Calatorie in India: Rajasthan, taramul maharajahilor (Galerie foto)

Marti, 26 Martie 2013, ora 13:58
8298 citiri
Calatorie in India: Rajasthan, taramul maharajahilor (Galerie foto)

O calatorie in Rajasthan, cel mai mare stat al Indiei, aflat in partea de nord-vest, este echivalenta cu o incursiune in trecut, in lumea somptuoasa a maharajahilor. Este o regiune impresionanta, plina de palate si monumente vechi.

Orasul Agra este punctul de pornire perfect pentru o incursiune in lumea magica din Rajasthan. In primul rand, acest oras se afla la 200 de kilometri de Delhi. In al doilea rand, in Agra se afla Taj Mahal, iar daca simti de aproape magnetismul acestui monument, atunci vei incepe sa patrunzi in autentica lume indiana, potrivit National Geographic Espana.

Dominand raul sacru Yamuna, Taj Mahal este mausoleul cel mai cunoscut din lume, alb si impunator. Monumentul a fost construit in 1832 de catre imparatul Shah Jahan, in onoarea iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal, care a murit atunci cand l-a nascut pe cel de-al noualea copil al lor.

Monumentul, in stil mongol si inconjurat de gradini, are o geometrie perfecta. Ridicat din marmura, Taj Mahal este decorat cu pietre semipretioase, formand manunchiuri de flori.

Drumul care duce la Jaipur, la 200 kilometri spre est, este plin de surprize, o mostra veritabila a vietii din India. O multime de ricse, motociclete, camioane si autobuze se incruciseaza intre ele sau se opresc brusc, in timp ce alaturi, tot pe partea carosabila, se gasesc ateliere auto, standuri cu mancare si locuri amenajate in care calatorii se pot odihni.

Jaipur este un loc plin de palate, forturi, bazaruri unde obiectele se comercializeaza atat ziua, cat si noaptea, un loc colorat ce musteste a viata; iti ia ochii galbenul ce aduce aminte de sofran, rosul sangeriu, rozul de nuanta cercelusului, portocaliul si verdele puternic, nuanta intalnita cel mai des pe saluri si sari.

Colorate sunt si turbanele barbatilor, in contrast cu bijuteriile de aur, argint si cele smaltuite.

In Jaipur poti vedea Hawa Mahal sau Palatul Vanturilor, un edificiu din piatra de nisip cu aproape o mie de ferestre.

Langa Hawa Mahal se afla City Palace, ale carui curti interioare, saloane si baldachine sunt somptuoase, si Jantar Mantar, observatorul astronomic construit de maharajahul Jai Singh in secolul al XVIII-lea.

Bazarul aflat pe strazile din fata Palatului este locul ideal de unde iti poti cumpara un sal de bumbac sau imbracaminte din matase in culori aprinse.

La 11 kilometri poti vedea fortul Amber, la care se ajunge asezat intr-un cos pe spatele elefantilor. Acesta constructie este o capodopera a artei mongole din secolul al XVI-lea.

Orele petrecute pe drumul dintre Jaipur si Jodhpur iti vor oferi un regal vizual: campuri verzi si stralucitoare, unde muncesc femei in sari-uri trandafirii, galbene si rosii. Pe masura ce te vei apropia de Jodhpur, un oras fortificat din secolul al XVI-lea, pamantul devine mai arid si uscat.

In centrul orasului Jodhpur se afla Turnul Ceasului si Bazarul Sardar, probabil piata cea mai atractiva din Rajasthan. Te intampina piramidele aromatice de piper negru, curry, nucsoara, cuisoare si coriandru, ce rivalizeaza din punct de vedere al coloritului cu gramezile de rosii, ceapa si bame.

La o inaltime de 100 de metri se poate vedea fortul Mehrangarh, care se distinge prin fatada din piatra rosie. Curtile sale interioare, camerele mari si coridoarele labirintice dovedesc bogatia ornamentala a maharajahilor.

