Bijuterii arhitecturale prea putin cunoscute - Romania e in top (Galerie foto)

Duminica, 08 Februarie 2015, ora 22:36
13975 citiri
Bijuterii arhitecturale prea putin cunoscute - Romania e in top (Galerie foto)
Foto: Flickr

Despre Colosseum, Taj Mahal ori Marele zid chinezesc, toata lumea a auzit, ba multi le-au si vizitat. Lista minunilor arhitecturale nu se sfarseste insa aici. Exista multe altele unde turistii nu stau la coada, desi ar avea ce sa vada.

Iar prima in clasamentul intocmit de BBC e chiar Palatul Parlamentului din Romania.

Casa Poporului, in topul constructiilor extraordinare dar necunoscute ale lumii (Galerie foto)

"Cea mai mare si mai scumpa cladire administrativa din lume", Palatul Parlamentului din Capitala Romaniei este "o minune putin cunoscuta", scrie BBC. Din cauza dimensiunilor sale, e si foarte difcil de fotografiat, explica o avocata care a lucrat aici la mijlocul anilor '90, Jann Hoke.

Cladirea in stil neoclasic, construita in 1984, are 12 etaje, plus inca opt aflate in subteran, insumand 3.100 de incaperi ce se intind pe 330.000 de metri patrati. Conform sursei, a costat 3,3 miliarde de euro.

Sursa mentioneaza ca, pentru constructia sa, o cincime din Bucuresti a fost rasa de pe fata Pamantului, inclusiv 30 de biserici si sinagogi si circa 30.000 de case.

Marea moschee din Djenne, Mali

Construita in 1907, Marea Moschee Djenne, din Mali este cea mai mare structura din chirpici din lume, putand gazdui 3.000 de persoane. In 1988, a intrat in patrimoniul UNESCO.

Anual este reparata de catre localnici, pentru ca, pe alocuri, crapa sub soarele fierbinte nord-african. Evenimentul a devenit o sarbatoare, ce tine din aprilie pana in mai.

Foto: The Sleeping Camel

Fortareata Derawar din Pakistan

Aceasta fortareata de proportii monumentale rasare din desert ca o himera. Per total, circumferinta constructiei insumeaza 1.500 de metri, zidurile fiind inalte de 30 de metri.

Situata in mijlocul desertului Cholistan, fortareata nu e cunoscuta nici tuturor pakistanezilor. E foarte greu accesibila, iar ca sa patrunzi in interior e nevoie de acceptul unui lider local.

Foto: Travelokam

Chand Baori, India

In Rajasthan, India, se gaseste o constructie spectaculoasa, ce cuprinde 3.500 de trepte, perfect simetrice, ce coboara catre un rezervor. Constructia e adanca de 13 etaje, fiind, practic, o fantana imensa, pe fundul careia se afla o apa cu tenta verzuie.

Contruita de regele Chanda din dinastia Nikumbha, intre anii 800 - 900, d.Hr., aceasta fantana avea atat scop practic, cat si decorativ. In verile fierbinti din aceasta parte a Indiei, apa reusea sa ramana rece tot timpul.

Foto: Flickr

Pod Stari Most, Bosnia-Hertegovina

Podul Stari Most, din Bosnia-Hertegovina, a fost construit din 456 de blocuri de piatra din zona, in 1566, creatie a arhitectului Mimar Hajrudin. A fost "inima" zonei timp de 427 de ani.

Aflat in orasul Mostar, acesta traverseaza raul Neretva, avand patru metri latime, 30 lungime si fiind inalt de 24 de metri. E un exemplu de arhitectura islamica in Balcani.

In anii '90, acesta a fost distrus, in timpul razboiului. Dupa aceea, a inceput reconstruirea sa, fiind nevoie de 10 ani pentru ca podul sa reapara in toata maretia sa. In 2004, a fost inagurat din nou.

Foto: Wikimedia

Manastiri si temple unde sa te rogi o data-n viata (Galerie foto)

Marele zid din India

Daca Marele zid chinezesc este cunoscut tuturor, cel din India a stat mereu in umbra. Kumbhalgarh, cum i se mai spune, este al doilea cel mai lung zid din lume, dupa cel din China.

Aflat in Rajasthan, acesta are, pe alocuri, ziduri groase de 4,5 metri, sapte porti fortificate si o lungime de 36 de kilometri.

Conducatorul local Rana Kumbha a fost cel care l-a comandat, in 1443, pentru a-si proteja fortareata aflata pe un deal. Legenda spune ca, in ciuda nenumaratelor incercari, fortareata nu a putut fi cucerita.

Zidul a fost prelungit in secolul XIX, iar in prezent protejeaza mai bine de 360 de temple, ramanand insa necunoscut marii majoritati.

Foto: Flickr

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#minuni arhitectura lume poze, #constructii monumentale lume poze, #constructii vechi putin cunoscute imagini , #atractii