De ce a forțat Cătălin Drulă devansarea alegerilor din USR. ”Opoziția” nici nu a avut timp să aleagă un contracandidat CULISE

Luni, 13 Iunie 2022, ora 22:50
5119 citiri
De ce a forțat Cătălin Drulă devansarea alegerilor din USR. ”Opoziția” nici nu a avut timp să aleagă un contracandidat CULISE
O parte din echipa lui Cătălin Drulă FOTO Facebook / Cristian Ghinea

Printr-o decizie fulger luată de către tabăra Drulă din USR, partidul a decis ca alegerile pentru președinție să aibă loc cu trei luni mai devreme față decât era programat, spre uimirea opoziției interne care a rămas fără timp pentru a pregăti un contracandidat.

Conform unei informări transmise vinerea trecută, 10 iunie, de către USR, primul tur al alegerilor pentru șefia partidului vor avea loc între 6 și 10 iunie, în timp ce turul 2 este programat între 11 și 15 iulie. Apoi, congresul online de validare a alegerilor va avea loc pe 16 iulie.

Congresul partidului a fost astfel devansat cu trei luni, după ce inițial acesta era programat pentru luna octombrie a acestui an. Într-un mesaj intern, Drulă susține că partidul nu mai poate aștepta până în toamnă pentru a stabili noua conducere.

„A venit momentul să închidem disputele interne. Mai ales în contextul actual şi în perspectiva lui 2024, USR trebuie să aibă un leadership stabil şi un preşedinte ales cu voturile voastre. Nu mai putem aştepta până în toamnă”, a transmis Drulă.

Candidații taberei Curaj

În ciuda afirmațiilor lui Drulă, disputele interne s-au agravat odată cu decizia luată de Biroul Național, acolo unde echipa Barna-Drulă-Ghinea deține majoritatea (14 voturi din 25). Surse din USR afirmă pentru Ziare.com că o parte dintre membrii partidului critică decizia luată de Biroul Național, despre care spun că încalcă statutul partidului. Aceștia mai adaugă că Drulă, membru al Biroului, ar fi trebuit să se abțină în a se exprima pe subiecte ce țin de calendarul și organizarea alegerilor, având în vedere că este și candidat.

Mai mult, prin devansarea alegerilor, echipa lui Cătălin Drulă încearcă să spulbere șansele opoziției interne reprezentate de platforma Curaj pentru România. Aceasta din urmă anunțase anterior că va organiza alegeri primare pentru desemnarea unui candidat care să se lupte cu Cătălin Drulă, iar singurul care s-a înscris până la decizia de vineri seara a fost deputatul Cătălin Teniță. Conform opozanților lui Drulă, decizia de a devansa congresul este cu atât mai ironică având în vedere că la desemnarea candidatului dreptei pentru Primăria Capitalei aceeași tabără Barna era cea mai mare promotoare a alegerilor primare. Conform unor surse citate de News.ro, în afară de Cătălin Teniță, în cursa internă a platformei Curaj s-au mai înscris Mihai Polițeanu și Allen Coliban.

Probleme sub preș

Organizarea congresului pe repede înainte aduce cu sine și oportunități ratate, dar și promisiuni neonorate. Conform unor voci din partid, numeroase modificări din statutul partidului care au fost cerute de-a lungul vremii de mai mulți membri vor fi amânate pentru un congres viitor, care nu se știe când va mai avea loc.

Mai mult, exemplul ultimelor alegeri online din USR au demonstrat că sistemul are în continuare vulnerabilități după ce în 2021 aproximativ 800 de foști membri ai partidului care au fost suspendați în trecut au primit link pentru a-și exprima opțiunea de vot, fără o verificare a statului de membru. Cu toate că Dacian Cioloș a cerut un audit pe baza de date a membrilor după ce a fost ales președinte, inițiativa a fost blocată, iar până la alegerile din iulie există șanse zero ca el să fie realizat.

Totodată, nici investigațiile de fraudă asupra alegerilor din filiala Diaspora nu au fost rezolvate după ce, în decembrie 2021, aproximativ 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota. Deși Cioloș a înaintat atunci o propunere de a rezolva situația, aceasta a căzut la votul din Biroul Național. Conflictul a culminat atunci cu un schimb de replici dur între europarlamentarul Ramona Strugariu și fostul ministru Cristian Ghinea.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
#USR, #catalin drula, #congres USR, #echipa barna, #Dan Barna, #tabara curaj, #opozitie urs, #Cristian Ghinea , #Stiri Catalin Drula