Mihai Gotiu, conditii pentru o "viitoare coalitie de guvernare": Impadurim Romania, DNA al padurilor, conservarea si protejarea biodiversitatii

 Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 21:44
Mihai Gotiu, conditii pentru o "viitoare coalitie de guvernare": Impadurim Romania, DNA al padurilor, conservarea si protejarea biodiversitatiiMihai Gotiu/Facebook

Senatorul USR Mihai Gotiu a prezentat cateva masuri incluse in programul de guvernare al Aliantei care sunt conditii pentru ca USR-PLUS sa fie parteneri intr-o viitoare coalitie de guvernare. Astfel angajamentul Aliantei "impadurim Romania", concretizarea DNA al padurilor si conservarea si protejarea biodiversitatii se numara printre aceste conditii.

"Impadurim Romania, este unul dintre angajamentele majore ale USR PLUS, si inseamna cresterea capacitatii de impadurire, astfel incat, sa ajungem sa recuperam si sa transformam in padure 500.000 de hectare de terenuri degradate ori in pericol de desertificare pana in 2050. Conservarea si protejarea biodiversitatii, in acord cu ambitiosul Pact Verde al UE, mai inseamna si o lege pentru interzicerea taierilor de paduri in parcurile nationale, cresterea suprafetelor ariilor naturale protejate pana la 30% din suprafata tarii, realizarea Catalogului Padurilor Virgine si protejarea lor, implementarea Hartilor Inspire ori protejarea raurilor si a surselor de apa curata.

Am initiat DNA-ul Padurilor, l-am trecut prin Parlament si doar o smecherie a Guvernului Orban, cu complicitatea CCR, a facut ca institutia sa nu fie deja infiintata. Va asigur ca in primele luni ale anului 2021 legea va intra in vigoare. Am depus si trecut amendamente pt transpunerea integrala a Directivelor Ape, Habitate ori Noua Directiva EIA, am luptat doi ani cu Legea Antirauri. Ducem lupta mai departe si, saptamana viitoare, vom depune o lege de abrogare a prevederilor toxice, care permit distrugerea discretionara a raurilor de munte", a declarat Mihai Gotiu joi intr-o conferinta de presa, in care a prezentat propunerea Aliantei USR-PLUS pentru mediu, din programul de guvernare.

El a vorbit si despre realitatea care se ascunde in spatele poluarii, oferind niste cifre cum ar fi faptul ca 25.000 de persoane mor in Romania din cauza poluarii.

"In Romania, 25.000 de persoane isi pierd viata in fiecare an din cauza bolilor provocate de poluare. Una dintre cauzele majore ale ratei de mortalitate cauzate de COVID-19 din Romania, mult peste media europeana, sunt si aceste boli respiratorii cauzate de poluare. Iar dincolo de suferinta umana, imposibil de cuantificat financiar, stau pierderile economice, de asemenea, uriase: un miliard de euro, in fiecare an, valoarea lemnului taiat ilegal, anual, din padurile Romaniei; 11 miliarde de euro, in fiecare an, costurile sociale de sanatate asociate poluarii din marile noastre orase. De aceea, afirm fara echivoc: mediul va fi una dintre prioritatile viitoarei guvernari. Punctual, sa dau doar un exemplu - si ii transmit si domnului Ludovic Orban - ca infiintarea si operationalizarea DNA-ului Padurilor, mai exact a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu, este una dintre conditiile USR PLUS in lipsa careia nu putem avea o eventuala coalitie de guvernare", a completat Gotiu..

La randul sau Raul Pop, membru in cadrul Consiliului National PLUS si expert in problematica gestionarii deseurilor, a vorbit despre problemele cu care se confruta Romania, printre care se numara si modul in care sunt gestionate chestiunile legate de mediu de catre factorul politic.

"Nu putem depinde in ceea ce priveste calitatea mediului si a factorilor care afecteaza sanatatea umana de un individ, fie el si ministru, sau de un minister. Prea multa vreme, mediul a fost un subiect secundar pentru factorul politic. Romania face parte din acest club exclusivist al UE care si-a propus ca pana in 2050 sa devina neutra din punct de vedere climatic. Suntem tara care poate sa aiba un rol de lider european, din acest punct de vedere, dar in acelasi timp suntem tara in care lucram cel mai putin la nivel institutional pentru acest lucru. Avem nevoie de o clasa politica ce administreaza performant mediul si resursele naturale, care intelege si respecta cateva principii de baza: poluatorul plateste, este o conditie de baza. Nu ne mai putem permite sa traim intr-un mediu poluat in care nimeni nu raspunde de nimic; exista o prioritate in gestionarea deseurilor. Trebuie sa intelegem ca deseurile sunt resurse, ca pot sa ramana niste probleme de mediu daca noi le tratam ca niste lucruri de care trebuie doar sa scapam, aruncandu-le undeva", a explicat Raul Pop.

Acesta a vorbit si despre necesitatea transparentizarii modului in care sunt aplicate reglementarilor de mediu.

