USR cere revocarea acordului prin care China și-ar fi deschis o secție de poliție clandestină la doi pași de București: „Vă cer să treziți primarul la realitate” VIDEO

Sambata, 06 Mai 2023, ora 12:42
2821 citiri
USR cere revocarea acordului prin care China și-ar fi deschis o secție de poliție clandestină la doi pași de București: „Vă cer să treziți primarul la realitate” VIDEO
Vicepreședintele USR Dan Barna l-a criticat pe primarul PSD al Dobroeștiului

USR Ilfov a cerut sâmbătă, 6 mai, într-o conferință de presă, revocarea acordului de înfrățire dintre primăria Dobroești și provincia Nantong din China după ce în presă au apărut informații despre secții de poliții clandestine ale Beijingului care ar opera inclusiv în România.

Vicepreședintele USR Ilfov Dumitru Văduva l-a criticat pe primarul comunei pe motiv că ține memorandumul la secret.

„Într-un documentar important al unui renumit ONG se vorbește despre comuna Dobroești. Trebuie spus că aici există cea mai mare comunitate de cetățeni chinezi de pe teritoriul României și acești chinezi își desfășoară activitatea economică în două centre comerciale importante din zonă. Față de faptul că în dezbaterea anterioară presa a încercat să afle existența acestor memorandumuri pe care primăria le-a încheiat cu statul chinez, din păcate în opacitatea primăriei și a primarului PSD nu a pus la dispoziție aceste informații. Astfel că în prezent putem doar să speculăm despre prezența sau amplasarea acestor secții de poliții chineze. Este important din aceste puține relatări ale primarului că la nivel local au fost încheiate protocoale privind mai multe aspecte, printre care și unul între poliția locală din Dobroești și poliția locală din Nantong”, a transmis Dumitru Văduva.

Președintele USR Ștefan Cojanu a explicat mai departe că deși primarul are la activ cinci mandate, acesta nu a reușit să atragă niciun leu din europeni. În schimb, edilul încheie acorduri cu autorități chineze.

„Dobroești este o comună foarte apropiată Bucureștiului, care aproape aparține Bucureștiului. Cu toate acestea, cetățenii din zona nouă a comunei trăiesc chiar și în 2023 pe străzi neasfaltate, fără a avea spații verzi, locuri de parcare. Nu este de mirare că la conducerea comunei este un primar PSD condamnat. La cinci mandate a reușit performanța de a atrage zero fonduri europene. În 20 de ani nu a atras nimic.

Am aflat din presă de aceste protocoale încheiate cu poliția din China. Am făcut rapid un demers propunând Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care încercăm să anulăm acest protocol. Din păcate, primarul nu a supus aprobării acest proiect de hotărâre”, a relatat acesta.

„Lipsa transparenței naște monștri”

Vicepreședintele USR Dan Barna a subliniat apoi că este de neacceptat faptul că România apare pe o listă internațională a „rușinii” prin care China își exercită dezinformarea. Acesta i-a cerut apoi liderului PSD Marcel Ciolacu să-l „trezească la realitate” pe primar și să-l convingă să anuleze acordul cu oficialii din China.

„Pare greu de crezut că într-o perioadă în care avem un război la granița de est, o perioadă în care dezinformarea și manipularea informațională este extraordinară în întreaga lume, Dobroeștiul, o localitate care nu a atras niciun fond european în 20 de ani, poate să devină subiect de politică internațională. Se întâmplă lucrul acesta, pentru că, parafrazând o expresie celebră, lipsa transparenței naște monștri.

Faptul că în momentul de față România este pe o listă a rușinii în care China, o dictatură, este în situația să pretindă ca dezinformare, nici nu mai contează dacă există secția sau nu, faptul că este printre țările arătate cu degetul că o autoritate locală a încheiat un protocol care sugerează că o dictatură ar putea să facă ordine polițienească într-un stat democratic, este un lucru de neacceptat. Faptul că acest primar refuză să facă public acel acord și să-l discute în consiliu ne face în mod explicit de rușine.

Îi cer prefectului de Ilfov, vă cer domnule Marcel Ciolacu, să-l treziți la realitate pe primarul dvs și să anulați această rușine. Nu este o chestiune de suntem prieteni cu chinezii și avem niște beneficii. Faptul că există o astfel de dezbatere, că România e pe lista unei organizații internaționale care arată unde se infiltrează dictatura chineză este un lucru de neacceptat”, a transmis Dan Barna.

România apare pe lista țărilor în care ar funcționa secții de poliție ilegale ale Chinei. Conform ONG-ului Safeguard Defenders, secțiile sunt folosite pentru a hărțui criticii din străinătate a Partidului Comunist.

Organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders a documentat înființarea declarată de către autoritățile locale chineze a cel puțin 48 de noi „secții de poliție” ale Serviciului chinez de poliție din afara granițelor. Într-un raport publicat luni, ar exista 102 de stații în 53 de țări, printre care și România.

România apare și ea menționată în raport, cel mai vechi fiind un memorandum între Poliția Locală Dobroești și Poliția orașului Nantong. Înțelegerea a fost semnată în anul 2016, în baza unui acord de înfrățire semnat cu doi ani înainte de cele două localități. Localitatea este importantă pentru China deoarece acolo funcționează complexul Dragonul Roșu și există o comunitate numeroasă de cetățeni chinezi. Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, memorandumul prevede repatrierea cetățenilor chinezi care săvârșesc infracțiuni, pe lângă un așa zis sprijin din partea poliției chineze în ceea ce privește o supraveghere mai bună și intervenții în ceea ce privește crima organizată.

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Schimbări la impozitarea indemnizaţiei de internship. Ce prevede proiectul USR
Indemnizaţia de internship ar putea să fie impozitată doar dacă aceasta este mai mare decât salariul de bază minim brut pe ţară, conform unei iniţiative legislative depusă de...
#USR, #poitie locala, #Dan Barna , #stiri USR