Ministerul Educației afirmă că renunță la ”vacanțele forțate” în valul 5 al pandemiei. Întâlnire după protestul elevilor și părinților VIDEO

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 18:49
3028 citiri
Ministerul Educației afirmă că renunță la ”vacanțele forțate” în valul 5 al pandemiei. Întâlnire după protestul elevilor și părinților VIDEO
Pentru unii elevi, transportul până la școală costă și 500 de lei FOTO / RO Vaccinare

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal) a anunțat luni, 3 ianuarie, că a primit asigurări de la Ministerul Educației că în valul 5 al pandemiei nu vor mai exista vacanțe forțate.

Sursa citată a subliniat însă că nu a primit informații despre alte măsuri adiționale pentru stabilizarea și accesibilizarea învățării online.

Informațiile au fost primite în urma protestului din fața Ministerului Educației, la care au participat reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București și Ilfov, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic “Părinții cer schimbare”. Aceștia au semnalat problemele cu care se confruntă din sistemul de Educație, printre care testarea elevilor, structura anului școlar, lipsa transportului gratuit și lipsa mijloacelor pentru învățarea online.

Reprezentanții protestatarilor au fost chemați la discuții cu doi secretari de stat în minister, Sorin Ion și Florian Lixandru, și consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, potrivit edupedu.ro

La final, Corina Atanasiu, reprezentanta Fepal, a declarat că s-a discutat despre testarea și siguranța elevilor în școli și despre vacanța forțată din noiembrie, care ”nu a ținut cont de nicio regulă.”

Reprezentanta elevilor din Constanța a subliniat că nu a fost rezolvată problema transportului elevilor: ”Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală”, a spus aceasta.

”Concluzia discuției este că nu este vina nimănui ce se întâmplă în educație și că nu se poate face nimic pe loc, deși vorbim de anumite probleme care persistă și din anul 2016. (…) Ne-am fi dorit ca toate doleanțele noastre până la urmă să se materializeze curând, în următoarea lună, în următoarele luni, având în vedere că pe majoritatea le-am semnalat de câteva luni de zile, de câțiva ani de zile chiar. Noile planuri cadru care ar trebui să fie adoptate de ani de zile, în continuare se dorește adoptarea lor în 2023, ceea ce considerăm că este cel puțin strigător la cer.

Cu privire la transportul elevilor, am discutat despre faptul că nu au fost asigurate sume de la bugetul de stat în acest sens și răspunsul a fost unul simplu, faptul că trebuie discutat cu direcția economică a Ministerului Educației. Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală. Și aparent, domnii secretari de stat nu știu care este situația cu privire la respectarea legii în teritoriu până la urmă, pentru că vorbim de o încălcare a legii, având în vedere faptul că legea educației stipulează clar că elevii au dreptul la transport de stat gratuit.

Ne-am fi dorit ca în urma acestei discuții (…) ca la următoarea rectificare bugetară vor fi asigurate aceste sume, însă răspunsul a fost din punctul nostru de vedere unul dezamăgitor, și anume: ”Vom discuta cu direcția economică”, după ce noi am semnalat prin multiple adrese și petiții această problemă, în mai multe discuții, având proteste de peste un an de zile cu privire la acest subiect”. (…) Considerăm într-adevăr că elevii nu reprezintă o prioritate în educație, tocmai de asta ne aflăm și astăzi aici, ne-am aflat în trecut și aici și din păcate, ne vom afla și în viitor”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#vacanta fortata, #valul 5 pandemie, #scoli inchise, #protest ministerul Educatiei, #protest elevi, #protest parinti, #transport elevi , #stiri invatamant