Calatorie in Copenhaga, orasul innebunit dupa marar (Galerie foto)

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 11:35
7361 citiri
Calatorie in Copenhaga, orasul innebunit dupa marar (Galerie foto)

Avand mai mult de un milion si jumatate de locuitori, Copenhaga este cea mai mare conurbatie din tarile nordice si una dintre capitalele europene cele mai vechi. Imparte cu vecinii sai scandinavi trecutul viking, respectul pentru ecologie, pasiunea pentru desen, iernile lungi si o preferinta pentru marar, sosurile acre si alimentele afumate.

Capitala daneza este traversata de foarte multe canale. Unul dintre acestea, Nyhavn, are un caracter mai special. Se spune ca Hans Christian Andersen (1805-1875) petrecea perioade lungi intr-o casa de pe tarmul acestui canal, potrivit National Geographic.

In acea perioada, Nyhavn era un debarcader inconjurat de bordeluri si taverne. Astazi, locuitorii si vizitatorii orasului servesc aici bere si sandvisuri traditionale, fiind inconjurati de cladiri cu fatade viu colorate si contempland barcile luxoase.

Din Nyhavn pleaca barcile turistice din care ai o perspectiva asupra apelor orasului. Traseul include canalele din Christianshavn, cartier portuar din secolul al XVII-lea, ale carui magazine au fost transformate in locuinte si centre culturale.

Calatoria pe mare se apropie de cele mai importante doua edificii ale arhitecturii de avangarda din Danemarca: Biblioteca Regala (1999), cunoscuta si ca Diamantul Negru deoarece este acoperita de sticla inchisa si stralucitoare, si Teatrul Operei, proiectat de arhitectul Henning Larsen in 2005.

Canalul Nyhavn se termina in fata unei piete circulare mari, Kongens Nytorv sau Piata Regelui, care in timpul iernii se transforma intr-un patinoar.

Aceasta piata marcheaza o limita clara intre centrul vechi, aflat in jurul micutei insule Slotsholmen, nucleu fundamental al orasului Copenhaga, si o zona mai luminoasa si maiestuoasa care se intinde in partea nordica, dominata de palatele Amalienborg si Rosenborg, gradini si temple impozante precum biserica rusa ortodoxa Alexander Nevsky, si biserica Marmorkirken, ridicata in stil neoclasic.

Stroget este artera comerciala cea mai lunga a Europei, potrivit danezilor. De fapt, Stroget este o succesiune de cinci strazi ocupate in cea mai mare parte de francize de moda internationale si localuri de fast food, cu standuri artizanale, de muzica si spectacole organizate pe strada care anima plimbarile.

Daca vrei sa lasi in spate galagia, te poti indrepta catre oricare din strazile adiacente, unde vei intalni piete micute, biserici neobisnuite si restaurante in care se servesc feluri de mancare locale.

Indiferent daca o iei pe Stroget sau pe strazile alaturate vei ajunge in piata Primariei (Radhuspladsen), o zona plina de sculpturi care reprezinta simboluri ale Danemarcei: Hans Christian Andersen, luptatori vikingi si animale mitice. Din turnul Primariei, ce are o inaltime de 105 metri, vei vedea clopotnitele, cupolele bisericilor de diferite culte, zona portuara, piete si gradini.

Printre atractiile capitalei daneze se numara si parcul Tivoli, inaugurat in 1843. In fata uneia dintre intrarile in parc se afla gara si, in spatele acesteia, se intinde cartierul Vesterbro.

In urma cu cativa zeci de ani, acest cartier era considerat periculos, insa acum, gratie unor lucrari recente, nu numai ca a fost stopata deterioarea sa, ci are si o oferta culturala interesanta.

Aici vei gasi Muzeul din Copenhaga si fabrica de bere Carlsberg, construita in 1882.

La 100 de metri de Tivoli se gaseste muzeul NY Carlsberg Glyptotek (1897), a carui colectie de arheologie si arte include opere din Egiptul antic si pana la impresionistii francezi. Fondurile pentru realizarea acestui muzeu au provenit de la donatia intemeietorului acestuia, berarul Carl Jacobsen.

In acest oras in care nu exista denivelari, bicicleta este mjlocul de transport cel mai indicat si cea mai buna modalitate de a ajunge in locuri putin aglomerate, precum Gradina Botanica. Infiintata in 1872, aceasta gradina are mai mult de 20.000 de specii de plante din intreaga lume.

Gradinile cele mai frumoase se intalnesc la cativa kilometri la nord de Copenhaga, la castelul Frederiksborg, ridicat in 1650 si restaurat in 1850. In gradinile sale baroce, construite in 1720, te poti pierde cu orele.

Christiania, cuibul hippie ce traieste dupa propriile reguli

Unul dintre obiectivele cele mai cunoscute din Copenhaga este reprezentat de Christiania, o comunitate hippie care, in 1970 a ocupat unul dintre adaposturile militare abandonate din districtul Christianshavn, pentru a infiinta aici o societate autonoma.

In prezent, in timp ce se cauta cea mai buna solutie pentru ca aceasta societate sa intre in legalitate, se organizeaza concerte si functioneaza restaurante vegetariene ori ateliere de tot felul.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#obiective turistice Copenhaga, #vacanta Copenhaga, #canale Copenhaga imagini, #gradini Copenhaga poze, #castele Copenhaga , #obiective turistice