UPDATE Prim acord PNL- UDMR- USR-PLUS: Citu- premier, Orban- sef al Camerei Deputatilor si Dragu- presedinte al Senatului. Apar nemultumiri in PNL

Vineri, 18 Decembrie 2020, ora 13:15
29401 citiri
UPDATE Prim acord PNL- UDMR- USR-PLUS: Citu- premier, Orban- sef al Camerei Deputatilor si Dragu- presedinte al Senatului. Apar nemultumiri in PNL
Foto: Hepta (Arhiva)

Liderii dreptei au ajuns in sfarsit la un acord in privinta impartirii functiilor din noul Executiv si din Parlament. Noile negocieri PNL, USR-PLUS si UDMR au loc vineri, 18 decembrie, la Vila Lac. In urma discutiilor este asteptat ca cele trei partide sa vina cu o optiune de premier.

UPDATE 13.15 In PNL au aparut nemultumiri cu privire la faptul ca Ludovic Orban insista sa aiba functia de presedinte al Camerei Deputatilor, iar la negocierile cu USR-PLUS si UDMR lasa destul de usor prea multe ministere partenerilor, au declarat surse din partid pentru News.ro.

Totodata, referitor la Ministerul Dezvoltarii, presedintele PNL i-ar fi cerut lui Ion Stefan sa aiba in continuare portofoliul si in viitorul Guvern, au adaugat sursele citate. Florin Roman nu mai dorea sa fie liderul grupului deputatilor PNL pentru ca ar fi vrut Ministerul Dezvoltarii, insa Orbana refuzat, ceea ce l-a suparat pe acesta, au mai spus sursele citate.

UPDATE 12.15: In urma negocierilor, propunerea de premier va fi Florin Citu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor: Ludovic Orban (PNL), vicepremierul: Dan Barna (USR) si presedintele Senatului: Anca Dragu (PLUS), potrivit adevarul.ro.

De asemenea, una dintre variantele de lucru discutate vineri, la negocierile PNL-USR PLUS-UDMR pentru formarea unei coalitii de guvernare, include opt ministere pentru PNL, liberalii revendicand, printre altele, Apararea, Externele, Finantele, Justitia si Transporturile. Alte sase portofolii ar urma sa revina USR PLUS, printre acestea aflandu-se Educatia, Sanatatea si Munca, insa si USR doreste Finantele sau Justitia.

UDMR ar urma sa detina trei ministere, inclusiv Comunicatiile si Agricultura, au declarat pentru News.ro surse politice.

Lupta pentru ministere

Potrivit surselor citate, PNL revendica Apararea, Externele, Internele, Justitia, Dezvoltarea, Transporturile, Fondurile UE si Finantele.

La randul sau, USR PLUS ar urma sa detina portofoliile Sanatatii, Educatiei, Culturii, Energiei/ Economiei, Muncii, Mediului.

USR PLUS vrea si Justitia sau Finantele, insa PNL nu pare dispus sa reununta la vreunul dintre ele.

Rares Bogdan: Iese fum alb

Europarlamentarul PNL Rares Bogdan a spus la intrarea pe poarta de la Vila Lac 1, ca iese fum alb si sigur azi avem guvern.

Dan Barna, la intrare la Vila Lac, a spus vineri, intrebat daca iese fum alb astazi, asa cum a sustinut Rares Bogdan, a raspuns: "Eu am rumegus in portbagaj, e ok".

"Am decis sa continuam discutiile pentru formarea unei majoritati parlamentare care sa duca la investirea unui Guvern", a anuntat presedintele PNL, Ludovic Orban, dupa intalnirea de joi cu liderii USR PLUS si UDMR.

El a precizat ca rezultatele negocierilor vor fi comunicate impreuna cu liderii USR PLUS si UDMR pe masura ce se ajunge la intelegeri pe diferite teme.

"Toate variantele sunt pe masa", a spus liderul PNL.

Copresedintele USR PLUS Dan Barna a informat ca echipele de negociere privind programul de guvernare se vor intalni din nou.

"Colegii din echipele programului politic vor incepe sa lucreze impreuna, tocmai pentru ca programul de guvernare este prioritatea principala a acestei viitoare coalitii. Este o miza importanta sa stabilim punctele prin care vom raspunde asteptarilor romanilor si in ceea ce inseamna perioada scurta legata de pandemie si situatia economica si in ceea ce inseamna reformele importante pe termen lung pe zona de justitie, administratie", a precizat Barna.

El a adaugat ca vineri vor fi continuate discutiile pe partea politica. "Practic, fiecare dintre partide si-a exprimat in momentul de fata mandatul. Suntem din nou la masa negocierii. (...) In intalnirea de astazi fiecare dintre parti si-a exprimat o anume flexibilitate pentru a gasi acel taram comun prin care sa constituim coalitia. (...) Suntem disponibili sa gasim o solutie care intr-adevar sa faca o coalitie stabila", a sustinut liderul USR PLUS.

Presedintele executiv PLUS, europarlamentarul Dragos Tudorache, a declarat ca este convins ca se vor gasi solutii pentru aceasta coalitie de guvernare.

"Suntem decisi sa lucram in aceasta formula, aceasta este coalitia in care cu totii investim in aceste zile si suntem convinsi ca vom reusi sa gasim solutii", a spus el.

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca "singura" solutie pentru Romania este majoritatea formata cu PNL si USR PLUS.

El a mentionat ca toate solutiile raman pe masa din punct de vedere politic, iar un Guvern functional se va forma pana la sfarsitul anului.

"Vom continua aceste discutii, fiindca aproape singura solutie buna pentru Romania si sunt convins ca, de fapt, este singura solutie aceasta majoritate formata cu PNL, USR PLUS si UDMR. Toate solutiile raman pe masa din punct de vedere politic si vom gasi o echilibrare pana la finalizarea negocierilor pe toate palierele - Parlament, Guvern si sunt convins ca, pana la sfarsitul anului, vom avea un Guvern functional, fiindca intentia noastra este sa avem o guvernare responsabila, o guvernare eficienta, corecta si binele comun sa primeze. Restul, totul se poate discuta si se poate ajunge la o intelegere", a spus Kelemen Hunor.

El a adaugat ca cele trei partide vor gasi solutia cea mai potrivita pentru Romania, sustinand ca "restul sunt speculatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#barna, #Hunor, #Orban , #stiri USR