Prețurile cresc cu 75% într-o țară vizitată de 1 milion de turiști români în 2023: Este lovită de criză

Sambata, 03 Februarie 2024, ora 04:42
4546 citiri
Prețurile cresc cu 75% într-o țară vizitată de 1 milion de turiști români în 2023: Este lovită de criză
Inflația din Turcia va urca la 75% în vara lui 2024 FOTO: Britannica

Românii încep să se gândească la vacanță în 2024 și se uită după destinații atrăgătoare, dar și cu costuri rezonabile. Aproximativ 1 milion de turiști din țara noastră și-au petrecut concediul în 2023 într-o țară cu plaje minunate, în Turcia. Dar acum pasionații de călătorii și relaxare se gândesc de două ori înainte de a contracta sejururi acolo, din cauza faptului că inflația din Turcia este prognozată să ajungă la 75% la vară.

Ultimele date publicate de Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia arată că 999.005 români și-au petrecut vacanța în Turcia. Pe de altă parte, de la Ankara s-a anunțat că inflația a crescut la aproape 65% în luna ianuarie 2024, iar prognoza arată că ea va urca la 75% în lunile mai-iunie, potrivit Daily Sabah.

Turcia a primit 56,7 milioane de turiști internaționali în 2023, având o creștere de 10% față de anul precedent. Veniturile din turism ale țării au urcat cu 17% față de 2022 și au fost de 54,3 miliarde de dolari, iar costul mediu pentru o noapte de cazare pentru vizitatori a fost de 99 de dolari. Numărul de turiști internaționali și veniturile din turism sunt anunțate ca cifre record ale țării.

”Tigrul Europei” se prăbușește în 2024: Criza permanentă lovește 800.000 de români

Turcia este pregătită să atragă 60 de milioane de turiști și să aducă venituri din turism în valoare de 60 de miliarde de dolari până la finalul anului 2024.

Turcia a adoptat politici mai convenționale după alegerile din mai și a realizat o înăsprire monetară agresivă menită să stopeze creșterea inflației, să reducă deficitele comerciale, să reconstruiască rezervele valutare și să stabilizeze lira turcă.

Din iunie, banca centrală a țării și-a ridicat rata repo la o săptămână cu 3.650 de puncte de bază, la 45%. Banca a declarat săptămâna trecută că și-a încheiat ciclul de înăsprire agresivă și a spus că va menține nivelurile actuale „atâta timp cât este necesar” pentru a produce dezinflația dorită.

Ceva necunoscut a lovit Rusia din umbră: Totul a fost oprit, breșă de mari proporții

Ministerul Comerțului a afirmat angajamentul de a crește în continuare exporturile și de a atinge obiectivele guvernamentale stabilite pentru acest an.

Exporturi record pentru Turcia în 2023

„Prin politicile și strategiile eficiente pe care le implementăm pentru a ne ridica exporturile la niveluri mai înalte, ne continuăm eforturile pentru a atinge obiectivul Programului pe termen mediu în 2024 de a atinge un volum de export de mărfuri de 267 de miliarde de dolari”, se arată în comunicat.

Cu toate astea, există și lucruri pozitive petrecute în anul 2023. Astfel, exporturile Turciei au atins un al treilea vârf anual consecutiv, la un total de 255,8 miliarde de dolari (7,77 trilioane lire turcești) în 2023, o creștere de 0,6% față de an de la 254 de miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor oficiale.

Exportatorii turci au efectuat livrări către aproximativ 240 de țări și teritorii vamale de-a lungul anului trecut, realizând cele mai mari vânzări din istorie către 70 dintre aceste națiuni.

Statele Unite vor să-l îngroape pe Putin: Rusia va fi lovită cu o precizie diabolică

Recordul a venit în ciuda provocărilor multiple, inclusiv înăsprirea globală care a redus cererea, inclusiv în UE, cea mai mare piață de export a Turciei, conflictele geopolitice din regiune și cutremure devastatoare care au lovit regiunea de sud-est la începutul anului 2023.

Vânzările au totalizat 225,4 miliarde de dolari în 2021, după ce au fost lovite de pandemia de coronavirus și au scăzut până la 169,5 miliarde de dolari în 2020. Estimările programului pe termen mediu (MTP) ale guvernului au fost stabilite la 255 de miliarde de dolari pentru 2023 și 267 de miliarde de dolari pentru 2024.

La 361,8 miliarde de dolari, importurile în 2023 au fost, de asemenea, sub estimarea programului de 367 de miliarde de dolari.

Cifra de vânzări a determinat Turcia să-și ridice ponderea în exporturile globale la 1,06%, de la 1,02% în 2022 și un salt major de la doar 0,55% în 2002, a spus Ministerul Comerțului.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#vacanta Turcia, #romani turcia, #turisti romani turcia, #turism Turcia, #romani vacanta vara, #concediu romani, #vacante romani , #Turcia