Coșmarul unor români care s-au ales cu noul autoturism distrus în Grecia: "Apa a început să scoată mașinile din parcare" VIDEO

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 13:12
6131 citiri
Coșmarul unor români care s-au ales cu noul autoturism distrus în Grecia: "Apa a început să scoată mașinile din parcare" VIDEO
Mașini luate de ape în Grecia FOTO captură video

Un român din Alba Iulia este blocat în stațiunea Lefokastro, alături de soția sa și o prietenă, în urma inundațiilor care au afectat Grecia, în ultimele zile.

Mașina familiei, recent cumpărată, a fost distrusă și va fi adusă în țară pe platformă, după ce fost luată de ape și aruncat într-un măslin, după cum a relatat bărbatul într-o postare pe Facebook.

"Eram fericiți că reușisem să luăm o mașină mai nouă"

"Acum o săptămână postam imagini superbe din Lefokastro, Grecia și mi-am dorit să se oprească timpul, să ne bucurăm de acest Rai, după un an in care am tras tare împreună cu Anușka.

Eram fericiți că reușisem să luăm o mașină mai nouă (prima înmatriculare 2022) și că putem să mergem cu ea în concediu.

Duminica trecută, când am ajuns în Lefokastro, am parcat în parcarea publică, unde mai erau aproximativ treizeci de mașini."

"Ziceai că se zdrobește cerul deasupra noastră"

"Marți dimineața ne-am trezit din cauza ploii, a tunetelor și a fulgerelor ce brăzdau cerul. Suntem împreună cu o prietenă și ne-am spus de mai multe ori că nu am văzut și auzit așa tunete și fulgere, de intensitate atât de mare, niciodată în viață. Ziceai că se zdrobește cerul deasupra noastră. Nu ne putem explica cum au putut să dureze mai mult de 24 de ore, continuu - zi și noapte, intensitatea fiind tot mai mare.

Imediat după ce ne-am trezit am văzut apă de peste o jumătate de metru ieșind din parcarea publică, apoi o mașină mai mică, iar in câteva clipe apa a crescut la nivel de peste un metru. A fost un moment groaznic, deoarece apa a început să scoată mașinile din parcare una câte una, iar sfârșitul le-a fost în apa mării. Unele au rămas la mal, altele au plutit sute de metri și s-au scufundat in larg.

A început să miroasă a combustibili, iar spre mare erau duse tot felul de bunuri, din păcate și containere cu combustibil pentru încălzire pe timp de iarnă. Imaginile, sunetele tunetelor, fulgerele și mirosul înțepător de la combustibili, făceau să pară că este sfârșitul lumii. Disperarea oamenilor din jur, a noastră, panica cu care am trăit cu toții momentele, a fost la cote netrăite până acum de către niciunul dintre noi. Nimeni dintre localnicii și turiștii cu care am vorbit, nu a trăit momente de intensitate atât de puternică."

"Mașinile erau scoase una câte una și aruncate în mare"

"La un moment dat apa a depășit doi metri la ieșirea din parcare, mașinile erau scoase una câte una si aruncate în mare. Să vezi asta timp de o zi întreaga, de dimineața si până seara, a fost traumatizant pentru mulți din cei de aici. Aproximativ treizeci de mașini, încă nu se știe exact, au fost distruse in parcarea publică din Lefokastro.

Majoritatea au fost luate de apă si duse în mare, iar în parcare au rămas agățate și blocate de ziduri si in măslini doar patru. Asta a fost soarta și pentru mașina noastră, înmatriculată pentru prima data la început de 2022. Acum e plină cu nămol, zdrobită intre un zid si un măslin. Nu pot aproxima dauna si din păcate aici poliția nu a venit, doar protecția civilă. Încă așteptăm cu toții după o autoritate de stat care să ofere documentație pentru companiile de asigurări (cei care au fost asigurați).

A fost o familie de localnici, vecini cu noi, ce s-au întâlnit pentru o reuniune familială și au pierdut trei masini in mare. Două mai vechi, iar una avea 60 de km la bord. La fel ca a noastră, mașina fusese cumpărată in ultima lună. "

"Așteptăm să se deblocheze drumurile"

"Vineri, la patru zile după viitura de aici, au venit cei de la Protecția civilă și au adus sandwich-uri și apă. Tot atunci a venit și buldozerul și a tasat pietrele și pământul prin curtea unui localnic, pentru a face un drum provizoriu. Cum era foarte multă apă se făcuse noroi și nu era stabil. A fost momentul când turiști din mai multe țări, împreună cu localnici, au făcut un lanț uman și au adus bolovani și pietre pentru a întări drumul provizoriu pentru a doua zi, când urma să se aducă o mașină de pietriș pentru a-l face practicabil. Grupul de whatsapp al românilor blocați aici in Lefokastro a fost și încă este foarte util, căci ne-am ținut la curent unii pe ceilalți și așa am participat inclusiv cu bani pentru drumul provizoriu și pietriș.

Astăzi, duminică 10 Septembrie, suntem încă aici, așteptăm să se deblocheze drumurile, căci multe au fost sparte de ape și au căzut și poduri in apropiere. Speram sa putem pleca săptămâna viitoare, cu tot cu mașină, chiar dacă e distrusă, pe o platformă ce va sosi din țară.

Mulțumim lui Dumnezeu că suntem bine și ne rugăm să fie cât mai puține victime, iar cei afectați să aibă cu adevărat parte de sprijin guvernamental. Sunt oameni extraordinari aici, iar locurile sunt superbe. Noi o să revenim, dorindu-ne să ne bucurăm și in alți ani de frumusețea acestor locuri", a scris acesta pe Facebook.

Continuă coșmarul pentru Elina Svitolina la WTA Madrid. Bilanț catastrofal pentru ucraineancă
Continuă coșmarul pentru Elina Svitolina la WTA Madrid. Bilanț catastrofal pentru ucraineancă
Tenismena Elina Svitolina din Ucraina a fost eliminată joi în turul al doilea al turneului WTA 1000 de la Madrid. Clasată pe locul 18 mondial, Svitolia a fost învinsă de iberica Sara...
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
#vacanta grecia, #turisti romani, #cosmar, #masina noua, #inundatii, #apa marii , #Grecia