La intrarea in fort si pe peretii sai se pot vedea 30 de urme de maini care stau ca marturie pentru ceremonia sati, interzisa din 1829, in cadrul careia vaduvele erau obligate sa se arunce pe rugul funerar unde ardeau cadavrele sotilor.

Atat Jaipur, cat si Jodhpur sunt etape importante ale drumului din Rajasthan, insa la mijlocul distantei dintre ele exista un oras mic, format dintr-o strada aflata langa un lac, care ii atrage pe calatori de secole. Este vorba de Pushkar, unul din cele cinci locuri sacre ale hinduismului.

Dupa ce cobori cele 52 de trepte vei ajunge la un lac unde sute de pelerini se purifica de pacate, iar femeile spala rufele.

Pe partea estica a lacului se afla tempul dedicat lui Brahma, zeul hindus care are trei fete. In noiembre este cea mai mare aglomeratie in Pushkar, datorita organizarii Targului de Camile. In acea perioada, populatia orasului creste ca numar de cinci ori, dupa ce vin locuitori din tot Rajasthanul.

Drumul catre Jaisalmer, la 300 kilometri nord-est catre frontiera cu Pakistan, inseamna intalnirea cu desertul. Este un loc de trecere pentru caravanele vechi, unde ploile abia ajung si unde se pot intalni turme de camile si de capre.

Aici insa se afla una dintre cele mai importante bogatii culturale ale Rajasthanului: Jaisalmer, o cetate medievala din piatra aurie, construita pe o colina nisipoasa. Un fel de oras al promisiunilor pentru toate caravanele care provin din Kabul si din Persia, zidurile sale ascund palate, case somptuoase, temple si jainisti, ce par sa fi ramas ancorati in timp.

Casele somptuoase (haveli) din Jaisalmer au fost ridicate de comerciantii bogati in secolele XVIII si XIX, cand cetatea se afla la confluenta drumurilor comerciale. Unele dintre aceste case au fost transformate in hoteluri.

In partea de nord-est a cetatii se afla monumentele funerare (chhatri) realizate pentru nobili.

Orice calatorie in Rajahstan nu trebuie sa excluda Udaipur, aflat la 523 kilometri de Jaisalmer. In timpul calatoriei poti petrece o noapte in zona muntelui Abu, in lantul muntos Arawali, unde se afla templele jainiste cele mai frumoase din India.

Este vorba de ansamblul Dilwara, ale carui sanctuare din secolele XI si XIII sunt decorate cu sculpturi din marmura alba.

Udaipur este un dar al naturii si istoriei, asezat langa un lac inconjurat de dealuri, intr-o zona cu ostroave. A fost construit in 1559, constituind sediul unuia dintre clanurile traditionale ale Indiei.

Udaipur are un complex arhitectual special: City Palace (secolul al XVI-lea), Lake Palace, care a fost transformat intr-un hotel de lux, orasul vechi, cu templele si bazarele sale, si palatul Jag Niwas (secolul al XVIII-lea).

Atunci cand se insereaza ramane timp pentru a face o plimbare cu barca pe lacul Pichola, avand astfel posibilitatea sa te simti ca un maharajah timp de cateva ore.

Nu uita de apa imbuteliata si vaccinuri!

Pentru o calatorie in Rajasthan ai nevoie de pasaport si viza, limbile care se vorbesc sunt hindi si engleza, iar moneda oficiala este rupia.

Se recomanda sa bei apa imbuteliata si sa iti faci vaccinurile impotriva tetanosului, febrei tifoide, hepatitei A si hepatitei B.

Cea mai buna perioada pentru a vizita Rajahstan este intre lunile februarie si aprilie, in anotimpul cald. Pentru calatoriile in afara oraselor, se recomanda sa inchiriezi o masina cu un sofer ghid.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#calatorie India, #obiective turistice India, #obiective turistice Rajahstan, #palate India, #monumente India imagini , #calatorie