Anatolia Centrală și comorile ei ascunse. Ce poți adăuga pe lista de vizitat, alături de arhi-cunoscuta Cappadocia

Advertorial
Luni, 19 Decembrie 2022, ora 17:40
8426 citiri
Anatolia Centrală și comorile ei ascunse. Ce poți adăuga pe lista de vizitat, alături de arhi-cunoscuta Cappadocia
FOTO: goturkiye.com

Proximitatea, accesul rapid și costurile competitive fac din Turcia una dintre destinațiile de vacanță preferate ale românilor, cei mai mulți dintre ei optând pentru Istanbul, Antalya și Cappadocia. Însă, Anatolia Centrală oferă mult mai multe atracții prea puțin explorate, pentru o vacanță unică, plină de peisaje care îți taie respirația, arome locale tradiționale și experiențe memorabile care țin de cultura și istoria fiecărei zone.

Inima Turciei este a doua regiune ca mărime dintre cele șapte zone geografice ale țării și printre care se regăsește și cunoscuta Cappadocie. Totuși, zonele respective găzduiesc numeroase situri culturale și mixte incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, locuri de o frumusețe și încărcătură istorică nemaiîntâlnite.

Așadar, dacă Cappadocia se află pe ”to-do-list-ul” vostru din 2023 (dacă nu chiar pe cel de final de an 😊), este important să știți că acesta nu este singurul patrimoniu UNESCO din zonă și poate fi doar o parte dintr-un traseu turistic realizabil în 5-7 zile, indiferent de sezon.

Circuitul turistic prin Anatolia Centrală cuprinde cinci orașe, începând cu Kayseri, Yozgat, Kirsehir și finalizând cu Nevsehir, orașul situat în apropierea Cappadociei. Pas cu pas prin Anatolia Centrală, veți descoperi numeroase bogății naturale care stau la baza moștenirii culturale a Turciei. Și, cel mai important, îi veți întâlni pe probabil cei mai primitori oameni din lume, care vor fi dispuși să vă ofere un ceai tradițional sau un ayran la orice popas.

1. KAYSERİ

Kayseri, unul dintre centrele de cultură, artă, știință și turism din Turcia, a fost leagănul multor civilizații încă din antichitate. Chiar și numele său – Kaisareia – care desemna „orașul împăratului” în epoca romană, demonstrează importanța orașului.

Din Kayseri poate fi admirat Muntele Erciyes, în vârstă de 2,5 milioane de ani, cel mai înalt munte din Anatolia Centrală. Pentru iubitorii de sporturi de iarnă, este important să știți că în apropiere de Kayseri se află una dintre cele mai populare stațiuni de schi din țară.

Obiectivele principale din Kayseri:

  • Biserica Armenească Surp Krikor Lusavoriç, una dintre cele mai importante biserici armene din Anatolia. Biserica a fost construită în numele Surp Lusavoriç (Sfântul Lusavorich), recunoscut pentru că a luminat comunitatea armeană cu credință. Cuvântul „Lusavoric” înseamnă „iluminatorul” în limba armeană.
  • Turnul cu ceas din centrul orașului
  • Spitalul Evher Nesibe Sultan Darüșșifası, un complex medical construit pentru a o onora pe prințesa Gevher Nesibe, din Imperiul Selgiuc, sora sultanului Gıyaseddin Keyhüsrev (Kaykhusraw I), în 1205. Complexul a fost una dintre cele mai moderne facilități medicale ale timpului său și este considerat a fi cea mai veche instituție medicală supraviețuitoare din lume. Clinica este renumită datorită faptului că bolnavii erau tratați cu muzică, iar vizitarea încăperilor și sunetelor utilizate reprezintă atracția principală a spitalului.
  • Muzeul de Arheologie Kayseri și Cetatea Kayseri

Kayseri este un oraș care a găzduit multe civilizații în istoria sa de 6000 de ani. Muzeul Kayseri descoperă o colecție de sute de artefacte, în special cele găsite în Kaniș Karum (Kültepe), una dintre coloniile asiriene.

2. YOZGAT

Yozgat este una dintre cele mai vechi așezări din Anatolia, o zonă înconjurată de păduri, zone muntoase și resurse de apă termală. Artefacte care datează de acum 5000 de ani confirmă faptul că ținutul Yozgat a găzduit multe civilizații diferite din trecut până în prezent.

