Noi tensiuni în USR. Un fost candidat la șefia partidului avertizează că formațiunea se îndreaptă spre prăpastie

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 03:40
6996 citiri
Noi tensiuni în USR. Un fost candidat la șefia partidului avertizează că formațiunea se îndreaptă spre prăpastie
Cătălin Drulă a devenit președintele USR ca urmare a demisiei lui Dacian Cioloș FOTO / Hepta

În interiorul USR au apărut noi tensiuni după ce senatorul Irinel Darău, fost candidat la șefia formațiunii, a transmis că sute de membri demisionează din cauza stilului de conducere și că, în prezent, formațiunea riscă să devină irelevantă. De cealaltă parte, președintele interimar al USR Cătălin Drulă îl acuză de „băgare în seamă”.

Într-un mesaj, Darău transmite că în acest moment USR se îndreaptă „spre prăpastie” și că actuala conducere a formațiunii ar împinge partidul spre rupere. Acesta argumentează că este nevoie de o analiză și susține că se oferă pentru a media o întâlnire între taberele din USR.

„În acest moment, din păcate pentru toţi, este absolut evident că ne îndreptăm spre prăpastie şi că începem să devenim un partid irelevant pe scena politică. Actuala conducere a USR PLUS trebuie să oprească imediat toate acţiunile planificate sau neplanificate care împing partidul spre rupere. Trebuie să facem o analiză a erorilor, să vedem ce a mers şi ce nu a mers, să realizăm un plan coerent şi eficient de a depăşi criza în care se află partidul. (...) Sunt dispus să mediez o asemenea întâlnire între actorii importanţi din USR PLUS, pentru că românii aşteaptă soluţii la problemele lor, nu certuri între noi”, a transmis senatorul.

Acesta a adăugat că USR și apoi USR PLUS au fost conduse de „aceeași echipă, de aceiași oameni, iar întregul partid a ajuns acum într-un impas major”. Totodată, Darău precizează că „este obligatoriu ca această echipă de la vârf să accepte că ceva trebuie schimbat în stilul lor de conducere” și din acest motiv i-a invitat la discuții pe liderii „care continuă de ceva timp să țină partidul într-o poziție deloc confortabilă”.

În opinia sa, USR poate fi salvat doar printr-un pact intern între taberele din partid și pune pe seama conducerii sutele de demisii din ultima perioadă.

„Este nevoie urgent de o soluţie agreată care să întoarcă foaia pe curat şi să permită partidului să fie unit şi eficient. Din păcate, în ultima vreme multe sute de membri demisionează şi renunţă demotivaţi din cauza actualului stil de conducere. Nu se poate asista cu nepăsare la o asemenea hemoragie, care duce la o slăbire majoră a USR PLUS şi riscă să se transforme într-o adevărată ruptură”, a conchis senatorul.

Reacția lui Drulă

Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a reacționat la afirmațiile lui Darău și l-a acuzat pe acesta din urmă de „băgare în seamă”. Acesta s-a arătat nemulțumit de faptul că senatorul nu s-a folosit de forurile interne ale partidului și îl critică că încearcă să atragă atenția. În ce privește plecările din partid, Drulă a atras atenția la faptul că sunt și mulți membri care se înscriu.

„Dumnealui are o istorie, a mai candidat la şefia USR, probabil va fi una din platforme. Fiecare alege cum vrea să facă politică, există şi acest instrument la îndemâna politicianului, al "băgării în seamă". Noi avem forurile noastre, e uşor să aduci lucrurile într-o zonă de prăpastie, de semnale de alarmă, să atragi atenţia. Avem o dezbatere sănătoasă în partid, fiecare alege cum să facă politică. (...) „Avem şi intrări şi ieşiri, avem câteva mii de cereri de adeziuni”, a relatat Drulă într-un interviu.

Demisia lui Cioloș a declanșat exodul

Plecările din USR au debutat odată cu demisia lui Dacian Cioloș de la șefia USR de la jumătatea lunii februarie. Atunci, aproximativ 400 de membri ai partidului își semnau demisia, în timp ce alții au cerut separarea dintre USR și PLUS.

Cu toate că fuziunea dintre USR și PLUS s-a încheiat oficial la jumătatea lunii aprilie anul trecut, mai mulți lideri ai partidului pun la îndoială împlinirea acesteia. Despre o fuziune neîmplinită a vorbit și fostul lider USR Dacian Cioloș care a precizat la începutul lunii februarie că fuziunea „a reușit parțial” și că mai este de lucru în ce privește funcționarea internă a partidului.

„A reuşit parţial (n.red. fuziunea). Aţi văzut că în exterior, atunci când a fost vorba până acum de poziţii ale partidului în relaţiile politice, cu celelalte partide, guvernare şi aşa mai departe - acolo s-a lucrat unitar şi am reuşit să ne aliniem. Mai greu e pe modul de organizare şi funcţionare internă. Deci, a reuşit parţial, dar mai e încă de lucru”, explica Cioloș.

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Cătălin Drulă: ”Strategia PSD-PNL e să folosească "iepuri" acolo unde nu au candidați comuni”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că strategia PSD şi PNL ar fi aceea de a folosi ”iepuri” în localităţile în care nu au candidaţi comuni pentru alegerile locale, astfel încât...
#USR, #catalin drula, #irinel darau, #congres USR, #alegeri usr, #Dacian Ciolos, #demisie ciolos usr , #USRPLUS