17 Martie 2013, ora 10:01
10028 citiri
Calatorie in Patagonia (Galerie foto)

Patagonia, o regiune care cuprinde parti din Argentina si Chile, este un tinut al peisajelor salbatice, cu paduri, ghetari, munti abrupti si stramtori.

Un punct de plecare perfect pentru descoperirea acestui teritoriu foarte putin locuit este orasul San Carlos de Bariloche, aflat la cateva ore de zbor cu avionul din Buenos Aires si la malul lacului Nahuel Huapi, potrivit National Geographic Espana.

San Carlos de Bariloche a fost intemeiat acum un secol si are case din lemn cu acoperis cu fronton negru si clopotnite cu varful ascutit.

Prin Bariloche se poate ajunge in Parcul National Nahuel Huapi, aflat pe drumul national 40. Acest drum are 5.301 kilometri si traverseaza Argentina de la nord la sud, paralel cu Anzii. Pe traseul sau se afla 21 parcuri nationale, printre acestea numarandu-se si Los Glaciares.

Daca pornesti spre sud, din Bariloche, vei descoperi oraselele Villa Mascardi si El Bolson. Primul se afla la malul lacului Mascardi si este inconjurat de paduri, in timp ce El Bolson este cunoscut pentru mestesugarii sai, o comunitate interesanta ce se raporteaza cu respect la natura, aflata departe de valorile urbane.

Poti ajunge pana la Oceanul Atlantic parcurgand un drum de 1.200 de kilometri, pe parcursul caruia vei avea tot timpul Anzii in raza ta vizuala. O alternativa mai rapida este sa iei avionul din San Carlos de Bariloche pana la Comodoro Rivadavia si sa pornesti apoi catre Puerto Deseado pe sosea, inchiriind o masina sau calatorind cu unul dintre minunatele autobuze din Patagonia.

Puerto Deseado este un orasel pescaresc cu zece mii de locuitori, ce pare desprins din Vestul Salbatic. Cele mai mari atractii de aici sunt parcurile nationale din Ria Deseado si Cabo Blanco.

La patru ore de Deseado se gaseste Puerto San Julian, localitate tipica a Patagoniei, cu edificii joase si strazi pustii. Acesta este locul in care membrii expeditiei lui Magellan, care au decis sa petreaca iarna aici, s-au intalnit pentru prima data cu uriasii tehuelci, unul dintre triburile native din Patagonia.

La intrarea in golf, pe o platforma, se afla o replica a navei Victoria, ce aminteste de navigatori.

Cea mai mare suprafata inghetata a planetei, dupa Antarctica

Urmatoarea etapa a calatoriei este Parcul National Los Glaciares, la 790 kilometri est de Puerto Deseado. In orasul El Calafate, prin care se ajunge la parcul national, se afla una dintre minunile planetei: ghetarul Perito Moreno. La acesta se poate ajunge pe o sosea aflata in stare buna, distanta fiind de 75 de kilometri.

El Perito Moreno este unul din cei 47 de ghetari ce formeaza Campul de Gheata din Patagonia, cea mai mare suprafata inghetata a panetei, dupa Antarctica.

Acest ghetar este localizat pe bratul sudic al lacului Argentino, in canalul Tempanos. Ghetarul are o lungime de 35 de kilometri si 60 de metri inaltime. Ofera un spectacol fabulos atunci cand marginile sale albastre se desprind si se sparg in mii de cristale care plutesc pe lac.

Tinutul ghetarilor gigantici

Poti sa contempli ghetarul de aproape daca mergi cu una dintre barcile ce pleaca din Punta Bandera si poate ajunge pana la baza formatiunii glaciare. Daca mergi cu barca, vei putea contempla alti ghetari gigantici, precum Upsala, Onelli, Bolados, Agazzis, Heim, Spegazzini sau Mayo.

In zona nordica a parcului vei putea admira muntii. Aici vei vedea varfurile Fitz Roy (3.375 metri) si Cerro Torre (3.128 metri).

La 212 kilometri de El Calafate se afla El Chalten, un mic oras care poate constitui punctul de plecare pentru explorarea zonei din jurul lacului Viedma.

El Chalten are infrastructura necesara pentru a efectua excursii de orice fel: in directia lagunei los Tres, in imprejurimile varfului Fitz Roy sau in laguna aflata la baza muntelui Cerro Torre.

Pentru a traversa insula Tierra del Fuego, cel mai bine ar fi sa te intorci in El Calafate si sa iei un avion direct catre Rio Grande. In afara localitatii Rio Grande se afla Muzeul Istoric Monsenor Fagnano.

Daca continui sa mergi pe Drumul National 3 vei ajunge in est, unde se afla ultimele stanci ascutite si munti din lantul andin. Dupa ce trece de lacul Fagnano, drumul continua in serpentine pana urca la pasul Garibaldi, aflat la 450 metri deasupra nivelului marii.

Pana aici ajungea teritoriul indienilor onas, inruditi cu tehuelcii. Terenurile aflate dincolo de pasul Garibaldi apartineau yamanasilor, un popor nomad care traia din pescuit.

Cel mai sudic oras al planetei

La 30 de kilometri de pasul Garibaldi se afla Ushuaia, cel mai sudic oras al planetei. In Ushuaia poti practica multe activitati in aer liber, incepand cu schi, continuand cu plimbarile cu sanii trase de caini, pana la calatoria cu Trenul Sfarsitului Lumii (el Tren del Fin del Mundo) in Parcul National Tierra de Fuego sau croaziere in canalul Beagle.

O calatorie prin apele legendarului pas maritim, pana la farul Les Eclaireurs si Haberton, echivaleaza cu o calatorie in trecut, astfel ca iti poti imagina cum era acest pamant atunci cand au venit aici primii colonisti.

In ceea ce priveste documentele, ai nevoie de pasaort, iar pentru sederi care depasesc 90 de zile, ai nevoie de viza de la ambasada. Cea mai buna perioada pentru a face calatorii aici este cuprinsa intre decembrie si martie.

Avionul este mijlocul de calatorie cel mai rapid in Patagonia. Drumul national 40 traverseaza regiunea de la nord la sud. In parcurile nationale va trebui sa le spui paznicilor ce trasee intentionezi sa urmezi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#trasee turistice Patagonia, #obiective turistice Patagonia, #ghetari Patagonia, #parcuri naturale Patagonia, #obiective turistice America Sud, #concediu America de Sud , #calatorie