Obiectivele principale din Yozgat:

  • Baia Romană Sarıkaya sau Baia Fiicei Regelui - a fost inclusă în Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018. Este situată în Kaplıcalar Mahallesi (însemnând Cartierul Izvoarelor Termale). În perioada romană, Baia Romană Sarıkaya se numea Basilica Therma.
  • Parcul Național Yozgat Çamlık - a găzduit o specie de zada veche de 400-500 de ani numită „Pin Caucazian”. Această specie de pin se găsește doar în Çamlık și încă produce semințe, ceea ce dovedește bogăția naturală a acestei regiuni.
  • Muzeul Yozgat – Clădire cu arhitectură tipică otomană, construită pentru prima dată în secolul al XIX-lea ca un conac privat și, mai târziu, a servit ca școală de artă pentru fete. Transformat într-un muzeu în 1985, Muzeul Yozgat prezintă istoria bogată a orașului prin artefactele arheologice și etnografice.
  • Conacul Hayri İnal Konağı – se remarcă prin arhitectura civilă din perioada otomană târzie. Conacul a fost restaurat de municipalitatea Yozgat în 2007 cu contribuțiile Ministerului Culturii și Turismului și a fost introdus în turismul regiunii.
  • Moscheea Çapanoğlu – poate fi văzută din orice colț al orașului, evidențiindu-și caracteristicile arhitecturale turcești care au apărut sub influența europeană în timpul Imperiului Otoman.

3. KIRȘEHİR

Unul dintre cele mai vechi orașe ale Anatoliei, Kırșehir este un centru important al culturii anatolice, cu frumusețile sale naturale, artefacte istorice, folclor bogat și savanți (poeți islamici turci, filozofi) ale căror idei au iluminat regiunea de-a lungul veacurilor. Kırșehir, a găzduit civilizații care au modelat istoria, inclusiv imperiile hitite, persane, romane, romane de Est (Bizanț), selgiucide și otomane.

Orașul se află la aproximativ trei ore cu mașina de Ankara, la două ore cu mașina de Kayseri și la aproximativ 90 de minute cu mașina de Nevșehir. Este ușor accesibil din multe destinații turistice, în special din Cappadocia.

Rețeaua UNESCO Creative Cities Network (UCCN) a desemnat provincia Kırșehir drept „Oraș al muzicii” în 2019.

Obiectivele principale din Kirsehir:

  • Grădina japoneză și Muzeul Arheologic Kaman Kalehöyük

Muzeul Arheologic Kaman Kalehöyük - Săpăturile arheologice efectuate în Kalehöyük, o movilă tipică anatoliană, au început în 1986 și au oferit o perspectivă asupra istoriei celei mai vechi așezări din Kırșehir, datând din epoca timpurie a bronzului.

Muzeul se află lângă locul de săpătură. Inspirat de forma rotunjită a movilei Kalehöyük, muzeul în sine este construit sub forma unei movile. Designul permite vizitatorilor să observe metodele de săpătură și artefactele dezgropate în același timp.

Grădina a fost înființată de Centrul Cultural Japonez din Orientul Mijlociu în 1993, pentru a comemora începutul săpăturilor arheologice din Kalehöyük. Grădina japoneză este cea mai mare grădină botanică din afara Japoniei, construită de arheologii japonezi care lucrează în Kalehöyük. Aceasta atrage din ce în ce mai mulți vizitatori în fiecare an.

  • Complexul Social Ahi Evran – înființat în jurul secolul al XIV-lea. Este situat din centrul provincial Kırșehir și a fost centrul spiritual al specialiștilor de meșteșuguri turci în timpul conducerii Imperiului Otoman.

În complex se află mormântul lui Ahi Evran, fondatorul Organizației Ahi din Anatolia. Era un om de știință talentat, cu cunoștințe în domeniile filozofiei, medicinei și chimiei. Mormântul lui Ahi Evran a fost inclus în Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO din Turcia în 2014.

Cacabey Astronomy Madrasa - a fost construită de Nureddin Jibril bin Cacabey, guvernatorul Kırșehirului, în 1272 și oferea studii în matematică, astronomie și știință. În interior se află locul mormântului lui Cacabey.

Clădirea atrage atenția datorită arhitecturii sale unice, cu coloane interne reprezentând planetele din sistemul solar, un puț de observație, o torță fulger și un turn de observație înalt de 21 de metri. A fost unul dintre primele centre care a oferit educație în astronomie. Clădirea a fost recent restaurată și, în prezent, este folosită ca moschee. Este numită Moscheea Cıncıklı (Sticlă) de către localnici.

