Câtă putere mai are USR în Parlament. Susținerea reciprocă cu noul partid al lui Cioloș, misiune imposibilă

Joi, 09 Iunie 2022, ora 03:20
5189 citiri
Câtă putere mai are USR în Parlament. Susținerea reciprocă cu noul partid al lui Cioloș, misiune imposibilă
Liderul interimar al USR Cătălin Drulă a supus la vot o rezoluție anti-Cioloș FOTO Facebook / Cătălin Drulă

Opoziția din USR ar putea deveni și mai redusă după ce aproximativ zece parlamentari ai formațiunii ar urma să-și dea demisia, conform unor surse politice. În paralel, președintele interimar Cătălin Drulă vrea să-i execute din partid pe toți cei care susțin alte partide sau platforme politice.

USR devine din ce în ce mai divizat după ce mai mulți membri ai partidului ar urma să-l urmeze pe Dacian Cioloș și să demisioneze la rândul lor din partid. Conform europarlamentarului Dragoș Pîslaru, un număr „consistent” de aleși USR și-au anunțat deja sprijinul pentru noul proiect politic al lui Dacian Cioloș și ar urma să-și dea demisia din USR.

Conform unor surse politice citate de News.ro, la această oră cel puţin zece parlamentari USR l-ar putea urma pe Dacian Cioloş la noul său partid. Printre ei se regăsesc deputații Andrei Lupu, Simina Tulbure, Oana Cambera, Alin Prunean, Lorant Sas și Cristina Rizea. La Senat, dintre cei care i s-ar putea alătura lui Cioloș sunt Ştefan Pălărie, Cristian Borde, Dragoş Popescu și Cosmin Poteraş.

Drulă a supus la vot o rezoluție anti-Cioloș

La finalul alegerilor parlamentare din 2020, USR a câștigat la Camera Deputaților 55 de mandate de deputat și 25 de mandate de senator. În total, numărul aleșilor USR se ridica la 80. În cazul în care cei zece vor pleca din USR, forța parlamentară a partidului va fi și mai fragmentată.

Mai mult, toți cei care vor colabora cu membrii REPER riscă să fie excluși din partid. Marți seară, 8 iunie, Cătălin Drulă a convocat un comitet politic informal în care a forțat votul asupra unei rezoluții care interzice susținerea altor partide sau platforme politice. Practic, cei care susțin REPER sunt executați din USR.

Propunerea lui Cătălin Drulă

Conform unor surse politice, deși mai mulți membri au încercat să se sesizeze cu privire la propunerea lui Drulă, aceștia fie au fost ignorați fie s-au trezit cu microfonul tăiat.

Execuțiile au început încă de marți, după ce Andrei Lupu a fost exclus din grupul parlamentar al USR. ”Actuala conducere a USR trăieşte cu spaima de a nu pierde controlul partidului şi acţionează ca atare. Faptul că eu subliniez nereguli interne din interiorul grupului parlamentar sau din exterior nu are nici o relevanţă pentru adevăr. Membrii de partid ştiu ce se întâmplă şi vor alege in consecinţă”, a notat acesta pe Facebook.

O viitoare colaborare între USR și REPER ar putea deveni astfel imposibilă. Într-un exemplu ipotetic, membrii USR care votează o moțiune de cenzură împotriva guvernului, inițiată de REPER sau de alte partide, s-ar putea trezi excluși din formațiune.

De altfel, inițierea unei moțiuni de cenzură se va dovedi o misiune din ce în ce mai grea având în vedere că pentru un astfel de demers sunt necesare 117 semnături. Alături de o eventuală moțiune inițiată de USR s-ar putea alătura Forța Dreptei care numără 16 parlamentari, însă tot nu ar fi îndeajuns nici dacă s-ar alătura și minoritățile. Astfel USR depinde din nou de AUR pentru depunerea unei moțiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#USR, #catalin drula, #scandal usr, #scindare usr, #Dacian Ciolos, #demisie usr, #motiune de cenzura, #forta dreptei , #stiri USR