Pregăteşte-ţi maşina pentru vacanţa la munte

Advertorial
Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 15:54
3751 citiri
Pregăteşte-ţi maşina pentru vacanţa la munte
FOTO: Shutterstock.com

Cel mai bun mod de a finaliza o vacanţă este programând-o pe următoarea. Indiferent dacă ştii unde va fi şi faci doar rezervarea sau abia începi căutările după zone şi locaţii, pentru moralul tău cu siguranţă va fi un lucru bun. Însă, dat fiind faptul că va veni sezonul rece, trebuie să ţii cont şi de pregătirea maşinii pentru drumurile de munte.

Acum că vara este pe final, putem în sfârşit să alocăm mai mult timp şi bani task-urilor administrative. Totuși, pentru ca trecerea să nu fie prea bruscă, îţi poţi răsfăţa sufletul punând la cale următoarea vacanţă. Fie că vor fi doar câteva zile, fie o vacanţă de cel puţin o săptămână, dacă îţi este dor de aerul rece de munte, cel mai probabil acolo veţi ajunge în următoarea escapadă. În funcţie de oraşul în care locuieşti, cu siguranţă ai, la o distanţă de câteva ore, o zonă montană ce abia aşteaptă să primească iubitorii de munte.

Cei care locuiesc în Bucureşti şi nu au copii mici, dacă aleg să petreacă un sejur pe Valea Prahovei, lasă adesea maşinile personale acasă, din cauza traficului infernal de pe DN1, şi călătoresc cu trenul. Acest lucru este extrem de uşor, în special pentru cei care aleg o cazare în Sinaia, Buşteni etc., zone ce sunt deservite de gară proprie, iar accesul la locaţie se poate face fie cu un taxi, fie pe jos, dacă este distanță mică.

Însă cei care au copii mici sau nu sunt dispuşi să renunţe la confort, vor alege să înfrunte traficul şi vor merge cu maşina personală. Dacă te numeri printre aceştia, după ce decizi perioada şi destinaţia, nu uita să-ţi pregăteşti autoturismul pentru sezonul rece şi pentru drumurile de munte. Dacă ai optat pentru un autoturism electric, aruncă un ochi pe anunțurile cu statii de incarcare vehicule electrice, pentru a evita stresul căutării unei staţii de alimentare disponibile.

Iată cele două lucruri extrem de importante pe care trebuie să le pui la punct înainte de a pleca la munte cu maşina, mai ales în anotimpul rece:

Anvelopele de iarnă

Indiferent cum este vremea în restul ţării, la munte există oricând şanse să apară grindină sau ninsoare, schimbări bruşte ale vremii, ce impun o echipare deosebită a maşinii. Chiar dacă nu ai lanţuri, anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când petreci câteva zile la munte, pentru siguranţa voastră. Este adevărat că legea spune că temperaturile trebuie să coboare sub 7 grade Celsius, pentru ca anvelopele de iarnă sau all season să fie obligatorii, însă temperaturile extrem de ridicate din această vară au mărit, probabil, gradul de uzură al acestora.

Bateria maşinii

Dacă au trecut deja câţiva ani de când ai cumpărat bateria maşinii, n-ar fi rău să îi faci o verificare, pentru a şti în ce stadiu este şi a evita situaţiile neplăcute. Fie că ai un multimetru digital, fie că preferi să mergi la un service auto, este foarte important să ştii cât te mai poţi baza pe bateria actuală. Odată cu scăderea temperaturilor, dacă aceasta nu are o stare de încărcare destul de bună, este posibil să te afli în incapacitatea de a porni maşina, iar asta se întâmplă, de cele mai multe roi, fix atunci când te grăbeşti.

Bineînţeles că mai există câteva aspecte de care trebuie să ţii cont, cum ar fi nivelul antigelului, care nu trebuie să scadă sub limită, pentru ca motorul maşinii să fie protejat. Totodată, n-ar fi rău să mai verifici o dată datele de valabilitate ale asigurărilor, ale rovinietei şi ale ITP-ului, deoarece sigur nu vrei să aloci o parte din banii de cheltuială în vacanţă pe plata amenzilor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#vacanta la munte, #masina, #pregatire masina , #stiri auto