În 2014, Madrasa Astronomiei Cacabey a fost inclusă în Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial provizoriu sub madrasele selgiucide din Anatolia.

  • Căminul Cultural Neșet Ertaș și Muzica Abdal - a fost folosit ca reședință a guvernatorului în anii precedenți și a fost restaurată pentru a-l comemora pe Neșet Ertaș, un poet și muzician recunoscut, care a murit în 2012. Fusese numit Tezaur uman viu al UNESCO.

Kırșehir are o tradiție puternică de muzică și instrumente populare. Sursa majorității cântecelor populare provine de la artiști din tradiția Abdal, care au trăit în Kırșehir și în regiunea înconjurătoare. Unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai acestei tradiții este Neșet Ertaș.

4. NEVȘEHİR / CAPPADOCIA

Nevsehir, orașul din inima Turciei, cu o istorie lungă, este un protector al credinței, care oferă peisaje unice în lume, pământ fertil și o bucătărie locală bogată. Istoria orașului datează din anul 7.000 d.Hr. Regiunea Nevșehir și Cappadocia au fost un refugiu important pentru primii creștini înainte ca religia să fie recunoscută de Imperiul Roman.

Nevșehir acoperă cea mai mare parte a Cappadociei, supranumită „țara cailor frumoși”. Aceasta oferă numeroase posibilități de explorare turistică, de la cunoscutele plimbări cu balonul cu aer cald la răsărit, la plimbări cu calul, trasee de tracking și ciclism, indiferent de anotimp sau perioada anului.

Obiectivele principale din Cappadocia:

  • Muzeul Göreme & Bisericile Karanlık (Dark church) și Tokalı - Muzeul se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1985

Se crede că Göreme a fost folosit ca necropolă de către locuitorii din Venessa (Avanos) în timpul romanilor. A fost un loc de viață mănăstirească între secolele al IV-lea și al XIII-lea d.Hr., prin urmare, conține biserici sculptate în roci care poartă reprezentări ale scenelor biblice.

Două dintre cele mai importante puncte de atracție ale Muzeului în aer liber Göreme sunt Biserica Întunecată (Karanlık) și Biserica Tokalı (Cu cataramă). Biserica întunecată (Karanlık) datează de la sfârșitul secolului al XI-lea și începutul secolului al XII-lea. Numele Bisericii Karanlik provine de la faptul că este foarte întunecoasă (are doar o fereastră mică în pronaos). Lipsa luminii a făcut ca această biserică să-și păstreze vii culorile în timp.

  • Castelul Uçhisar – o piatră gigantică, poate cel mai atractiv punct turistic al locului. Uçhisar oferă și cel mai frumos traseu de mers pe jos din Cappadocia, care trece chiar prin Valea Porumbeilor.
  • Valea Porumbeilor - începe de la Uçhisar și se extinde până la Göreme, pe o suprafață de 4 kilometri. Numele provine de la cuiburile de porumbei săpate în stânci.
  • Valea Pașabağı - cunoscută și sub numele de Monk’s Vineyard, este situată la aproximativ 1 km de drumul Göreme-Avanos către Zelve.
  • Muzeul de ceramică Güray - primul și singurul muzeu subteran de ceramică din lume, în ceea ce privește structura și conceptul său arhitectural. Se întinde pe o suprafață de 1600 de metri pătrați și este realizat conform conceptelor muzeologice contemporane. Acesta include expoziții de picturi și de ceramică, dar este și un spațiu ofertant pentru evenimente speciale.
  • Orașul subteran Kaymaklı - datează din anul 3000 î.Hr. Orașul reprezintă un labirint de tuneluri și camere sculptate în pământ (pe opt niveluri), dar doar patru dintre ele pot fi vizitate în acest moment. Primul etaj a fost folosit ca grajd, în timp ce celelalte nivele includ locuințe, o biserică și chiar morminte.

Acest circuit este unul spectaculos pentru orice turist, deoarece atrage atenția prin peisaje unice, cultura, tradițiile și istoria zonei, dar și prin mâncărurile locale delicioase.

La nivel de transport, pentru un astfel de circuit nu există zbor direct din România, însă una dintre variante poate fi: București – Istanbul – Kayseri (dus) și Nevsehir – Instanbul – București (retur). Escalele din Istanbul sunt însă foarte scurte, ceea ce oferă un acces la destinație în numai câteva ore.

Articol redactat de: Cristina Nistor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#vacanta, #nevsehir, #Cappadocia, #kirsehir, #yozgat, #kayseri , #stiri vacanta