Cariera fabuloasă de „uzurpator” a unui tânăr din Arad. Cum a „devenit” ofițer MAE și a lucrat cot la cot cu trei jandarmi pentru a prinde infractori

Autor: N.G.
Joi, 01 Februarie 2024, ora 21:50
5959 citiri
Cariera fabuloasă de „uzurpator” a unui tânăr din Arad. Cum a „devenit” ofițer MAE și a lucrat cot la cot cu trei jandarmi pentru a prinde infractori
Tânărul „diplomat MAE”, la întâlnirea cu primarul din Fântânele FOTO Facebook

Un tânăr de 25 de ani din Arad deține o carieră fabuloasă de uzurpare de calități oficiale. Bărbatul și-a asumat în ultimii ani mai multe funcții de polițist, preferata lui fiind cea de agent rutier pentru a opri șoferii în trafic. La un moment dat s-a dat chiar detașat al Ministerului Afacerilor Externe în Spania, dar și ofițer al acestui minister.

Isfan Manuel Teodor ar fi reușit chiar să se ”infiltreze” în structurile de Poliție și Jandarmerie din Arad și să participe la activități alături de angajați din sistem. Mai mult, în circumstanțe care nu se cunosc ar fi primit chiar o haină de polițist, pe care o folosea în activitățile sale ilegale. Bărbatul a reușit să convingă trei jandarmi că este un reprezentant al statului român, respectiv ofițer în cadrul Ministerului de Externe și au ”colaborat” pentru a prinde infractori. Avea chiar și un birou, unde se întâlnea cu șefi din IPJ Arad.

Cei trei jandarmi care au lucrat cot la cot cu eroul nostru au fost cercetați penal și au ajuns pe ”mâna” procurorilor de la Parchetul Militar din Timișoara. În final, oamenii legii au scăpat pentru că faptele de abuz în serviciu nu ar exista și că suspecții ar fi acționat fără vinovăție la complicitate la uzurpare de calități oficiale și complicitate la înșelăciune.

Întâlnire cu un șef din Poliție, în propriul birou

”Din probatoriul administrat până la data soluției de clasare a rezultat că într-adevăr cei trei militari jandarmi au dat dovadă de foarte multă naivitate și au fost convinși că petentul din prezenta cauză este ofițer în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și au acționat cu bună credință crezând că desfășoară o activitate legală și că ajută un oficial al statului român care este însărcinat cu identificarea și prinderea persoanelor care au comis infracțiuni în străinătate.

Arme de tip airsofit descoperite la percheziții FOTO IPJ Alba

Petentul a folosit o serie de metode care, raportat la circumstanțele concrete ale cauzei și la inteligența militarilor jandarmi vizați, au avut aptitudinea de a le întări acestora din urmă convingerea că acesta era cine pretinde, putând aminti în acest sens faptul că le-a prezentat un birou care avea pe ușa de acces o plachetă cu însemnele Ministerului Afacerilor Externe, folosea o legitimație de serviciu, ștampile și documente cu antetul aceluiași minister, iar în biroul acestuia suspectul (...) s-a întâlnit cu fostul șef al Serviciului de Ordine Publică din IPJ Arad.

Împrejurarea că în timpul unei misiuni executată împreună cu petentul din prezenta cauză a și fost depistată o persoană urmărită pentru tâlhărie și tentativă de viol le-a întărit celor trei militari jandarmi convingerea că acesta era cine pretindea a fi”, se precizează în hotărârea Tribunalului Militar Timișoara, prin care a fost respinsă plângerea bărbatului, care a contestat ordonanța de clasare a acuzațiilor aduse jandarmilor. Toate acestea au avut loc în anul 2021.

Ocupația favorită - oprirea șoferilor în trafic

Pretinzând a fi angajat al Ministerului Afacerilor Externe și folosindu-se de documente false și o uniformă cu inscripții și grade, ar fi oprit autovehicule în apropierea P.C.T.F. Nădlac. În autoturismul acestuia au fost descoperite mijloace de avertizare luminoase (girofar, stroboscop), diverse documente și legitimații. A fost reținut și arestat preventiv și, ulterior, eliberat. Niciunul dintre dosarele penale nu a ajuns în instanță, anchetatorii considerând că Isfan Manuel Teodor nu poate fi tras la răspundere penală.

Legitimațiile de care se folosea „uzurpatorul” FOTO IPJ Alba

În anul anterior, în 14 august 2020, a mers la Primăria Fântânele din Arad și s-a dat drept detașat MAE în Spania, la consulatul României din Bilbao. Acesta a avut o discuție cu primarul, iar reprezentații primăriei chiar au pus o poză cu tânărul în cauză, pe Facebook, pentru a marca momentul. Doar după ce presa locală a semnalat faptul, cei din primărie și-au dat seama cu cine au discutat. Ulterior, și-a făcut un cult religios intitulat ”Asociația Smochinul Roditor”. Pandemia COVID a restrâns activitățile ”uzurpatoare” ale lui Isfan Manuel Teodor, dar a reapărut în centrul atenție după invazia Rusiei în Ucraina, când ajuta refugiați ucraineni.

Ultima „lovitură” a fost dată în decembrie anul trecut la Alba Iulia. În seara de 27 decembrie 2023, în timp ce se afla în municipiul Alba Iulia și folosindu-se de o calitate oficială nereală, ar fi oprit un autoturism și i-ar fi transmis conducătorului auto recomandări privind circulația pe drumurile publice, raportate la o presupusă abatere rutieră săvârșită de acesta.

Polițiștii au efectuat percheziții în Arad și au decoperit stații de emisie-recepție, veste antiglonț, arme de tip airsoft nesupuse autorizării, legitimații, precum și alte documente care au legătură cu activitatea infracțională. A fost reținut pentru 24 de ore, dar, în final, a fost plasat sub control judiciar.

Tânăr prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la Piatra-Neamț. A fost reținut pentru 24 de ore
Tânăr prins drogat la volan de două ori în aceeași noapte, la Piatra-Neamț. A fost reținut pentru 24 de ore
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tânăr în vârstă de 22 ani a fost prins conducând drogat un autoturism de două ori în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#uzurpare calitati oficiale, #tanar retinut, #ofiter roman, #ipj alba , #politie