Vacanță în Grecia: Felurile de mâncare tradițională pe care nu trebuie să le ratezi

Marti, 05 Iulie 2022, ora 13:42
23739 citiri
Vacanță în Grecia: Felurile de mâncare tradițională pe care nu trebuie să le ratezi
Mâncare tradițională grecească FOTO Facebook/ Forum Thassos

Principala preocupare a românilor care merg în vacanță în Grecia a fost la începutul sezonului estival legată de prețuri, în urma scumpirilor din ultima perioadă.

Cei care s-au întors deja din concediile din această țară au oferit informații despre bugetul necesar.

Odată lămurită problema, turiștii au noi întrebări, mai ales că mulți români merg pentru prima dată în Grecia. Este cazul unei românce care vrea să știe care sunt felurile de mâncare specifice zonei:

"Ajutați-mă, va rog, cu recomandări de mâncare, mă uit ca în calendar în meniu și nu cunosc multe feluri. Avem deja 3 zile în Thassos și am servit numai mâncare cu care suntem obișnuiți de acasă și e păcat să nu încercăm și mâncăruri specifice zonei", a scris românca pe Forum Thassos.

Ce mâncare grecească recomandă românii

"Mousaka, pastitsio, bouyourdi, papoutsakia (vinete umplute cu carne), midii saganaki, tirokafteri (o cremă de brânză puțîn picantă), miel și kokoretsi și neapărat încercați prăjiturile din cofetării (Revani, Karidopita, Portokalopita, Baklava, etc.) și minunatele plăcinte umplute cu brânză, spanac, carne, praz. Și iaurt cu miere și nuci."

"Puteți încerca orice platou cu fructe de mare. Caracatiță, pește - aici vă recomand lavrakia (biban de mare), calamar umplut făcut pe grill, salată de vinete cu ardei copt și feta, salată grecească, tzatziki. În Limenaria puteți merge la tavernă Limenariotisa unde recomand stifado (carne de vită). Și curaj, orice vi se pare nou trebuie testat."

"Puteți face un drum până în Teologus și să încercat kokoritzi sau ied fript."

"Calamar umplut cu feta. Super fain"

"Dacă îți place brânza, recomand Bouyiourdi. 4 feluri de brânză,la cuptor. Dovleceii prăjiți nu sunt la fel peste tot, depinde câtă răbdare avea bucătarul când i-a feliat."

"Mie mi-a plăcut tare mult stifado (o tacana din carne de vită coaptă în suc de roșii cu ceapă gen arpagic),tot copt.

Și kokoretsi- amestec de organe de miel sau ied făcute la rotisor(înfășurate în mate) că un fel de ruladă.

Sau eggplant papoutsakia- vânătă umplută.

Sau brânza haloumi la grătar cu roșii coapte și oregano.

Pastitsio este un fel de lasagna,dar cu un gust aparte....de Grecia.Mmmmmmmm"

"Puteți încerca Tzatiki, vânătă umplută cu brânză, cartofi copți umpluți cu tzatiki, peste, calamari umpluți cu brânză, platou fructe de mare, caracatiță, salată grecească."

"Nouă ne plac tare mult, dovleceii prăjiți cu sos tzatiki și azi am descoperit pastitio! Cu multă plăcere mâncăm Gavros (peste prăjit), tare bun! Sunt multe, depinde de gusturile fiecăruia! A, și Bouyiourdi! Recent descoperit, vis!"

"Mie cel mai mult mi-a plăcut din gustări: fried zuchinni (dovlecei pane), chifteluze de dovlecei, tzatiky cu pâine prăjită, Boyourdy care e și cam picant (4 feluri de brânză cu roșii și ardei, totul copt). Gătite: miel (kleftyko, miel copt multe ore la cuptor), midi sau creveți saganaki (midii și creveți gătite cu sos de roșii și deasupra feta), gyros și souvlaky (frigărui cu sos tzatiki)."

"Feta prăjită cu miere și susan, feta prăjită cu roșii,calamari prăjiți, calamari umpluți cu feta, giant bean (o tocăniță de fasole boabe gigante)."

"Bougatsa, plăcinta cu cremă de vanilie, pudrată cu scorțișoară. Un răsfăț al papilelor gustative."

"Caracatița în sos de miere, sau haloumi, sau brânză cu miere."

"Caracatița la grătar, calamar umplut cu brânză feta, hamsii, tzatiki, brânză prăjită cu miere și susan."

"Giouvetsi, musaka (este altfel gătită decât la noi), stifado."

"Gemista-ardei umpluți cu orez și legume."

"Papoutzaki, mousaka, fructe de mare, nu ocoliți peștele casei/peștele zilei, dacă va place mielul îl gătesc foarte bine, calamar umplut, caracatiță. Dulciurile personal mi se par foarte dulci, foarte gustoase însă, dar dulci tare."

"Kleftico, carne de miel cu ceva legume și un saft demențial!!! Anul trecut de-abia am găsit în Potos la Poseidon."

"Vinete umplute cu legume și brânză feta, calamar umlut, tentacule de calamar, caracatița, miel, salată grecesca,etc. Dacă nu știți denumirea lor în greacă (nici eu nu o știu) uitați-vă după pozele din meniu."

"Stifado, creveți sau midii saganaki (în sos de roșii cu feta) bougiourdi (brânză la cuptor), vinete umplute (papoutzaki) dovlecei pane cu tzatziki (kolokithakia tiganita)."

"Souvlaki- frigărui cu mini salara și cartofi, zucchini snd tsatsiki - dovlecei pane cu tsatsiki, feta grill sau feta la cuptor, saganaki- cașcaval tare pane la tigaie sau la cuptor, pastizio - paște cu brsnza și carne tocată la cuptor, musaka, paputsakis- vinete grill cu carne tocată, noi în Kinira ls tavernă George așteptăm cu nerăbdare să le savurăm în curând."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#vacanta grecia, #turisti romani, #mancare traditionala, #taverne Grecia , #stiri vacanta