"Avem mare nevoie sa transparentizam modul in care se aplica reglementarile de mediu. Avem, in momentul de fata, situatii in care organe ale statului comunica public ca exista o poluare, dar nu gasim cauzele. Stim foarte bine ca in marile aglomerari urbane, cam in toate in care masuram, avem probleme de calitate a aerului. Avem probleme legate de gestiunea deseurilor - avem un plan national de gestionare a deseurilor care, pana acum, nu a creat niciun fel de progres semnificativ. Avem nevoie ca industria sa inteleaga ca trecem printr-o adevarata revolutie industriala. Daca ultima s-a bazat pe utilizarea combustibililor fosili, suntem in situatia, acum, in care trebuie sa iesim din acest model. Trebuie sa incurajam producerea, distribuirea si utilizarea energiilor regenerabile, trebuie sa gasim modalitati prin care cream valoare fara sa mai cream impact de mediu", a conchis Pop.


CITESTE SI

Oficial ungar, reactie acida la adresa romanilor: Este ofensator pentru natiunea maghiara ca marcarea in fiecare an a Tratatului de la Trianon va fi sarbatoare in Romania

Un economist BNR propune taierea cu 20% a lefurilor angajatilor la stat: Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie mai mare decat in cel privat

 Articol citit de 2015 ori

Citeste si:
Ce a patit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere in memoria lui Diego Maradona si cum a reactionat
DigiSport.ro: Ce a patit a doua zi fotbalista care a sfidat momentul de reculegere in memoria lui Diego Maradona si cum a reactionat
Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Ultimul tun! Bombele legislative
din Parlament, la final de mandat: imunitati, salarii "speciale" sau scutiri de impozit
Adevarul.ro: Ultimul tun! Bombele legislative din Parlament, la final de mandat: imunitati, salarii "speciale" sau scutiri de impozit
Cine este politicianul roman ce s-a vindecat de Covid-19 cu tratamentul folosit de Donald Trump
Fanatik.ro: Cine este politicianul roman ce s-a vindecat de Covid-19 cu tratamentul folosit de Donald Trump
BOMBA in Liga I. Constantin Budescu revine in TOP si semneaza cu un alt club urias din fotbalul romanesc. Transfer spectaculos in lupta pentru titlu
TelekomSport.ro: BOMBA in Liga I. Constantin Budescu revine in TOP si semneaza cu un alt club urias din fotbalul romanesc. Transfer spectaculos in lupta pentru titlu
Un englez isi inregistreaza barul ca religie, ca sa poata tine deschis in pandemie. Se va numi "Biserica celor 400 de iepuri"
Digi24.ro: Un englez isi inregistreaza barul ca religie, ca sa poata tine deschis in pandemie. Se va numi "Biserica celor 400 de iepuri"
In linia intai in lupta cu pandemia, la doar 25 de ani. Povestea voluntarilor de la SMURD Cluj
StirileProTV.ro: In linia intai in lupta cu pandemia, la doar 25 de ani. Povestea voluntarilor de la SMURD Cluj
Fanii maghiari au luat cu asalt contul Barcelonei, dupa ce catalanii au scris Bucuresti, in loc de Budapesta. Ironiile postate
DigiSport.ro: Fanii maghiari au luat cu asalt contul Barcelonei, dupa ce catalanii au scris Bucuresti, in loc de Budapesta. Ironiile postate
Horoscopul saptamanii 30 noiembrie - 6 decembrie. Balanta are nevoie de libertate pentru a fi fericita
Horoscopul saptamanii 30 noiembrie - 6 decembrie. Balanta are nevoie de libertate pentru a fi fericita
Vrei o pensie de 3000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Business24.ro: Vrei o pensie de 3000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta
Serban din "Liceenii" (Tudor Petrut) dupa 30 de ani in America: "Nu e simplu sa te transformi din vedeta intr-o persoana oarecare"
LIFE.ro: Serban din "Liceenii" (Tudor Petrut) dupa 30 de ani in America: "Nu e simplu sa te transformi din vedeta intr-o persoana oarecare"
Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
Dramele romanilor care au facut Marea Unire: anchetati de Securitate si ucisi in chinuri. "Am ramas singur in viata, sortit sa infrunt prabusirea maretei opere"
Dezvaluire trista. Reactia fiicei lui Maradona la capataiul tatalui decedat: "Va deschide capacul"
Dezvaluire trista. Reactia fiicei lui Maradona la capataiul tatalui decedat: "Va deschide capacul"
Milionarul din Constanta care a sprijinit-o in cariera pe Simona Halep a murit de COVID-19
Milionarul din Constanta care a sprijinit-o in cariera pe Simona Halep a murit de COVID-19
Portretul lui IPS Teodosie, cel care s-a pus contra legii riscand sanatatea a mii de oameni: "Cine vrea sa fie in afara de Biserica sa fie, noi nu silim pe nimeni"
Portretul lui IPS Teodosie, cel care s-a pus contra legii riscand sanatatea a mii de oameni: "Cine vrea sa fie in afara de Biserica sa fie, noi nu silim pe nimeni"